![]() |
| פשע איטלקי יותר סקסי? לטוני מותר להיכנס לסלון |
אמיר זוהר ל"גלובס"
מעניין היה להשוות את התגובות בארץ ובעולם לחשיפה של "גלובס" ו"הפוסטה" על העבריינים הישראלים במרוקו. במרחב המדינות דוברות הצרפתית באירופה ובאפריקה הגיבו בענייניות: באתר המרוקאי "יא בילאדי", למשל, ציטטו בשבועיים האחרונים את הפרסום בישראל על הגירת העבריינים, ותהו "אם מרוקו הפכה למקלט של המאפייה הישראלית". בישראל אפשר היה להתרשם מהטוקבקים, ששיקפו עוד אחד מאותם מופעי שנאה הזויים, גזעניים ומבישים.
מסרים כמו, "המקור לרוב האלימות והפשע הוא ביהודים שעלו בשנות חמישים מצפון אפריקה" גררו מהצד השני תגובות כמו: "אני נהנה לשנוא אשכנזים ובכל הזדמנות פוגע בהם". גם קוראי "הארץ", שנחשפו לסיפור באמצעות כתבה ממוחזרת בעיתונם ביום המחרת, הגיבו באוטומט על פי אותה נוסחה סימטרית: "השילוש הקדוש – מרוקו, פשע, רבנים" מול "אשכנזיפט מסריח, גזען מטונף".
פעם, כתלמיד הריאלי בחיפה האדומה, התביישתי לאכול את הכריך עם המטבוחה שאמי הייתה מכינה לי לארוחת העשר, ומאות הטוקבקים מוכיחים לצערי שדבר לא השתנה כאן ביחס המזלזל אל השורשים המרוקאים שלי. שני סוגי המסרים גם יחד עוררו אצלי כמחבר הכתבה תהיות בדבר הקלישאה שנשמעת כאן לאחרונה, על כך שהשד העדתי אינו קיים יותר. אינו קיים? רק תנו לנו סיבה, קומץ עבריינים, מדינה אקזוטית – ויאללה, מרוקאי-סכין, רומני-גנב. חולצים את הפקק, הבקבוק כבר נשבר מאליו. אז עכשיו, אחרי שהרווינו את צימאון שנאת החינם, אפשר להתפנות לגופו של עניין.
שד עדתי בכלא
כן, השד העדתי מהווה מקור לאינספור שיחות חולין גם בקרב עבריינים, לא משהו שהם עצמם עושים ממנו מחאה חברתית, הגם ש"הפנתרים השחורים" צמחו מחבורת גנבי הרחוב של צ'רלי ביטון, סעדיה מרציאנו ויעקב אפנג'ר בשכונת מוסררה. ועדיין, בפרלמנטים שלהם, בבתי הקפה ומועדוני הקוביות והקלפים, על הברזלים והמדרכות בשכונות המצוקה, בדירות פרטיות ובחצרות, כאשר הם מעשנים חשיש ושותים עראק, שם בגין הקפיטליסט היה ונשאר קדוש חברתי (למגינת ליבו של צ'רלי ביטון הקומוניסט) ואילו שמעון פרס היה ונשאר סמל האפליה של בית אבא.
גם בכלא, בשיחות אל תוך הלילה, נשענים על דלת סורגים קרירה בתוך תא חנוק ולוהט, לוגמים קפה מכוסות פלסטיק מעופשים, סיגריה ועוד סיגריה, מאזינים לרדיו, צופים בטלוויזיה, מתווכחים בקול רם על מה שיקרה כאן אחרי המלחמה הבאה או הבחירות שבפתח, מבטאים עמדות של שמאל קיצוני, כולל שאיפה לדיור ציבורי ולחברים מארגוני הפשע במגזר הערבי, אבל תומכים ללא לאות בדרכי הפעולה של הימין הקיצוני.
אחרי אחת הטרגדיות מבית היוצר של משפחת אבוטבול שאל אותי מנחה "ערב חדש" דן מרגלית מדוע דווקא נתניה כל כך פלילית, כל כך עוינת. הסברתי לו שזה מחיר הקיפוח המשווע בן עשרות השנים בשכונות הקשות של ישראל השנייה. מדוע אתם מתעוררים רק באירועים קשים דן? הרי זה לא רק שכונת דורה של שושן ברבי וחבריו מנתניה, זו גם שכונת שמשון הכושלת של שלום דומרני באשקלון, הקטמונים של גבי בן הרוש, ומה יש לומר על רמת החינוך, הרווחה והגינון בשכונת בנית המזעזעת של האחים אברג'ל בעיר לוד, או בשכונת מורשה של אבי רוחן ברמת השרון? ההזנחה בערי המשולש, ביפו, בשכונת הרכבת, בג'ואריש היא פשע חברתי ממש.
כך הגענו עד הלום במרוקו (וגם ברומניה). רק שעברייני הדור החדש כבר לא הולכים בנתיב הסמים ההרסני של בוגרי השכונות שלהם, נתיב שאולי התאים לגורמים ממסדיים כאלה ואחרים. טעונים ברגשות קיפוח ושאפתנות אינדיבידואליסטית במתכונת הפוסט-מודרנית, רואים רק כסף אלה. קפיטליסטים למהדרין.
היום כבר פועלים בישראל כמה ארגוני פשע שמגלגלים בארץ ובעולם עשרות מיליוני דולרים, במזומן ובניירות ערך, רשתות שיווק, חקלאות, נדל"ן ושוק אפור, הימורים ובורסה. הכול הולך, ותמיד בסטייל: הבחורות שלהם מתהדרות בגוצ'י ודולצ'ה גבאנה בלבד, והם מכורים לג'יפים של ב.מ.וו ומרצדס, לקסוס גם. על פי רוב שומרי ראש כבדים כבר לא מקיפים אותם, רק חברים ממושמעים, אשפי תוכנה מבריקים, ברוקרים ומנהלי עסקים מדופלמים, ועורכי דין אזרחיים.
תרבות ישראלית
אז העבריינים היהודים והערבים מהדרג המוביל השאירו מאחור את גיבורי ילדותם מהשכונה, את השסע הלאומי ואת השד העדתי יימח שמו, ואפילו ויתרו לחלוטין על תוכניות השיקום "היוקרתיות" של משרד הרווחה ושירות בתי הסוהר, והחליטו לעשות את זה לבד – בדרך הראויה לגינוי כמובן. ורק הטוקבקיסטים אניני הטעם שלנו, אנכרוניסטים שכמותם, במקום לעסוק במהות הפסולה עדיין תקועים עם קלישאות לא עדכניות, גזעניות ומבישות, על ערבים ויהודים, אשכנזים ומזרחיים, חילונים וחרדים.
כי לפי הטוקבקיסטים הישראלים – ולא רק הם, גם מבקרי התרבות למשל – טוני סופרנוס האיטלקי האמריקאי זה מאפיונר קלאסה, שמותר להתרווח על הכורסה ולהתמוגג בסלחנות מביצועיו, מלבושיו, הוריו, ילדיו ונשותיו, אבל טוני דומרני התימני-אתיופי, או ריקו שירזי הפרסי ואברג'ל המרוקאי האסלי, הם כולם פושעים מזרחיים וערסים ישראלים, טיפוסים דוחים שצריך לשכוח במרוקו או לזרוק אותם איפשהו בין חצי האי ערב לבין טהרן.
לינק לכתבה ב"גלובס" ולטוקבקים שהתקבלו בעקבותיה
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000784536
1. מצא את ההבדלים
אמיר, האם אתה באמת לא מסוגל להבחין בין סדרת טלויזיה טובה שמענגת אנשים ובין עבריינים הממאיסים את חיי היום יום של כולם..?
טוקבקיסט פשוט (יום שישי 28 ספטמבר 2012 – 20:27)
2. כמי שחי את התקופה… כנסו.
אני היום כבן 60 יליד הארץ (טבריני) בן להורים אשכנזים וזוכר את רוב העליות ,התחכחתי עימם ואני חייב לומר בהגינות : הורי סבלו ועברו תקופות לא פחות קשות מאותה עליה מרוקאית ! מלחמת עולם (עם כל המשתמע מכך) ,שנה וחצי במחנות מעצר בקפריסין ,חוסר כל בהגיעם לארץ. לא קיטרו ולא התבכיינו. נזרקו לישוב מרוחק ובכל זאת עיקר דאגתם היה חינוך ,חינוך ועוד חינוך. העליה המרוקאית שהגיע הייתה בעייתית מהרגע הראשון וכך הם נראים בדור השלישי והרביעי.
משה (יום שישי 28 ספטמבר 2012 – 22:53)
3. מאמר חשוב
עמדה (יום שישי 28 ספטמבר 2012 – 23:48)
4. מרוקקי =פסולת אנושית
העלייה הזאת הביאה רק פשע זנות ותרבות ברברית רק לשם ההשואה כמה מהם יושבים בבתי סוהר? ולעומת זאת כמה אשכנזים?והמבין יבין……
שלומי (שבת 29 ספטמבר 2012 – 14:44)
5. הפוסל במומו פוסל !!!!!!!!!!!!!
צריך פעם אחת להבין שהבעייה היא אצל הגזענים עצמם ולא מעבר לכך,
יש איזה עדה כלשהי שניתן לומר עליה משהו באופן גורף,? ,כמובן שלא,בכל עדה יש מצויינים ומצויינים פחות,כל מקרה לגופו ,וסיבותיו עימו, אני חולה על האמאות האשכנזיות הגזעניות שהבת הביאה להם חתן מרוקאי,איך הם מגיבות??? לא -הוא משהו מיוחד ,הוא יוצא מן הכלל שלא מייצג את הכלל,בחור נפלא. הבנתם!!!
טוב לגוף העיניין,אף אחד מאיתנו לא מושלם,או נולד בכוכב אחר,שחור לבן או צהוב כולנו שווים,אין מלאכים,ואין איש יכול להעביר ביקורת,או להתנשא ולהתגדל על זולתו,נהפוך הוא,היפך הנכון,ככל שאדם נהור הוא מביט בזולתו בגובה העיניים ,לא מלמעלה למטה, והגדולים עוד יותר עוזרים תמיד לחלש ולשונה,זוהי גדלות הנפש ,ההיפך הגמור מגזענות המעידה על בורות גדולה, לכן פעם הבאה שאם נתקלים בגזען—תבינו שהבעייה והחסכים הם אצלו בלבד,וקיימים רק בתוך ראשו ושכמותו ולא מחוצה להם.
בבר אסולין (שבת 29 ספטמבר 2012 – 17:06)
6. כנסוו דחוףף
אם האשכנזים היפה נפש האלה שהייתה העליה של בני עדות המיזרח לא היו זורקים אותם למעברות ולעבוד אדמה והם בעצמם האשכנזים שגנבוו את אדמות הקיבוץ ועשו לעם המזרחי שואהה תרבותית גרמו להם להיתבייש במי שהם במוזיקה באוכל בהכל אז יפה להם להגיד מרוקקי או כל גנאי גיזעני אחר .. פשוט עשו שואה לעם המזרחיי גנבים תחזירו את אדמות המדינה
גונבי אדמות (שבת 29 ספטמבר 2012 – 18:06)
7. למגיב מספר 2 לא יפה ולא מכובד
מה זה הבכיינות הזאת, אני לא מרוקאי אך הנכדים שלי מעורבים עם תימנים,עירקים,טורקים, מרוקאים,רוסים, איך להגדיר אותם? פסולת אנושית,? יהודי? בן אדם? כולנו חיים במדינה הזאת, שנקנתה בזכות וביסורים, הקושי של האחר קשה לפחות כמו הקושי שלך.
שנאת חינם היא שנאה מיותרת, בכל בית יש בית שימוש, גם אצל האשכנזים שכבודם אינו מוטל בספק.
אני תימני והגיסים שלי אשכנזים שאני מאוד אוהב, אז קשה לי לשמוע את העברת הביקורת הלא בונה שלך.
תקרא על עלית הנוער ממרוקו, כשהגעו עשרות אלפי ילדים ללא הורים ואני מניח כי כאב תבין איך גודל ילד ללא הורים מחנכים, אף מרוקאי לא עלה למדינת ישראל פושע,ערס ו/או זונה.
בכל מקרה שיהיה לך לג שמח.
צדק חברתי (שבת 29 ספטמבר 2012 – 19:06)
8. כנס ותקרא חשובה לי תגובתך
אמיר, אתה כתב מעולה ואין ספק שהידע שלך בחום הפלילי רחב מאוד יותר מאשר הרבה עמיתים שלך בכלי תקשורת אחרים. אבל לדעתי אולי אתה קצת יותר מידי נשאב לסיפפור. יכול להיות בגלל עברך יכול להיות שאתה יתר על המידה מעורב בעולם הזה או מאוהב בהם. לא ברורה לי הנקודה בכתבה שלך.. מה אתה מדגיש שהזנחנו את העבריינים? שאנחנו אוהבים את סופרנו ואת אבארג'יל לא?. הרי עד לפני כמה זמן כל ראיון עם עבריין תפס עשרות כותרות בתקשורת. פעם זה היה מעניין. היום זה פסה. היום המשטרה היא החזקה היא המעניינת. אתה קצת מאחור. היום שום רצח של עבריין לא מסוקר. למה? כי פשוט נמאס מהם. נמאס מהפגיעה בחפי הפשע ונמאס שבגלל שאנשים רוצים להיות כמוהם, יש רציחות על מקום חנייה. גם אשכנזים גודלים בשכונות מצוקה ואין פה הבדל בכלל. ברגע שלקחת את החוק לידיים אתה השפל, אתה המגעיל וזה בסדר שכל הגזענות תצא. כדי שכל ילד שגדל בדורה או בשכונה אחרת יגיד לעצמו, אנ י אהיה אחרת, אני אוכיח לכם אחרת. אז חלאס להגן עליהם.
