השופט עודד מורנו ומופע האבסורד של משטרת פתח תקווה

שתף כתבה עם חברים

תוך כמה ימים השופט שחרר פעמיים את תושב העיר החשוד באיומים על שכנתו הפלסטינית, השלכת רימון לביתה וניסיון לחטוף נשק מחייל * פעם אחת הוא שוחרר בגלל מסדר זיהוי "מזוהם", ובפעם השנייה שוחררו גם חברו ושתי נשים שקשורות אליהם משפחתית. השופט: "אין גבול לאבסורד"

shofet moreno oded
השופט עודד מורנו

ביקורת נוקבת של שופט בית משפט השלום בפתח תקווה, עודד מורנו, על משטרת פתח תקווה, בהחלטה בה סירב השופט לבקשת המשטרה להאריך את מעצרו של מיכאל דעבול (21), החשוד בהשלכת רימון לביתה של שכנתו הפלסטינית. השופט אף הורה לשחרר את החשוד השני בתיק, גד אלופר (58), ללא תנאים מגבילים.   

הפרשה החלה כבר בשבוע שעבר, אז נעצר דעבול בחשד לתקיפה, איומים והסגת גבול. השכנה שלו התלוננה כי הוא רכב על אופנוע סמוך אליה, בעת שהלכה ברחוב, ובכך סיכן אותה. דעבול הובא להארכת מעצרו בבית המשפט, אולם שוחרר למעצר בית, תוך שהשופט מורנו מבקר בחריפות את המשטרה.

 tahanat petah tikva
משטרת פתח תקווה

"אין גבול לאבסורד אשר עולה מצד אחד מפעולות החקירה אשר מתבקשות והן מסדר זיהוי למתלוננת, בעוד שמחקירת המתלוננת עולה, כי במסגרת החקירה החוקר מציג תמונות בודדות, אחת בכל פעם, הן של החשוד והן של אחיו של החשוד – ובכך למעשה 'מחסל' כל סיכוי חקירתי אמיתי לקידום פעולות החקירה בתיק. מה הטעם בעריכת מסדר זיהוי אחרי שכבר הוצגו תמונת שלא במסדר זיהוי, שלא בנוכחות סנגור, לאחת המתלוננות, ובמקרה זה מדובר באמה של המתלוננת האחרת בתיק? מדובר בחקירה רשלנית, לא מקצועית, אשר באופן מעשי הסתיימה, שכן כל תוצאה חקירתית בעניין זיהוי החשוד הינו 'מזוהם' והמשמעות של המשקל הראייתי שלו קלה כנוצה אם בכלל", קבע אז השופט, ואף דחה את בקשת המשטרה לעכב את ביצוע החלטתו.

בתחילת השבוע הנוכחי, לאחר שהושלך רימון לחדר הכביסה של השכנה, היא מסרה שוב תלונה רשמית במשטרת פתח תקווה, שעצרה את דעבול, אלופר, ושתי נשים הקשורות אליהם משפחתית. ביום שני (13.3) הובאו הארבעה – שיוצגו על ידי עו"ד אייל אוחיון – להארכת מעצרם. בתום הדיון, השופט מורנו שחרר את שתי הנשים בתנאי הרחקה מהמתלוננת, אולם האריך את מעצרם של אלופר ודעבול עד אתמול (15.3).

od ohayon eyal 151 
 עו"ד אייל אוחיון 

אתמול הביאה המשטרה את החשודים שוב לבית המשפט, והפעם הוסיפה לרשימת העבירות המיוחסות לדעבול ואלופר חשד נוסף: תקיפת חייל צה"ל ברחוב וניסיון לגנוב את נשקו. המשטרה ביקשה להאריך שוב את מעצרו של דעבול ומנגד – לשחרר את אלופר למעצר בית.

אלא שבבית המשפט התברר, כי המשטרה הספיקה לערוך מסדר זיהוי, אולם החייל המתלונן לא זיהה את דעבול כמי שניסה לחטוף ממנו את הנשק. זאת ועוד, טענת האליבי של דעבול, לפיה במהלך כל האירועים המיוחסים לו הוא שהה במעצר בית בפיקוח ארוסתו, לא הופרכה.

לשופט מורנו נמאס מהתנהלות המשטרה. "המצב העובדתי כזה שהחשוד מובא לבית המשפט בשבועות האחרונים מספר פעמים בגין חשד לעבירות אלימות כאלו ואחרות. החקירה בעניינו מסתיימת בהחלטות שחרור, וככל הידוע לא מוגש כתב אישום בשלב זה…", ציין השופט בהחלטתו והדגיש שוב מדוע שחרר את שתי הנשים החשודות בתחילת השבוע: "דעתי לא היתה נוחה ממעצר החשודות ונראה כי לא הופעל כל שיקול דעת ורצון לאיסוף ראיות שיכולות לגלות חשד סביר טרם מעצרן. הקשר המשפחתי לחשוד היה בעוכריהן".

atzur400
החשוד לא זוהה במסדר זיהוי, טענת האליבי לא הופרכה (אילוסטרציה)

בכל הנוגע לאירוע השלכת הרימון, האיומים על השכנה, וניסיון חטיפת הנשק, השופט קבע כי "החשד הסביר בעוצמה נמוכה מאוד" והדגיש את העובדה שהחייל לא זיהה את דעבול במסדר זיהוי. בהקשר זה, השופט גם תהה בהחלטתו גם מדוע היחידה החוקרת לא ביצעה מסדר זיהוי לאלופר, למרות שהיא טוענת כי הוא היה עם דעבול בזמן תקיפת החייל.

לאור כל קביעות אלו, החליט השופט בסופו של הדיון לדחות את בקשת המשטרה ולהורות על שחרורו של דעבול למעצר בית עד 20 במרץ, בתנאי הרחקה ואי יצירת קשר עם המתלוננים למשך חודש.

השופט דחה כאמור גם את בקשת המשטרה לשחרור אלופר למעצר בית עד 22 במרץ, תוך הרחקה מהמתלוננת למשך שלושה חודשים. "לא חלה התקדמות חקירתית בעניינו של חשוד זה והחשד הסביר בעוצמה נמוכה", קבע השופט.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *