![]() |
| הקונספירטור מאשים בקונספירציה. רונאל פישר ב"אח הגדול" |
בעקבות כתב האישום שהוגש נגד רונאל פישר, חשיפת הדיאלוגים שלו עם אלון חסן וסצנת קבלת המזומנים, יצא לו מוניטין של עורך דין ערמומי ביותר, שפעל בצורה מחושבת לשתילת חפרפרת בלהב 433, ולהטעיית לקוחות ולכידתם ברשת – אבל הסנגורית של פישר מתארת בטענות המקדמיות שהגישה תמונה אחרת לגמרי. על פי גרסתו של פישר, כתב האישום שהוגש נגדו הוא גיבוב של "תיאוריות קונספירציה" שהמדינה העלתה מ"תחתית החבית".
ביום חמישי התקיים בבית המשפט המחוזי בירושלים דיון בטענות המקדמיות של פישר, אשר מיוצג עדיין על ידי עו"ד קרן שפירא-אטינגר, וזאת עד שהסנגורית הציבורית, עו"ד ליזי שובל בר, שמונתה לפישר לאחר "שנגמר לו הכסף", תלמד את התיק.
עו"ד שפירא ביקשה למחוק בטענת אי תקינות מנהלית פרשות שלמות מכתב האישום, בהן פרשת אלון חסן, פרשת התובע נסים מירום, פרשת ניצב ירון בארי, ואפילו את פרשת "פגישת השיבוש הלילית" עם עו"ד רות דוד. על פניו נראה כי הסנגורית מדברת מגרונו של פישר עצמו, שכן מאז ומתמיד הוא נהג לפסול על בסיס מנהלי לכאורה טענות נגדו ונגד לקוחותיו, הכל כדי להתיש את יריביו בטענות מקדמיות אינסופיות.
ביטוי לכך ניתן למצוא לכל אורך התגובה לכתב האישום. כך למשל היא טענה כי המדינה ניפחה ופמפמה את כתב האישום ללא בסיס, בהמשך למשפט השדה התקשורתי שלטענתה עשתה לו כבר. "כתב האישום בפתיח שלו (החלק הכללי) מזכיר יותר מכתב לאומה מאשר פירוט של נסיבות ויסודות העבירה", טענה עו"ד שפירא. ביטויים כמו "אדם אשר פעל מתוך תאוות בצע חסרת מעצורים" – נועדו לטענתה "להכפשה בלבד" ואינם לגיטימיים. "המשפט הפלילי המודרני לא שופט קווי אופי. למדינה אסור לתת לאנשים ציונים על אופיים, היא צריכה להוכיח מעשים… יש למחוק מכתב האישום את כל העובדות הלא רלוונטיות".
![]() |
| למחוק את הוידאו? |
אלון חסן תחילה
עו"ד שפירא ביקשה לפסול את כל סעיף האישום בפרשת אלן חסן, בגלל מחדלים שפגעו לטענתה בצורה חמורה בפישר: ראשית, הסכם עד המדינה לא חייב את חסן לוותר על חיסיון עו"ד-לקוח שלו עם פישר, וכל עוד המצב כזה "המדינה שמעה רק את הצד של חסן" ופישר אינו יכול להתגונן ולהעלות טענות קונקרטיות על מה שנאמר ביניהם.
בנוסף, קלסרים מ"תיק אלון חסן" נלקחו על ידי המשטרה ממשרדו של פישר – ואבדו. בכך, לטענת הסנגורית, נשללה מפישר פעם נוספת היכולת להגן על עצמו. בנוסף לדבריה, חסן, "סוכן המדינה", התראיין בכל מקום בניגוד להתחייבותו, ושתיקת המדינה מוכיחה כי היא עושה בו שימוש "להשחרת פניו של פישר".
הסנגורית ביקשה גם לקבוע כי הקלטת המפורסמת בו נראה פישר מקבל מחסן בבית קפה את התיק ובו 150 אלף דולר כביכול, היא ראיה שאינה קבילה, כי הקלטת היתה ברשות חסן עוד לפני שנמסרה למשטרה.
![]() |
| לפסול את ערן מלכה? |
גם ההסכם עם עד המדינה ערן מלכה, לדבריה אינו חוקי, ואין לאפשר את העדתו. הסנגורית דרשה תיעוד של המשא ומתן עם עורכי הדין של מלכה בזמנו, עורכי הדין עפר ברטל ודב גלעד כהן, שכן לטענתה מח"ש הסתירה שניהלה מו"מ עוד במעצר הימים, ורק למראית עין חתמה על הסכם עם מלכה חודש וחצי מאוחר יותר. לטענת הסנגורית, הפרקליטות חששה מביקורת כמו בפרשת הרב פינטו, בה חתמה על הסכם עד מדינה מוקדם מדי, ולכן הגיעה לסיכום שקט עם מלכה שהתבטא במסירת עדויות מפלילות על פישר תמורת יחס חיובי ואי הגשת בקשה לחילוט עם כתב האישום.
התנהלות המדינה מול מלכה היתה כולה פסולה, טוענת עו"ד שפירא, כולל המשך החקירה וגביית העדויות לאחר הגשת כתב האישום, וההבטחה שניתנה למלכה להטלת חסיון על הודעותיו אם לא ייחתם הסכם. הסנגורית טענה גם שלא נגבו עדויות נקיון מלאות מעדי המדינה האחרים (חמישה לפי ספירתה, כולל ע' מזכירתו של פישר, והקבלנים אילון מכלוף וששון חי).
|
| להזיז את התובע מתיק יאיר ביטון ואברג'ל? |
בפרשת נסיון "הזזת" התובע ניסים מירום, שריכז את תיק הלבנת ההון של הקבלן יאיר ביטון עבור ארגון יצחק אברג'ל, מייחסת המדינה לפישר, לטענת הסנגורית, יסוד נפשי פלילי שאינו קיים. "פישר (באמצעות רות דוד – ז"ק) הציע למירום להגיש מועמדות למשרה אזרחית (יועץ משפטי למע”צ). עצם ההצעה לא יכולה להיחשב כשיבוש מהלכי משפט. איש לא יכול לומר שאסור להפנות תובע שמביע רצון לעזוב את השירות הציבורי, למשרות פנויות. בבסיס האישום העובדתי נדמה לי שיש סוג של תאוריית קונספירציה", אמרה עו”ד קרן שפירא.
"האם על עזיבת התובע, ייפול התיק? נדמה לי כמו בעניין בארי, שזו תחתית החבית של הטיעונים המשפטיים והעדות של מלכה על המחשבה הפלילית של פישר לא תוכל לסייע".
בפרשת ההתכנסות הלילית בביתו של פישר, עם רות דוד ו-ע', והשיחה הטלפונית לערן מלכה, בעקבות הצלחת מח"ש לשחזר את המסרונים בטלפונים הניידים שלהם, אמרה הסנגורית: "תיאור הפגישה מזכיר סיפורי מתח עם נגיעות צבע, ולא כתב אישום. שיטת הניסוח, החל מהכותרת 'הפגישה הלילית' נועדה ליצור את הרושם שמדובר במפגש אפל… התיאור הספרותי כושל וזו בעצם התנהלות של חשודים שמיצו את זכויותיהם. מותר, וזה עניין שבשגרה, שכאשר חשוד מקבל החלטה מבית המשפט (למשרדו של פישר נשלחה בשגגה החלטה שבישרה על הפריצה לטלפונים – ז”ק) הוא רשאי לדון באותו מסמך עם אנשים נוספים".
בפרשת ניצב בארי, טוענת עו"ד שפירא כי "פישר עזר בהתרמת לקוחות למען נערים בפנימייה, שארגנה אשתו של ניצב בארי. במישור העובדתי, לא רק שאין בכך פסול, אלא זו התנהגות שראויה להערכה… המדינה רוצה לבחון כליות ולב ולהוכיח שבעצם הוא עשה זאת למטרה פסולה, כדי למצוא חן… במה שונה פישר מתורמים אחרים לעובדי ציבור? אם זו עמדת המדינה, אבקש להציג את כל המקרים שבהם חקרו מניעים נסתרים של תורמים בפריימריז או תורמים לבתי חולים".
![]() |
| עו"ד קרן שפירא אטינגר |
התובעת, עו"ד קרן אלטמן השיבה בבית המשפט: "בפרשת הפגישה הלילית רות דוד היא שלוחה של פישר, היא עורכת הדין שלו, והיא עשתה מעשה שיבוש. כאשר השולח נוכח עם השלוח והשלוח מבצע עבירה פלילית, והשולח לא מונע ממנו, הוא נחשב כמבצע בצוותא. צריך לזכור שדוד היא אינה עורכת הדין של ע' או של ערן מלכה, שנחקרו באזהרה. לא מדובר בייעוץ של סנגור. דוד הורתה לחשודה אחרת בתיק 'להתמוטט בחקירה'. דוד התקשרה לחשוד נוסף, מלכה, ואומרת לו שלא יעשה תנועה חדה. פישר שמע את הדברים שותק. אי אפשר לומר שיש לו מעמד ניטרלי. הסנגורית שלו תיאמה עם יתר החשודים בנוכחותו”.
לדברי עו”ד אלטמן, "אלון חסן סרב לחתום על הסרת חיסיון עו"ד-לקוח ואי אפשר לחייבו. אנו סבורים שהאישום לא קשור לתפקידו של פישר כעורך דין. חיסיון עו"ד-לקוח לא חל על ביצוע עבירות, וחסן יכל למסור מידע על בקשת השוחד, בלי לוותר על החיסיון…
"אכן, אבדו שני קלסרים שנתפסו במהלך חיפוש במשרדו של פישר. בבקשת הסנגורית לא מפורט מה בדיוק מתוך החומר שהיה בקלסרים היה בו פוטנציאל ממשי לסייע להגנת הנאשם. ההלכה היא שרק נזק ראייתי ממשי יש בו כדי להקים הגנה מן הצדק. עצם העובדה שמסמכים כלשהם אבדו אינה מקימה בפני עצמה הגנה. הנאשם מכיר את התיקים והיה יכול להצביע על ראיה קונקרטית שיכלה לסייע לו… לגבי הראיונות בתקשורת, חסן לא נשלח מטעמנו ותקף גם אותנו. זו לא עילה לביטול ההסכם.
"חקירת ערן מלכה לוותה מקרוב על ידי פרקליט המדינה. לא היה שום הסכם או סיכום עם מלכה לפני הגשת כתב האישום, היו מגעים עם עורכי הדין שלו. משא ומתן שנערך עם עדי מדינה מתועד, אבל אין חובת תיעוד לשיח עם עורכי הדין".

"בפרשת בארי, פישר ייצג שוטרים חשודים בעבירות, גם בפני ראש אגף משאבי אנוש דאז, בארי, בעניין המשך שירותם במשטרה. מלכה העיד שפישר אמר לו ש'עם בארי אין ענייני מעטפות, ואיתו צריך להיות יותר עדין'. יש מתן שוחד אך אין מקבל שוחד, כי הניצב לא היה מודע לכך שהתרומות קשורה לתפקידו.
"גם בפרשת ניסים מירום האישום לא מבוסס רק על רכיב נפשי, יש רכיבים עובדתיים. תזמון הפנייה של רות דוד למרום היה שבוע לפני מועד ה"פרוץ" המתוכנן. במקביל, ע' התקשרה למרום והזמינה אותו בהנחיית פישר ודוד להגיע למשרד, באותה שעה שבה ביטון היה אצלם, בכוונה ליצור ביניהם מפגש".
בהסכמת המדינה, כתב האישום בינתיים בעניין פישר תוקן כך שבפרשות מנכ"ל מעצ שי ברס והאחים הקבלנים נחמיאס, נמחקה עבירה של תיווך לשוחד, בעוד העבירות של מתן ולקיחת שוחד נותרו על כנן. בפרשת ניצב בארי, תוקנה העבירה לנסיון למתן שוחד.













