כרוניקה של שחרור ידוע מראש

שתף כתבה עם חברים

חודש שלם התעקשה המשטרה בבית המשפט כי א', החשוד שעצרה, הוא הרוצח מהתחנה המרכזית בתל אביב לפני שנתיים * אבל בכל דיון נראה היה כי המשטרה מתעכבת, החקירה לא מתקדמת, ואפילו הממצאים בשטח סותרים * אתמול, ארבעה שבועות לאחר שנעצר, שוחרר א' למעצר בית   

retzah tahana merkazit kolbotek 
 החשוד במצלמות האבטחה מאחורי הנרצחת (צילום: מהתוכנית "כלבוטק")

ארבעה שבועות בדיוק חלפו מאז עצרה המשטרה את א', תושב נתניה בן 53, בחשד לביצוע הרצח המזעזע בתחנה המרכזית בתל אביב ב-12 ביוני 2012. ארבעה שבועות במהלכם הוארך מעצרו של א' פעם אחר פעם, אמנם מבלי שהוגש נגדו כתב אישום, אבל עם הרבה נחישות משטרתית וביטחון של חוקרי הפרשה בכך שהניחו את ידיהם על הרוצח. אבל אתמול (29.6) כבר היה מי שאמר כי הביטחון של המטרה בתיק החקירה מעט נחלש, וגם כאלה שאמרו כי תיק המשטרה נמס, התמוגג. זה קרה לאחר שא' שוחרר בתנאים מגבילים, לאחר שסנגורו הגיע להסכמות עם המשטרה.

בתחילת ההתנהלות המשפטית מי שליווה את א' היה עו"ד קובי מרגולוב. לאחר מכן הוחלף הייצוג, ולסנגור מונה עו"ד ערן אמרני. תיק הרצח הזה, שזכה ללא מעט התייחסות בתקשורת – בעיקר על רקע הטיפול של התוכנית "כלבוטק" בפרשה – יכול להמחיש במעט כיצד לא פעם תיק הנחשף בקול תרועה רמה, עשוי להתמוגג לו בשקט.

od margolov kobi   od amrani eran
 עו"ד קובי מרגולוב  עו"ד ערן אמרני

דרמה בתחנה המרכזית

תחילה, רקע. לפני ארבעה שבועות נמצאה גופת אישה בתא שירותים בקומה השלישית בתחנה המרכזית בתל אביב, כשעליה סימני אלימות ודם. המאבטחים שמצאו את הגופה הזעיקו את המשטרה, שפתחה בחקירה. ערב חג השבועות, שנתיים לאחר המקרה, נעצר חשוד בפרשה. המעצר התבצע לאחר שב"כלבוטק" הוקרנו סרטונים ממצלמות האבטחה שבתחנה.

הכתבה הדרמטית ב"כלבוטק" תיארה איך באותו הבוקר לפני שנתיים, בשעה מוקדמת, נכנסה ילנה פלוטניקוב, גרושה ואם לילדה, לתחנה. במצלמות האבטחה היא נראתה כשמאחוריה הולך בחור בגופייה לבנה ומכנסיים קצרים. במצלמת אבטחה אחרת נראים השניים הולכים ביחד לשירותים בקומה השלישית. מעט לאחר השעה תשע בבוקר, כך לפי הסרטונים, ניסתה עוברת אורח להיכנס לשירותים והזדעזעה לגלות בתוך שלולית דם את הגופה. החשוד נראה בסרטונים כשהוא בורח בבהלה ומנגב דם מעל מעקה המדרגות הנעות. בסרטונים גם נראה כאילו הוא נזכר במשהו, ואז חוזר לשירותים, כנראה כדי להעלים ראיה נוספת.

בעקבות הפרסום ב"כלבוטק" התקבלה במשטרה שיחת טלפון, בה טען המתקשר כי הוא מזהה את אותו אדם שבסרטונים. במשטרה דיווחו כי השיחה הזו הובילה למעצרו של א', וכי בחקירה התברר שלחשוד יש היכרות כלשהי עם הנרצחת, אם כי הוא טוען כי מדובר בהיכרות שטחית בלבד. כמו כן התברר כי באותה תקופה בה התרחש הרצח, עבד החשוד כאיש אבטחה באחד מבתי העסק באזור.

הדיון הראשון להארכת מעצרו של א' התקיים ב-3 ביוני, יום לאחר שנעצר. נציג המשטרה, עו"ד טל קאופמן, ביקש מהשופטת נעה תבור להאריך את מעצרו כדי לאפשר למשטרה להמשיך ולחקור עד תום את החשדות. עו"ד מרגולוב, ביקש כבר אז להורות למשטרה להתקדם במהירות עם הבדיקות הפורנזיות – בדיקות מורכבות לבדיקת טביעות האצבעות והנעליים של החשוד והתאמתם או שלילת התאמתם לזירת הרצח – על מנת שמעצרו לא יתארך יתר על המידה. השופטת תבור האריכה את מעצרו של א' בשישה ימים, וציינה בהחלטתה כי עם סיום ימי המעצר תצטרך המשטרה להראות לבית המשפט התקדמות בחקירה.

מיד לאחר הדיון הראשון התבטא עו"ד מרגולוב באומרו כי תיק החקירה מלא בתמיהות וסתירות. "באותה התקופה עבד מרשי כמאבטח באחד המועדונים באזור התחנה המרכזית בתל אביב", אמר עו"ד מרגולוב לאחר הדיון, "תמוה הדבר, כי בתמונות ממצלמות האבטחה אנו רואים אדם הלבוש במכנס קצר וגופיה לבנה, ומטבע הדברים, אלו אינם מדים של מאבטח. אם למשטרה היה קצה חוט, המעצר היה מתבצע במהלך השנתיים האחרונות. מעבר לשיחת הטלפון שהתקבלה לאחר שידור התכנית, אין למשטרה קצה חוט. למרשי אין עבר פלילי, הוא עבד כקצין ביטחון והינו אדם נורמטיבי. כל עוד לא תימצא ראיה נוספת, ועם כל הכבוד לזיהוי לכאורה על ידי מאן דהוא, על זה לא מבססים תיק רצח".

 shofet melamed shmuel
 השופט שמואל מלמד

עוד ועוד דיונים

ב-9 ביוני, לאחר שבילה את החג בתא המעצר, הובא א' שוב לדיון בהארכת מעצרו. הפעם היה זה בפני השופט שמואל מלמד. המשטרה הודתה בדיון שלא הוטחו בפניו של א' ראיות נוספות, וגם בכך שבדיקת הפוליגרף נערכה לו בעת שהיה עייף, אז לכן נקבעה לו בדיקה חוזרת. בתשובה לשאלת עו"ד מרגולוב – האם הושלמו בדיקת טביעות האצבע, הדי-אן-איי וטביעות נעליים –  ענה קאופמן: "אנו בקשר עם הרפואה המשפטית". עו"ד מרגולוב העלה טענה נוספת, לפיה לא' יש קעקוע על ידו, ותהה האם המשטרה שיפרה את התמונות מהסרטון כדי לבדוק האם אותו קעקוע נראה אצל א'. לאחר מכן סיכם: "אני סבור שאין בדל ראיה נגד מרשי".

השופט מלמד החליט להאריך את מעצרו של א' ביומיים וציין בהחלטתו, כי במידה ופעולות החקירה לא יניבו תוצאות, "הרי שהיחידה החוקרת תשקול שחרור החשוד בתחנת המשטרה".

אבל חלפו להם יומיים, וא' הובא שוב לדיון בהארכת מעצרו. יום לפני כן, ב-10 ביוני, הוא עבר בדיקת פוליגרף שנייה, אבל בדיון עצמו סירב קאופמן לחשוף את תוצאותיה. "הכל בפני בית המשפט", ענה פעם אחר פעם לשאלות עו"ד מרגולוב. "אני מסכים לגשת לתחנה המרכזית ולבצע מעין שחזור כאשר מלבישים את החשוד בגופיה לבנה ומכנס קצר", הקשה עו"ד מרגולוב, ולאחר שהשופט מלמד צפה בסרטון, הוסיף הסנגור: "אבקש לקבוע כי אין דמיון בינו ובין האדם שנראה בסרטון".

גם הפעם, השופט מלמד האריך את מעצרו של החשוד, תוך שהוא מציין: "בית המשפט צפה בסרטון ששודר בטלוויזיה במסגרת תוכנית כלבוטק. אכן ניתן לומר כי החשוד שבפניי משקלו רב יותר ממשקלו של חשוד זה, אך יחד עם זאת לא ניתן לקבוע בצורה ברורה שלא מדובר באותו אדם. לחשוד הוצע לבצע בדיקה ביאומטרית ועל פי החקירה שלו הוא סירב בעבר. בדיון היום הסכים לבצע את הבדיקה בנוחות בא כוחו… יש לאפשר ליחידה החוקרת לבצע תשע פעולות חקירה ובמיוחד בדיקה ביאומטרית". "במידה והבדיקה לא תעלה דבר, הרי שעל היחידה החוקרת לשקול המשך צעדיה בתיק", הוסיף השופט.

בדיון שהתקיים ב-16 ביוני המליץ בית המשפט למשטרה לפנות לפרקליטות, כדי להתקדם. מעצרו של א' הוארך שוב, וב-19 ביוני הביאה אותו המשטרה שוב לבית המשפט, שם קאופמן סיפר כי בעצת בית המשפט הוא פנה לפרקליטות. הדיון הזה התקיים שבוע לאחר שנערכה אותה בדיקה ביאומטרית ראשונה לחשוד, ובחלוף מספר ימים בדיקה נוספת. אלא שבאותו דיון טרם הוצגה לבית המשפט תוצאת הבדיקה, ויותר מכך – קאופמן הודה בפעם הראשונה: "הדי-אן-איי של החשוד לא תואם לראיות בזירה. טביעת אצבע גם…".

עו"ד מרגולוב פנה לשופט מלמד, כמי שמכיר את התיק מאז הדיון הראשון, וטען: "בדיון האחרון בית המשפט קבע שהיחידה החוקרת תעשה מאמץ להאיץ את החקירה… חלפו 20 יום ושום ראיה לא הוטחה בפניו… אבקש להגיע לסיום החקירה". השופט מלמד האזין, אבל האריך את מעצרו של א' בחמישה ימים, תוך שהוא מציין כי תיק החקירה הועבר סוף כל סוף לפרקליטות. "בית המשפט מצפה כי היחידה החוקרת תגיע לבית המשפט עם הצהרת תובע", הדגיש השופט בסוף החלטתו.

בחלוף חמישה ימי מעצר נוספים (24.6), א' הגיע שוב לאולמו של השופט מלמד. "בית המשפט קבע והחליט עוד לפני שני דיונים שעל פי בדיקה ביאומטרית תחליט היחידה החוקרת להמשך צעדיה. אנו שומעים שהממצאים הגיעו ועדיין לא הוטחו בפניו… אני שואל מה החשיבות של החלטה שיפוטית כאשר לא עושים, ובכל פעם מגיעים עם הסברים כאלה ואחרים ואומרים 'אנו עומדים בקשר רציף עם המעבדה ועם הפרקליטות'. בית המשפט צריך לעשות לזה סוף".

אבל השופט מלמד לא עשה לזה סוף, והאריך את מעצרו של א' בחמישה ימים נוספים. יחד עם זאת הוא ציין, והפעם בהדגשה: "לתשומת לב היחידה החוקרת להגיע למועד הנדחה עם הצהרת תובע שאם לא כן, בית המשפט ישקול שחרור החשוד".

מעצר בית

דומה כי נצח חלף מאז אותו דיון ראשון להארכת מעצרו של א'. אתמול (29.6) הגיע א' לבית המשפט עם עו"ד אמרני. הסנגור ונציג המשטרה קאופמן סיפרו לשופט מלמד, כי הגיעו להסכמות על שחרורו של א' למעצר בית, כמו גם תנאים מגבילים נוספים וכספיים.

"אני מברך על החלטת המשטרה ועל הלחץ שניתן על ידי בית המשפט לקדם את החקירה תוך שימוש בבדיקות פורנזיות מהמתקדמות שיש ברשותה", מסר בתגובה עו"ד אמרני, "במהלך משותף הצלחנו להביא לשחרורו של מרשי ולגרום לכך שישוב לביתו".

הצהרת תובע, מיותר לציין, לא הוצגה לשופט מלמד. תוקף מעצר הבית של א' אמור להסתיים ב-13 ביולי. מעניין אם עד אז יתקדם משהו בחקירת המשטרה.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *