בג"צ משהה החלטה להוציא את יוסי מוסלי מהפרדה ארצית

שתף כתבה עם חברים

השופטת קלרה רג'יניאנו דחתה בקשה להאריך את השהייה של יוסי מוסלי בהפרדה, והטילה ספק רב באמינות המידע המודיעיני של שב"ס והמשטרה: "אין זה ראוי לחזור על טענות שאין מאחוריהן כלום" * המדינה מיהרה לבג"צ, שנתן לה 15 יום לבסס את המידע המודיעיני ולחשוב על פיתרון יצירתי

musli yosi
51 חודשים ברציפות לבד בתא. יוסי מוסלי

 

האם מאולמה של שופטת בית המשפט המחוזי מרכז, קלרה רג'יניאנו, יצאה הבשורה לאסירי ההפרדה הארצית? בהחלטה נדירה מתחה השופטת ביקורת נוקבת על שירות בתי הסוהר ודחתה את בקשת השירות להאריך את השהייה של העבריין יוסי מוסלי בהפרדת יחיד למשך שישה חודשים נוספים. 

 

מוסלי, המרצה עונש של 11 שנות מאסר שנגזרו עליו בשנת 2005, מוחזק בהפרדת יחיד למעלה מ-50 חודשים ברציפות, מאז חודש נובמבר 2008. לבקשת שב"ס, כל שישה חודשים האריכו בתי המשפט את תקופת ההפרדה, עד להחלטה הנוכחית של השופטת רג'יניאנו, שניתנה ב-11 לינואר. בעקבות ההחלטה הגישה המדינה ערעור לבית משפט העליון, ובדיון (3 פברואר) הורו שופטי בג"צ למדינה לדווח להם בתוך 15 יום איזה פיתרון הם מציעים לתנאי הכליאה של האסיר יוסי מוסלי.

מבוכה לקמ"ן  

shofetet raginiano clara od katz moti 2
מודיעין. שופטת קלרה רג'יניאנו פגיעה נפשית. עו"ד מוטי כץ

בבקשה המקורית של שב"ס להאריך את תקופת ההפרדה של מוסלי נטען, כי המשך החזקתו בהפרדת יחיד נדרשת לשם שמירה על שלומם או בריאותם שלו ושל אסירים אחרים, ולצורך מניעה של פגיעה ממשית במשמעת ובאורח החיים בבית הסוהר. בקשת שב"ס נתמכה בתצהיר חסוי של קצין המודיעין במחוז מרכז של שב"ס, סג"ד חאתם עזאם, שבו נטען כי לפי המידע של המשטרה ושב"ס מוסלי עומד בראש ארגון פשיעה, וכי הצטבר אודותיו מידע הכולל כוונות לפגיעה בגורמים מסגל שב"ס, כוונות לפגיעה בעבריינים אחרים, ואף כוונות לפגוע בו על ידי אסיר ספציפי, עבריין בכיר שהוא אויב מר של מוסלי.

פרקליטו של מוסלי, עו"ד מוטי כץ, ביקש להעלות אל דוכן העדים את עזאם, והשופטת אישרה את הבקשה. על דוכן העדים נאלץ עזאם להודות כי למעשה, אין מידע עדכני לגבי כוונת הפגיעה באיש סגל, ואף ציין כי בפועל ההחלטה להמשיך ולהחזיק את מוסלי בהפרדה אינה בשל הסכסוכים שיש לו עם אסירים אחרים. עזאם גם הודה כי במהלך הדיונים בעניינו של מוסלי לא נבחנה אפשרות לשלב אותו באגף אחר.

בשלב הזה נחלצה לעזרתו של עזאם נציגת שב"ס, אשר ציינה כי קיים מידע על כך שמוסלי עומד בראש ארגון פשיעה אשר דבק בפעילות פלילית, ומידע קונקרטי אשר מצביע על כוונה של אסיר מסוים לפגוע במוסלי.

