
פרקליטות מחוז תל אביב הגישה כתב אישום נגד ארז פישלר (44) מנתניה והאחים אייל שדה (54) וערן שדה (50) מתל אביב והרצליה, על הונאות ב-20 מיליון שקל. מדובר בכתב האישום הנרחב ביותר שהוגש עד היום בתחום של הונאות קריפטו.
האחים שדה, אנשי נדל"ן במקור, היו הבעלים של חברת "ריץ' אנד רויאל שוקי הון" וארז פישלר היה המנכ"ל שלהם. משרדי החברה היו במגדל מידטאון בתל אביב. לפי כתב האישום, פישלר והאחים שדה ניצלו את הבאזז סביב השקעות במטבעות קריפטו כבר בשנים 2018-2019 וקשרו קשר לרמות עשרות לקוחות, שביקשו להשקיע דרכם בשוק הקריפטו.
פישלר היה "הפנים של החברה" והוצג כמומחה מנוסה בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים. פישלר נתן ראיונות לכלי תקשורת והשתתף בכנסים בתחום הקריפטו, כדי לעשות יח"צ לחברה. הנאשמים הציגו ללקוחות את חברת "ריץ' אנד רויאל" כבעלת רישיון למתן שירותים פיננסיים. זה היה השקר הראשון: תוקף הרישיון למתן שירותי מטבע שהיה בידי החברה, פג בשנת 2006.
גרוע מכך: המנכ"ל ומי שהוצג כ"מומחה פיננסי", ארז פישלר, היה פושט רגל ותחת צו כינוס עוד משנת 2015 (ללא קשר לעולם הקריפטו) והיו נגדו עשרות תיקי הוצאה לפועל בגין חובות במיליוני שקלים. הוא והאחים שדה, שעמדו מאחוריו, הסתירו זאת ממשקיעיהם, לפי הנטען.
כתב האישום מתאר את מצגי השווא, שבאמצעותם שיכנעו פישלר והאחים שדה עשרות אנשים תמימים, להעביר לידיהם סכומים גבוהים לצורך ביצוע "השקעה" דרכם, בשוק הקריפטו הרותח.
בין היתר נטען כי החברה של האחים שדה ופישלר הקימה אתר אינטרנטי בשם BT360, הנחזה כזירת מסחר בקריפטו עבור משקיעים.
הפרקליטות טוענת כי הנאשמים לא ביצעו בפועל כל השקעה לטובת לקוחותיהם, וגם לא התכוונו לבצע. האתר היה אתר-דמה לכאורה ושימש עבורם כאמצעי לקבלת הכספים שהפקידו בידיהם המשקיעים – וגניבתם בהיקף של כ-20 מיליון שקל לכאורה.
בכתב האישום נטען כי פישלר והאחים שדה פעלו בשיטת ה"פונזי" או הפירמידה הידועה – ועל מנת לדחות את גילוי ההונאה, הם שילמו מקצת מהכספים לחלק מהנפגעים.
מקור מעט הכסף ששילמו לא היה ברווחים או תשואות שהשיגו על השקעות – אלא בכספים של לקוחות חדשים שפיתו והכניסו ל"פירמידה" ולתוכנית העוקץ לכאורה, באותן שיטות.
הקורבנות הגדולים
באישום הראשון נטען, כי פישלר והאחים שדה עקצו מטבעות את'ריום בשווי 15 מיליון שקל מרופא שיניים ובני משפחתו. זאת, לאחר שאחד מהאחים שדה עבר טיפול שיניים ונודע לו כי לרופא יש מטבעות את'ריום בהיקף גדול.
פישלר והאחים שדה ערכו סדרת פגישות עם הרופא וגיסו בתחילת 2018, ושכנעו אותם להשקיע אצלם את מטבעות האת'ריום. הם התחייבו להשקיע את האת'ריום במטבעות עתידיים שיונפקו על ידי חברת טלגרם.
כדי לרכוש את האמון, טען פישלר כי הוא בעל "קשר מיוחד" עם חברת טלגרם העולמית ויש לו האפשרות לרכוש מטבעות טלגרם בתנאים מועדפים. הוא הבטיח, כי מטבעות האת'ריום יישמרו בארנקים של החברה ו"לא יזוזו" מהם, עד לרכישת מטבעות הטלגרם כמובטח.
לפי כתב האישום, נוכח מצג השווא, העבירו הרופא וגיסו לידי הנאשמים במרס 2018 כ-4,000 מטבעות את'ריום, בשווי של 11 מיליון שקל באותה העת. נטען, כי חלף ייפוי הכוח שקיבלו מהרופא להשקעת האת'ריום עבורו – הנאשמים, פישלר והאחים שדה, גנבו את שווי המטבעות לכיסם.
בינתיים, נטען, פישלר שכנע את הרופא להפקיד עוד 1,000 מטבעות את'ריום, בשווי שני מיליון שקל, לשם השקעה באפיקים נוספים. תמורת זאת הוא התחייב לספק לרופא ריבית חודשית של 2%.
לפי האישום, אחרי מספר חודשים בפגישה במשרדי החברה, הנאשמים הציגו לרופא וגיסו מסמך כוזב, שלפיו השקעתם נושאת רווח בשיעור של 12.78%. במענה לדרישת הרופא, לראות את חוזה ההשקעה עם חברת טלגרם – נטען כי הנאשמים מצאו חוזה השקעת מטבעות אחר שמצאו ברשת וזייפו אותו כך שייחזה כעסקה שביצעו הם עם חברת טלגרם.
בשלב הבא, על פי כתב האישום, הרופא וגיסו ניאותו להעביר לפישלר סכום נוסף של 2,000 מטבעות את'ריום בשווי 1.1 מיליון שקל.
הפרקליטות טוענת, כי כדי לאפשר את רמיית בני המשפחה שוב ושוב, העביר ערן שדה לרופא מפעם לפעם סכומי כסף במזומן בסכום של 145 אלף שקל, כתשואה לכאורה.
בהמשך, פישלר פנה לאח נוסף במשפחת הרופא וביקש לשאול ממנו 1,000 מטבעות את'ריום ולהשקיעו במסחר ממוחשב. סך כל הכספים שהוציאו במרמה הנאשמים, על פי הנטען, ממשפחת הרופא היה בשווי של 15 מיליון שקלים כאמור. הפרקליטות טוענת שכל הכסף נגנב.
כאשר הבינו בני המשפחה כי נפלו קורבן להונאה ודרשו לקבל את כספם בחזרה – פישלר והאחים שדה האשימו זה את זה במעילה. הפרקליטות טוענת, כי הם קשרו קשר מראש לעקיצה המשותפת, כאשר פישלר כזכור מנכ"ל ב"חברת ההשקעות" של האחים שדה.
הפרקליטות טוענת כי היא מחזיקה בראיות שונות לשקריהם: פישלר טען בפני הרופא כי הסכם ההשקעה מול טלגרם נחתם על ידי האחים שדה בלבד, ולא על ידו. הוא טען כי הגיש תלונה במשטרה נגדם, אך בפועל לא הוגשה כל תלונה על ידו.
ערן שדה טען בפני חלק מבני המשפחה, כי אף הוא השקיע במטבעות הטלגרם, דבר שלא עשה מעולם, לכאורה. שדה גם התחייב כי השקעתם תובטח באמצעות הערת אזהרה שירשום על חלקות קרקע בבעלותו. הערות אזהרה כאלה – לא נרשמו.
הפרקליטות אומרת כי כתוצאה ממעשי הנאשמים, כלכלת המשפחה רוסקה וגיסו של הרופא עזב את הארץ בעקבות מצב נפשי קשה.
עוקץ 3.7 מיליון שקל מרב מוכר
לפי כתב האישום, בעקבות היכרות שנוצרה בין פישלר לרב, הוא הציע לו להשקיע את כספו בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים. בהמשך הציעו הנאשמים לרב ובני משפחתו, להשקיע במיזם לרכישת מכונות לכריית מטבעות ביטקוין ואת'ריום, וברכישת כספומטים לקניה ומכירה של מטבעות קריפטוגרפיים והפעלתם.
בהסתמך על השקעות כזב אלה לכאורה, קיבלו הנאשמים במרמה מהרב כמיליון שקל במספר תשלומים. לפי כתב האישום, הכסף שהעביר הרב הופקד בחשבון קש השייך למקורב של פישלר ובחשבונות של האחים שדה – והכסף לכאורה נגנב לצורכיהם. חלק מהכסף הועבר לארנק אלקטרוני שנרשם על שם אדם אחר המקורב אליהם בבורסת בייננס (Binance).
בהמשך, נטען כי הנאשמים הציעו לבני משפחת הרב השקעה נוספת – ב"עסקאות ארביטראז'" בשוק המטבעות הקריפטוגרפיים, ובנוסף "בפיתוח אתר אינטרנט שיאפשר רכישת מוצרים באמצעות מטבעות קריפטו".
