השופט אשר קולה נבחר לנציב התלונות על שופטים

שתף כתבה עם חברים

השופט שזיכה את רומן זדורוב מונה כנציב ראשון שאינו בא משורות בימ"ש העליון. הסנגוריה הציבורית תמכה במינוי – הרשות השופטת הסתייגה: "נכון למנות לפחות מי שכיהן כנשיא בימ"ש מחוזי" * ראש לשכת עורכי הדין: "בחירה פוליטית"

השופט אשר קולה

הוועדה לבחירת נציב תלונות הציבור על שופטים בחרה הערב בשופט בדימוס אשר קולה לתפקיד (8 מאי).
השופט קולה שהיה סגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, ייזכר בעיקר מזיכויו המהדהד של רומן זדורוב מרצח הילדה תאיר ראדה, במסגרת המשפט החוזר שנערך בתיק. השופט קולה היה ראש ההרכב במשפט החוזר, ותיק זדורוב היה האחרון שניהל ערב פרישתו.

לראשונה, נציב תלונות הציבור על שופטים לא מונה על ידי הוועדה לבחירת שופטים, והנציב הנבחר אינו אחד משופטי בית המשפט העליון לשעבר.
השופט קולה מונה לאחר ששר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן הביאו לשינוי חוק בחירת הנציב, כך שהמינוי נעשה בידי ועדה מיוחדת של שבעה חברים.

חברי הוועדה לבחירת נציב התלונות על שופטים:
שר המשפטים יריב לוין (יו"ר הוועדה).
המשנה לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופט אליקים רובינשטיין,
נשיאת בית הדין הארצי לעבודה בדימוס, השופטת ורדה וירט לבנה,
הסנגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענת מייסד כנען.
הדיין בדימוס, הרב יצחק זר,
השרה עידית סילמן,
ח"כ אופיר כץ.

השופט קולה נבחר בקולותיהם של חמישה מבין שבעת חברי הוועדה, כאשר בין התומכים במינויו היתה הסנגורית הציבורית הארצית, ענת מייסד כנען.

שניים מבין חברי הוועדה התנגדו והיו במיעוט:
שופט העליון לשעבר אליקים רובינשטיין ונשיאת בית הדין לעבודה לשעבר השופטת וירט לבנה סברו כי יש לבחור לפחות את אחד הנשיאים בדימוס של בתי המשפט המחוזיים, מבין אלו שהציגו מועמדותם, ואשר היו בכירים מהשופט קולה במערכת המשפט.
משנבחר השופט קולה, איחלו לו השופט רובינשטיין והשופטת וירט לבנה, יחד עם כל חברי הוועדה, "הצלחה בתפקידו הרגיש והחשוב".

השר יריב לוין: "השופט קולה מביא עמו משנה סדורה, ניסיון שיפוטי וניהולי עשיר, יושרה מקצועית וראייה ביקורתית ומאוזנת שכה נדרשת לתפקיד. מוסד נציב תלונות הציבור על שופטים ממלא תפקיד מרכזי בחיזוק אמון הציבור במערכת המשפט, באמצעות פיקוח חיצוני, אפקטיבי ובלתי תלוי. אני בטוח שהשופט קולה יבצע את שליחותו באחריות, בשיקול דעת ובמסירות. אני מאחל לו הצלחה רבה בתפקידו".

הרשות השופטת אשר בראשה עומד נשיא העליון יצחק עמית מסרה בתגובה למינויו של השופט קולה:
"הרשות השופטת מברכת את סגן נשיא בית משפט המחוזי בנצרת בדימוס, השופט אשר קולה, על בחירתו לתפקיד. כפי שהוצג בהליכי החקיקה, הרשות השופטת סברה כי לתפקיד נציב תלונות על שופטים נכון שימונה, כמקובל בשנים עברו, שופט של בית המשפט העליון בדימוס, ולחילופין נשיא של בית משפט מחוזי, בשל רוחב הראייה של מי שכיהן בתפקידים אלו במערכת, וזאת מבלי לגרוע מההערכה לשופט קולה".

הרשות השופטת ציינה כי הנציב החדש נבחר "לאחר תקופה ארוכה בה לא מונה מחליף לשופט בדימוס אורי שהם, אשר סיים את כהונתו כנציב תלונות הציבור על שופטים ב-9 במאי 2024 (לפני שנה בדיוק) לאחר תקופה של חמש שנים וחצי בתפקיד" – רוצה לומר אחרי שנה שלמה בה לא אפשר השר לוין מינוי נציב חדש' והשבית את פעולת הנציבות עד ששונה חוק הבחירה לטעמו.

נמסר כי "הרשות השופטת מאחלת לנציב החדש הצלחה רבה בתפקידו החשוב ותפעל עמו בשיתוף פעולה מלא כפי שנהגה בעבר, לטובת חיזוק אמון הציבור והבטחת תפקודה התקין של המערכת".

גם ראש לשכת עורכי הדין עו"ד עמית בכר פרסם הודעת הסתייגות: "הליך חקיקת שינוי חוק נציב תלונות הציבור על השופטים, והפיכת הבחירה לפוליטית היא פגומה ופסולה, והיא חלק משרשרת פעולות הרסניות שמבצעת הממשלה. כידוע, לשכת עורכי הדין עתרה נגד החוק הפסול הזה. העתירה איננה נגד המינוי הפרטני, ולאחר שבית המשפט העליון לא נתן צו ביניים, ונבחר נציב, אני מאחל לו בהצלחה שכן תפקיד נציב הביקורת על השופטים חשוב מאין כמותו. נמשיך להיאבק ולהילחם נגד הרס הדמוקרטיה, הממלכתיות ואופיה הציוני של המדינה".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *