|
| לכל שבת יש מוצאי שבת. הכתבה שפירסמתי ב"מעריב השבוע" |
מאבק המשטרה בארגוני הפשיעה, שזכה לכינוי "מדיניות החיכוך המוגבר של דנינו", עבר בחודשים האחרונים מהרחובות הבוערים אשר נרגעו משהו אל החקירות המשותפות של המשטרה, רשות המסים, הרשויות המקומיות ובתי המשפט. על הפרק, תפיסה לצורך חילוט של הון פיננסי, רכוש ונכסים המזוהים עם עבריינים "מסודרים", גם אם הם מבודדים בכלא או מתאווררים בחו"ל.
באזור הדרום למשל, מתחוללת מתקפה רבתי על כל מי שקשור לשלום דומרני העצור מאז חודש נובמבר. צ'יינג'ים, מועדוני בינגו, מסעדות ופיצוציות נסגרים בצווים מינהליים ושיפוטיים, מכוניות מועברות למגרשי המשטרה, חשבונות בנקים מוקפאים ופעילות כלכלית חוקית מושבתת. אפילו עורכי דין ורואי חשבון מסוימים נחקרים שתי וערב.
פעילות דומה נערכה לאחרונה גם נגד בן כהן, גובה חובות שמוגדר כבכיר בארגון פשע רמת גני (מולנר, בן כהן ואח'). בחודש דצמבר נעצר כהן ונטען נגדו כי במסגרת פעילות לגביית חובות הוא סחט פיננסייר מפוקפק אשר לכאורה מסר עדות מפלילה נגד טייקון הפורקס (סחר במטבע זר) רועי חיון. התיק הפלילי בעבירות סחיטה והלבנת הון הניב בקושי כמה ימי מעצר, אבל הספיק ליאחב"ל וליחידת יהלום ברשות המסים לתפוס שתי מכוניות יוקרה ולהקפיא כמה מיליוני שקלים בחשבונות הבנק, תוך שהמדינה מודיעה כי בכוונתה לחלט הכל בכפוף להרשעה עתידית.
מתקפות רשויות אכיפת החוק מיוחצנות באמצעות צילומים המנציחים רכבי גרר מעמיסים מכוניות יוקרה והודעות המכריזות על הקפאות של עשרות מיליוני שקלים, הרבה לפני שהעבריינים הרלוונטים הורשעו או אפילו הואשמו בעבירות המצדיקות פעילות פולשנית שכזו. דומה כי במסגרת המאבק בפשיעה החמורה, בדיוק כמו המאבק בטרור, רשויות האכיפה אינן בוחלות באמצעים ואילו העורכים בחלק מכלי התקשורת מיישרים קו עם התרבות המתלהמת של המשטרה והטוקבקסיטים מכתיבי הרייטינג.
העניין הוא, שלכל שבת יש מוצאי שבת, והאכיפה הכלכלית אינה עוברת תמיד את הרף החוקי. כך לפחות עולה כעת מהתיק של בן כהן, השופט מנחם מזרחי מבית משפט השלום בראשון לציון הורה להשיב לו את כל הרכוש שהוא עצמו חתם על הצו הזמני לתפיסתו. גם חשבונות הבנק של רשת מסעדות השייכת לשמעון ארג'ואן ממושב עוצם המזוהה עם דומרני, אשר הוקפאו זמנית לפני מספר חודשים על ידי השופטת שרית זמיר, הופשרו לאחרונה באותו בית משפט בראשון לציון אשר משרת את יחידות להב 433.
את ההחלטות הללו רשויות החוק לא מייחצנות ואולי אף מסתירות, אולי לשם כך עדיין יש סניגורים בישראל.
|
| הלנדרובר בחצר המשטרה. מיליון שקל |
גבולות החוק
ההליך הנהוג בתיק פלילי בעל אופי כלכלי מבוסס על סעיף 32 לחוק (או על חוק איסור הלבנת הון או על פקודת הסמים), שמתיר למשטרה לתפוס בצו זמני של שופט כל רכוש אשר לכאורה שימש לביצוע עבירה או הושג כתוצאה מהעבירה. הצו מאפשר למשטרה להקפיא נכסים פיננסיים ללא הגבלת זמן, אך ברכוש מותר להחזיק עד 180 יום בלבד, אז החוקרים חייבים להציג לבית המשפט חשד סביר לכך שהרכוש הוא תוצר העבירה.
אם כדי לקבל את הצו הזמני המשטרה מציגה דו"חות מודיעינים בעיקר, כאשר היא מבקשת להאריך את מועד התפיסה המשטרה חייבת לחשוף ראיות, שלא תמיד מצויות ברשותה. בהיעדר ראיות לעבירה הפלילית, השופט שהסמיך את המשטרה לתפוס רכוש ולהקפיא חשבונות בנק, הוא זה אשר מצווה על המשטרה להחזיר את הרכוש לבעליו ולהודיע לבנקים על ביטול הקפאת החשבונות – הליך לא נעים במיוחד לכל חוקר.
זה בדיוק מה שעשה בתיק של בן כהן השופט מזרחי, שהולך ומצטייר כסמן הנייטרלי אשר מציב את הגבולות לשאפתנות המתפרצת של רשויות אכיפת החוק.
עוד טרם חלפו 180 הימים התייצב באולמו עו"ד רונן רוזנבלום וביקש להחזיר לכהן את הרכוש ולשחרר את חשבונות הבנק שלו, בהיעדר עבירה פלילית. נציג המשטרה הודה שלא יהיה אישום בסחיטה אבל לטענתו נושא הלבנת ההון נדון עדיין בפרקליטות.
טענתו של רוזנבלום זכתה לאוזן קשבת, שכן כבר בשלב המעצר בדצמבר רמז השופט כי בחומר הראיות אין כדי לבסס עבירות סחיטה והלבנת הון. הוא הורה אז לשחרר את כהן ואנשיו. המשטרה מיהרה לערער על ההחלטה וקיבלה אז חמישה ימי חסד מבית משפט המחוזי מרכז.
השבוע התייצבו הצדדים שוב באולמו של מזרחי, שמנה את חמש העילות המאפשרות חילוט לפי החוק הפלילי וקבע כי אף אחת מהן אינה מתקיימת במקרה של בן כהן:
"קשה לומר שהראיות מלמדות כי בחשבונות הבנק והרכבים נעברה עבירה…
"העילה השנייה לפי בחפץ עומדים לעבור עבירה, אינה מתקיימת…
"גם העילה, שהחפץ עשוי לשמש כראיה אינה רלוונטית שכן חשבונות הבנק עצמם אינם ראיה, אלא הפלטים שהונפקו מהם… ברור לכל שגם הרכבים אינם מהווים ראיה חפצית…
"העילה הרביעית, שלפיה החפץ ניתן כשכר בעד ביצוע עבירה, אינה רלוונטית…
"אף העילה החמישית אינה מתקיימת", קבע השופט שנואש מלפרט והורה על ביטול צווי התפיסה של הרכוש השייך לכהן: שני ג'יפים מפוארים מסוג ריינג' רובר ו-BMW בשווי מיליון שקל כל אחד, שני חשבונות בנק שעוברים בהם מיליוני שקלים בשנה, 80 אלף שקלים במזומן ואפילו מסך טלוויזיה שטוח.
![]() |
![]() |
| עו"ד רונן רוזנבלום | שופט מנחם מזרחי |
מגייסים את מס הכנסה
במשטרה ידעו היטב שזו תהיה תוצאת הדיון, טען עו"ד רוזנבלום בבית המשפט, "לכן הם לחשו באוזני פקיד השומה" למהר ולבקש מבית משפט המחוזי להטיל עיקולים על הרכוש של כהן במעמד צד אחד. לפי עו"ד רוזנבלום, מדובר בתרגיל קטנוני שלא יחזיק מעמד כאשר יוגשו השגות על גובה החוב למס הכנסה. לשופט מזרחי לא נותר אלא להסכים ולהעביר את הדיון מהמגרש הפלילי לטובת ההליך האזרחי, שם ידונו בענייני האיש למשימות מיוחדות של השוק האפור.