בכתב האישום נטען, כי פישלר והאחים שדה "עשו כן מתוך ידיעה כי אין בכוונתם להשקיע את הכספים, אלא להעבירם לחשבונות קש אשר אינם רשומים על שמם, ולגנוב אותם".
אתר חדשות פלילי >>
עורך דין צווארון לבן >>
חרף פשיטת הרגל והיותו נתון לצו כינוס נכסים, חתם פישלר בפני בני משפחת הרב על הצהרת ערבות אישית והציג בפניהם מצג כוזב כאילו באפשרותו לתת ערובה המבטיחה את השקעתם.
נטען, כי באמצעות אתר הדמה, הציגו הנאשמים למשפחת הרב, כאילו השקעתם נושאת תשואה וביתרת זכות. לאחר שהרב פנה במספר הזדמנויות, החזירו לו הנאשמים 200 אלף שקל, מתוך 3.7 מיליון שקל שהפקיד עם בני משפחתו אצלם.
עוקץ ביטקוין מבעלי חברת Bit2C
קורבן אחר לכאורה שנעקץ על ידי הנאשמים, היה לא פחות מאלי בז'רנו, בעלי בורסת הקריפטו הישראלית – חברת Bit2C. מדובר בחברה הישראלית הראשונה שקיבלה רישיון מרשות שוק ההון להפעלת פלטפורמת מסחר במטבעות דיגיטליים בישראל.
לפי האישום, פישלר והאחים שדה ערכו ב-2019 הסכם אישי עם בז'רנו, שהשאיל להם עשרות מטבעות ביטקוין תמורת תשלום חודשי. נטען כי בשלב מסוים, הם הפסיקו לשלם ולא החזירו לו את המטבעות, ששוויים באותה תקופה עמד על 660 אלף שקל.
הפרקליטות טוענת כי הנאשמים עקצו עוד 1.3 מיליון שקל מ-12 לקוחות אשר הפקידו להשקעה מטבעות קריפטו ב"זירת המסחר" הפיקטיבית שהקימו, בשם BT360. בכתב האישום נטען, כי באתר לא נעשתה כל פעילות מלבד הצגת נתונים כוזבים, תוך קבלת כספי המשקיעים וגניבתם.
כדי לשווק את אתר הדמה, פישלר הוצג כמומחה פינטק בתחום הקריפטו, תוך שהנאשמים מסתירים את היותו פושט רגל. הנאשמים פירסמו את אתר הדמה בשלטי חוצות, בקבוצות ווטסאפ, ברשת החברתית, בכנסים ובראיונות שהעניק פישלר לעיתונות.
בכתב האישום נטען, כי פישלר שלשל לכיסו ביחד עם האחים שדה את המטבעות בשווי 20 מיליון שקל שנגנבו – ובאותה התקופה ממש הוא דיווח בהליך פשיטת הרגל שלו לכונס הנכסים שלו, כי הוא שכיר המקבל משכורת של 9,000 שקל בחודש, תוך שיתוף פעולה של מעסיקיו האחים שדה בכזבים, והסתיר את פעילותו האמיתית והכנסותיו. עוד נטען, כי הוא הסתיר גם את כתובתו האמיתית – על מנת שהכונס לא יידע כי הוא גר בווילה של שלושה מפלסים ומשלם דמי שכירות חודשיים של 11,000 שקל (לפני מספר שנים) וכדי להונות את נושיו ואת בית המשפט.
לנאשמים מיוחסות עבירות רבות של גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, הונאת נושים, הסתרת נכסים ועבירות מס.
החקירה בוצעה במחלק פשיעה מקוונת במשטרת מחוז תל אביב.
התובע עו"ד דייויד סיט מפמת"א, שהגיש את כתב האישום, כתב כי המרמה בוצעה ברמת תחכום יוצאת דופן, תוך שימוש בשיטות שונות להסתרת הרכוש האסור ותוך פעילות מאורגנת ומכוונת, "ככזו של תמנון בעל מספר זרועות".
את האחים שדה מייצג הסניגור עו"ד ליאור אפשטיין.
לכתב האישום צורפה בקשה לחילוט 11 נכסים וקרקעות של האחים שדה והחברה הרשומה על שמם – בין היתר מדובר במגרשים בבנימינה-גבעת עדה, רעננה, הרצליה פיתוח, כנרת וזכרון יעקב.













