
"אף שחלפה יותר משנה מאז הוחל בהטמעת תפריט דיאטה מטבולית, מערך ההסעדה של שב"ס אינו מיישם באופן מלא את הוראות הגשת המזון הדיאטטי לכלואים הזקוקים לו, ובחלק ממתקני הכליאה לא הפנימו לגמרי את מלוא חשיבותו של המזון הדיאטטי לאסירים חולים". כך כתב מבקר המדינה יוסף שפירא בדוח על מערך המזון בשירות בתי הסוהר.
בשב"ס 31 מטבחים, המספקים מזון לכ-21 אלף כלואים בתקציב של 130 מיליון שקל. "בשנים האחרונות עושה שב"ס מאמצים רבים לשיפור מערך ההסעדה", כתב המבקר. "עם זאת, ממצאי הדוח העלו ליקויים הן בתחום איכות המזון ששב"ס מספק לכלואים, והן בתחום השמירה על בטיחותו". המבקר מצא כי בניגוד להמלצות משרד הבריאות, שירות בתי הסוהר סיפק לאסירים בתדירות גבוהה מוצרי מזון "אולטרה-מעובדים ותעשייתיים, העלולים לגרום לנזק בריאותי". צוות המבקר בדק מטבחים בכמה מתקנים, ומצא אף שאין הקפדה מספקת על עקרונות בטיחות המזון בשלבי הכנתו.
משרד מבקר המדינה ביצע את הביקורת, בין היתר, עקב הצטברות תלונות ששלחו כלואים בנושא המזון. צוות המבקר בדק את הרכב המזון המוגש לאסירים, את תהליך ההכנה, השינוע והחלוקה, התברואה ומצב הציוד במטבחים.
שפירא ציין כי גורמי המקצוע, כולל ארגון הבריאות העולמי, קבעו שיש להמעיט ככל האפשר בצריכת מוצרים מעובדים (נקניקים למשל), שערכם התזונתי ירוד. "בניגוד להמלצות גורמי הבריאות, במועד סיום הביקורת בספטמבר 2017, אסירים קיבלו ברוב ימות השבוע בשר מעובד", כתב המבקר. רק בעקבות הביקורת שינה שב"ס את התפריט.
המשרד לביטחון פנים מסר כי נוכח טיוטת דוח המבקר, קיים השר גלעד ארדן דיון בנובמבר 2017 והנחה להמיר את הבשר המעובד בלא מעובד. משב"ס נמסר כי מינואר 2018 המהפכה במטבח הושלמה, "כך שהוצאו כל פריטי הבשר המעובד והוחלפו בפריטי בשר גולמי איכותי". גם מוצרי שומן טרנס ירדו מהתפריט.

תפריא דיאט
אסירים רבים זכאים לקבל תפריט דיאטטי מטעמים בריאותיים, באישור רופא. בשנים האחרונות חל גידול ניכר במספר הכלואים בני 55 ויותר, והגיע לכ-1100. להם, כותב המבקר, יש מאפיינים רפואיים מיוחדים. "מצבו הרפואי והפיזיולוגי של אסיר בן 50 דומה לעתים לזה של אדם בן 65-60 החי בקהילה". שב"ס קבע לוח מזון לחולים במחלות מטבוליות, וענף המזון פעל להטמעת תפריטי הדיאטה במטבחים.
עלות תפריט דיאטטי גבוהה מזו של תפריט רגיל בכ-30 אחוזים, בשל השימוש בחומרי גלם איכותיים יותר, עתירי חלבונים ולא מעובדים. "האפשרות לקבלת תוספות מזון של מוצרי חלב וירקות הביאה לדרישה מוגברת מצד האסירים לתוספות מזון במסווה של צורך בתפריט דיאטה", ציין המבקר. "מצב הדברים הזה הביא את שב'ס למסקנה שיש להסדיר את תחום תפריטי הדיאטות".
חרף זאת, מדגיש שפירא כי "מערך ההסעדה של שב"ס אינו מיישם באופן מלא את הוראות הגשת המזון הדיאטטי לכלואים הזקוקים לו. בחלק מהמטבחים לא התייחסו להנחיות פרטניות של רופאי המתקנים ולרשימות המפורטות, וניפקו תפריט קבוע לכולם. היו מקרים שבהם במנת הדיאטה המטבולית פריט אחד בלבד היה דיאטטי, ושאר מרכיבי הארוחה היו כבתפריט הרגיל; לא הייתה הקפדה על מתן מזון בכמויות הנדרשות, ורשימות מקבלי המזון הדיאטטי לא היו מסודרות או שלא היו קיימות כלל".
היגיינה ותברואה
המבקר מציין כי "למרות דרישה מפורטת בנוהלים, בחלק ממתקני הכליאה אין הקפדה מלאה על שמירת טמפרטורת המזון בתהליך ההכנה ובעת חלוקתו. בחלק ממתקני הכליאה אין שמירה על תזרים עבודה תקין, בין השאר אין הפרדה בין מזון גולמי למעובד בשלבי הטיפול במזון, דבר הפוגע בבטיחותו ועלול לגרום לזיהום צולב. בחלק ממתקני הכליאה לא הייתה הקפדה על ניקיון אמצעי השינוע לאגפים… בחלק מהמתקנים הכלים המשמשים את הכלואים לקבלת המזון ולאכילה אינם ראויים לשימוש. גם חלק מהציוד במטבחים אינו מתוחזק כראוי ואינו ראוי לשימוש.
"על מערך המזון בשב"ס מוטלת החובה לפעול לאלתר לתיקון הליקויים שהועלו בדוח, במיוחד בהיעדר פיקוח רגולטורי על המטבחים. על שב"ס לקיים פיקוח קפדני כדי שאסירים שהוגדרו זכאים לתפריט דיאטטי יקבלו את ארוחותיהם בהתאם לדיאטה שנקבעה להם…הזכות למזון היא זכות בסיסית. לפי פקודת בתי הסוהר אסיר זכאי לתנאי כליאה הולמים, בין היתר ל"מזון בכמות ובהרכב המתאימים לשמירה על בריאותו".
משב"ס נמסר בתגובה: "שירות בתי הסוהר מייחס חשיבות למתן תנאי מחיה הולמים לאסירים ועצורים. עובר לביקורת, וללא כל קשר אליה, בוצעו בשב״ס עבודות מטה מקיפות ורחבות בנוגע למערך המזון שעניינן בחינה וטיוב איכות המזון, שדרוג תפריטים לאסירים וסגל, מתן מענה לאוכלוסיות ייחודיות בהם עצורים, נוער ונשים, הכשרות לסגל המטבחים, התאמת דיאטה מטבולית לאסירים הזקוקים לדיאטה ועוד. ממצאי הדוח שהוגש באוקטובר 2017 מציינים לחיוב כי שב״ס ביצע מאמצים ומהלכים לתיקון משמעותי של חלק מהליקויים. עם זאת, האירו נקודות נוספות שנבחנו על ידי שב״ס וכל סעיפי ההתייחסות נבדקו ונלקחו בחשבון בתהליך השיפור והייעול, באמצעים העומדים לרשות הארגון".