אמיר ידידי (שבת 29 ספטמבר 2012 – 19:59)
9. הבנת הנקרא מאמיר
הטור המיוחד הזה יוצא נגד הטקבקים הגזעניים (כל המרוקאים עבריינים וכו'…) ומסביר את המקור לאחוזי הפשיעה הגדולים בקרב עדות המזרח בישראל, ובשום אופן אינו מבקש להגן על העבריינים הישראלים. הוא גם מצביע על הצביעות של אלה במדיה שמאדירים את יצירת המופת טוני סופרנוס, שיש לה האומץ להציג את ארגוני הפשע באמריקה כפי שהם, אבל הגזענות והדחייה החברתית לא מאפשרות להם להראות במדיה הישראלית את פרצופו האמיתי של הפשע הישראלי – תופעה חברתית, נקודה. זה שהעיתונים לא מתייחסים לרציחות של עבריינים לא אומר שזה בסדר, שהרי שיקולי העריכה של העיתונים כבר מזמן אינם ענייניים, ולא רק בתחום הזה. בינתיים סופרים בראשון לציון 15 גופות של צעירים בני 20 עד 30 בשנה האחרונה בלבד!!! מישהו מתעניין איך מרגישים ההורים הנורמטיבים שלהם???? נראה איך תתנהל עדת עורכי החדשות הצווחנית בכל העיתונים וערוצי הטלוויזיה כאשר ייהרג בטעות האזרח החף מפשע הבא. חבל.
מנהל האתר (שבת 29 ספטמבר 2012 – 21:04)
10. אֵין נָבִיא בְּעִירוֹ
אני גם הייתי עוזב אם לא היו מתייחסים אלי בזילזול.
זה לא מתאים שלאחר כל הרציחות והמאסרים ולאחר שהצליח להיות מספר 1 בעולם הפשע,לא מתייחסים אליו בעיתונות.
לכן דומרני עזב, בצדק, למקום שיעריכו את הכישרון המדהים שלו בפשיעה.
עובדה, רק עזב וכבר קיבל כתבה…
ישו (יום ראשון 30 ספטמבר 2012 – 09:25)
11. הידד לשד העדתי
אז מה "אמיר זוהר" שם מרוקאי גאה, נישא על כפיים פושעים מורשעים כי הרי הם לא אשמים הסביבה אשמה, רק להזכירך שבן גוריון , בגין ורוב האבות המיסדים לא בדיוק נולדו עם כפית זהב בפה ובכל זאת לא בחרו בפשע, מה אתה אומר לנו שאם גדלתה במצוקה יש בכך משום הצדקה ברצח הפצת סמים גבית דמי חסות וכו", כנראה שמחסור בתבונה ושכל ישר מעולם לא היו מחסום בפני הפיכתך לעיתונאי!!!! בדקת כמה חברי כנסת הם משדולת המזרחים ( ובצדק) וכמה משוכני בתי הכלא מזרחים (בצדק) טפל בנושא בחכמה ונסה להביא בשורה ואל תהפוך את דומראני אברגיל וחבריהם לאבות המיסדים החדשים
מיכאל שמי (יום ראשון 30 ספטמבר 2012 – 09:47)
12. קצת מידע לאמיר
כל הכבוד לך מכל העיתונאים אתה באמת היחידי שיש לו טיפה כיון לעבריינים ולעולם הפשע
רק תעשה בדיקה אתה קצת מיושן יש היום קבוצה הכי חזקה בשטח ששכחת ממנה מחברת בין חריר דומרניי גרויש קוסם מוסלי מולנר חייא ועוד כמה
אז תתעדכן טיפה אתה עדיין תקוע שנתיים אחורה תירד קצת לפרטים ותבין שאתה מפספס את הקבוצה החזקה ביותר והסוכנת ביותר יאללה מחכים לכתה מענינת ואמיתית
שי (יום ראשון 30 ספטמבר 2012 – 20:52)
13. מטווני וכו,
רוזנשטיין גם מרוקאי………………….
רוני (יום שני 01 אוקטובר 2012 – 11:09)
14. חשבתי שזה מאחורינו…
אני בכלל לא מאמין שהדיון הזה מתקיים בשנת 2012, בכלל עדה ועדה יש טובים ויש גרועים.
אמיר אני מבין את כוונתך היטב אך מה אתה בכלל מתייחס לחבורת אשכנזים ממורמרים שסביר להניח שלא הצליחו בחייהם יותר מדי, ולכן מחפשים אשמים.
אני מרוקאי גאה רס"ן במיל' בעל תואר ראשון, בדרך לשני ומאחל ליפי הנפש לעשות רבע ממה שעשיתי בחיי.
מרוקאי (יום שלישי 02 אוקטובר 2012 – 03:39)
15. אשכנזים=מקור הבעיות של היהודים
כותרת קצת קשה לעיכול אני מניח אך זה האמת, כבן להורים מפרס{איראן}אני גאה בשורשיי המזרחיים ו90% מחבריי הם יוצאי מרוקו{פרץ,בן שושן,דדון,אלמושנינו} ואני אוהב אותם ואת תרבותם הם{היהודים במרוקו} לא היו פושעים, אלא אנים טובים ושומרי חוק! בגלל קשיי הקליטה והקיפוח והגזענות מצד האשכנזים והממסד האשכנזי לא נותרה להם שום דרך אלא לפנות לפשע כדיי להתקיים.
הוריי עלו מפרס לכאן והשכנים הרומנים, והפולנים אמרו להם שהם אינם יהודים כי הם לא ידברו איידיש, סבי היקר אמר להם שהוא יהודי ושהם לא, מפני שהוא חובש כיפה מתהדר בציצית ואילו הם לא מפרידים בין חלב ובשר ומחללי שבת בפרהסיא…..
האשכנזים המציאו את הגזענות, הם הביאו אותה לארץ, והם הביאו גם ת'שואה על עצמם בגלל שהם הגועל נפש שיש בעם היהודי….אמיר זוהר היקר אני מאד אוהב מטבוחה וינך צריך להתבייש במטבוחה שאימך הכינה לך באהבה לבית הספר, באוושוויץ לא היה מטבוחה הם היו מתחננים למעט מהמעדן הזה…..אחלה של בלוג יש לך אני נורא ניהנה לקרוא בו תודה.
שלומי שמיאן (יום שישי 05 אוקטובר 2012 – 09:39)
16 האם לדומרני יש קצין משטרה בכיס?
מי שינתח את עלייתו של שלום דומראני לצמרת הפשע יגיע למסקנה הזו !!
בארגון הפשע של דומארני המשטרה כמעט לא נוגעת!!
דומראני מעורב חזק עם ראש עיר גדולה בדרום שם נמצאים מרבית עסקיו
דומראני משתלט על הדרום די חזק ובאשקלון שולט ללא מתחרים ובאין מפריע מצד המשטרה והעירייה!!
והנה כאשר מתקבל מידע על נסיון לחסלו מה שבדרך כלל המשטרה עושה זה שהיא מזהירה את העבריין שעומדים לחסל אך כאן כי מדובר בדומראני נכנסו יותר עמוק ועצרו בכירים בארגון של אברג'ל !!
הארגון של אברג'ל חוטף מכות קשות מהמשטרה והמעצרים במבצע בבאר שבע ובאילת הגורמים כמעט לקריסת הארגון של אברג'ל וזה יפה !!
המרוויח העיקרי מהמעצרים נרחבים בארגון אברג'ל הוא ארגון הפשע של שלום דומראני בו המשטרה כמעט לא נוגעת מלבד מעצרים קצרים של חיילים שלו למראית עיין !!
מאידך כשיש חיסולים בארגון של אברג'ל המשטרה "לא מצליחה" למנוע.
מציע שעיתונאי יקח על עצמו ניתוח הפרשייה על התנהלות המשטרה מול דומראני בעשר השנים האחרונות ויגיע לאותה מסקנה.
משהו מאד תמוה בהתנהלות המשטרה מול דומראני האם דומראני הוא מקור של המשטרה שמשטה בה? אך נראה יותר סביר כי לדומרני יש קצין משטרה בכיר בכיס שמתמרן את כל המערכת לטובת דומרני המשטרה ומח"ש חייבים לעשות בדק בית.
חד עיין








