![]() |
| כתבה ב"ידיעות תקשורת" מפברואר 2012 על הרב נחמן ברלנד |
נחמן ונתן ברלנד, בנו היחיד ונכדו האהוב של הרב אליעזר ברלנד נעצרו ביום שני (12.8) יחד עם עוד חמישה בכירים בחצר הרב בחשד לעבירות זיוף מסמכים, מרמה, הלבנת הון וגניבת סכומי עתק מישיבת "שובו בנים". שישה מהעצורים הם תושבי בית"ר עילית, ועצור נוסף תושב שכונת מאה שערים בירושלים. חשודים נוספים הם שני רואי חשבון אשר שוחררו בהמשך, ובמשטרה ציינו כי צפויים מעצרים נוספים.
את המעצר ביצעו אנשי היחידה המרכזית של מחוז ירושלים בתום חקירה סמויה שהתחילה לפני מספר חודשים בעקבות מידע מודיעיני שהתקבל במשטרה. בית משפט השלום בירושלים האריך את מעצרם של ארבעה מהחשודים עד יום שישי (16.8).
נציגי המשטרה, רס"מ גדי לובין ופקד ליאור צדוק, הגדירו בבית המשפט את נחמן ברלנד כ"מפקד" שעומד מאחרי העבירות והמפעיל של שאר החשודים. "החשוד ביצע את העבירות המיוחסות לו תוך שהוא מפקד ומוביל עם אנשים רבים החברים בקהילה זו", אמר רס"מ לובין. "העבירות בוצעו בדרכים שונות והכסף התגלגל בצורות שונות". בדיון בהארכת מעצרו של נתן ברלנד, הגיש נציג המשטרה לשופטת עירית כהן מסמכים סודיים הקושרים אותו לכאורה לעבירות המיוחסות לו, ואמר כי מה שמצוין בחומר הסודי הוא רק "קצה הקרחון".
הרקע לפרשה הוא מאבק חריף שמתנהל בין מתנגדיו של נחמן ברלנד, שניהל את הישיבה עד לפני כשנתיים והודח. נחמן ונתן אומנם לא החזיקו בתפקיד רשמי, אך לאורך השנים נחשבו כמעורבים בניהול העמותות והמוסדות השייכים לישיבה. לפני כשלוש שנים פרץ סכסוך בקהילה על רקע האשמות שהוטחו בבנו ונכדו של הרב כמי שממדרים את הרב מהתפקיד הניהולי. סכסוך זה אף הגיע לכותלי בית המשפט בעקבות תביעות אזרחיות הדדיות על סך מיליונים שהגישו הפלגים השונים בקהילה. בהקשר זה אמר נציג המשטרה אמר בדיון כי חומר החקירה מתבסס על עדויות אובייקטיביות ולא קשור לשום פלג. רס"מ לובין ציין כי נחמן ונתן ברלךנד שמרו בחקירתם על זכות השתיקה.
פרקליטם, עו"ד נדב גדליהו, הכחיש את המיוחס לשניים וטען כי מדובר בסכסוך אזרחי ארוך שאין בו היבטים פליליים.
בין העצורים, שניים מאנשיהם הקרובים ביותר בני משפחת ברלנד, ערן הוכברג ואהרן תפילינסקי. הם חשודים שקיבלו מהעמותה בדרכי מרמה כספים. בחקירתם הם שיתפו פעולה ונתנו הסברים לטענות שהועלו נגדם. עורכי הדין דוד פורר וקובי גולדמן שמייצגים את השניים הכחישו את העבירות המיוחסות להם.
השופטת עירית כהן קבעה שיש חשד סביר בכל הנוגע לחשדות נגד הארבעה והאריכה את מעצרם עד ה – 18 באוגוסט.
במקביל לחקירה הזו זוכרים כולם פרשה עגומה אחרת. לפני מספר חודשים עלו חשדות כי הרב אליעזר ברלנד (75), מנהיג אחד הפלגים המרכזיים בחסידות ברסלב, ביצע עבירות מין בנשים ונערות בקהילתו. בעקבות חקירת המשטרה ורמזים על כך שהחוקרים בדרך אליו עזב הרב את ישראל והוא שוהה כבר חצי שנה כמעט במרוקו, מוגן על ידי חסידיו ובראשם העבריין הבכיר גבי בן הרוש, שאף הוא מבוקש לחקירה בישראל.