עו"ד כץ חזר וטען כי המשך החזקתו של מוסלי בהפרדה הוא בבחינת ענישה כפולה  החורגת ממתחם הסבירות, וככל שההפרדה נמשכת על שב"ס להצביע על עילה ממשית יותר לכליאה מסוג זה. לפי כץ, "ההפרדה הופכת להיות כלי לענות אסירים תחת כסות של טענה לשמירה על ביטחונם של אסירים, בפועל קורה ההיפך והם יוצאים משם חולי נפש". כמו כן טען כץ, כי מוסלי גדל בעולם עברייני ולכן מטבע הדברים חבריו נמנים על עולם זה ואיתם הוא משוחח בטלפון, אז סביר להניח שעל כך מבוססים המידעים המדוברים.

הם ממחזרים

השופטת רג'יניאנו טענה כי מאחר והקמ"ן הודה שלא נבחנה אפשרות אחרת להחזקתו של מוסלי, חרגו בשב"ס מהוראות החוק שבו נקבע כי , "הפרדה הינה אמצעי אחרון, מקום בו לא ניתן להשיג את תכלית ההפרדה בדרך אחרת".

ביחס למידע המודיעיני קבעה השופטת: "בניגוד לאמור בתצהירו של הקמ"ן, לא הוצג בפניי מידע המעלה חשש לפגיעה של המשיב או מי מטעמו באנשי סגל. מידע כזה גם לא הוצג בבקשה הקודמת להפרדה. אין זה ראוי לחזור על טענות שאין מאחוריהן כלום".

השופטת המשיכה להצליף בשב"ס בהקשר זה: "אף לא אחד מהמידעים תומך בעילה שעניינה 'שמירה על שלומם או בריאותם של האסיר או אסירים אחרים'. לא התרשמתי שישנם איומים קונקרטיים על חייו של האסיר המחייבים המשך החזקתו בהפרדה כדי להגן על שלומו, ולא חשש לפגיעה של המשיב באסיר אחר. אני חוזרת ומדגישה כי המבקשת לא עשתה בדיקה לצורך בדיקת חלופה כפי שהיה עליה לעשות ובכך לא עשתה את המוטל עליה על פי החוק והפסיקה".
לסיום ההחלטה קבעה השופטת: "הגעתי למסקנה כי לא הוכחה עילה להורות על המשך החזקתו בהפרדה והבקשה נדחית". השופטת נתנה לשב"ס ארכה של שלושה שבועות, כדי לארגן את העברתו של מוסלי לאגף אחר.

15 יום

נראה כי בשב"ס לא פעלו לפי הוראת השופטת, שכן במקום לנצל את שלושת השבועות לצורך התארגנות מחדש, הם העדיפו להשקיע את הזמן להכנת הערעור נגד החלטת השופטת רג'יניאנו. כך זה לפחות נראה במהלך הדיון שנערך אתמול (4 פברואר) בבג"צ, שבו הם גוננו שוב על איכות המידע המודיעיני ולא הציגו פיתרון חלופי למוסלי.
בדיון, שופטי בג"צ שמרו על כבודם של אנשי המודיעין, אבל זה לא גרם להם להפוך את ההחלטה של השופטת המחוזית רג'יניאנו, והם איפשרו לשב"ס מוצא של כבוד בכך שנתנו להם 15 ימים נוספים להתארגנות.

"איננו מקלים ראש בחומר המודיעיני שהובא לעיוננו, שעל פניו יש בו ממש, וקיימנו גם שיג ושיח לגביו עם גורמי המדינה במעמד צד אחד בהסכמה", כתבו בפתח החלטתם השופטים, אליקים רובינשטיין, חנן מלצר וצבי זילברשטיין. "עם זאת, מביאים אנו בחשבון כי המשיב שוהה מזה למעלה מארבע שנים בהפרדה, דבר שאין חולק כי הוא מעצים את הנטל על שירות בתי הסוהר בבואו לבקש המשך ההפרדה. בנסיבות אלה מבקשים אנו כי תיערך בדיקה מעמיקה נוספת, בתוך 15 יום, באשר לאפשרויות של הפרדה זוגית או העברה לאגף שאינו הפרדה. באשר להפרדה זוגית יבואו גורמי שב"ס שוב בדברים עם המשיב לשם בדיקת האפשרויות. בעקבות זאת יוחלט באשר להמשך הטיפול".

כתבה על המאבק הציבורי של הפורום הפלילי בלשכת עורכי הדין נגד ההפרדה הארצית

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *