
גבר שאשתו עזבה אותו והצטרפה לכת המכונה "נשות הטליבאן" פנה לבית הדין הרבני הגדול בבקשה לקבל היתר לשאת אישה אחרת במקומה, לאחר שקיבל ממנה הודעה באמצעות צד ג' כי היא מוכנה להתגרש.
תחילת הסיפור כאשר האישה ברחה עם בתם המשותפת כבר לפני כשלוש שנים וחצי, ופשוט נעלמה. היא והבת לא אותרו פיזית, אף שידוע שהן בישראל. מאז שברחה, לאישה אף אין קשר עם שאר שלושת ילדי הצדדים.
לפני מספר שנים האישה הצטרפה ל"כת נשות השאלים" (המכונה כאמור גם "נשות הטליבאן"), המכסות את פניהן. בשל כך, משטרת ישראל לא מצליחה לזהות ולאתר אותה.
לכן, לבעל לא נותר אלא לפנות לבית הדין הרבני, באמצעות עו"ד דוד חרש. התיק נמצא בטיפול מחלקת עגונות כבר משנת 2021. התברר כי האישה מסתתרת, משום שהיא מבוקשת על ידי המשטרה. זאת בעקבות תלונה שהוגשה נגדה על ידי מחלקת הרווחה, בה נטען לחטיפת הילדה. מחלקת העגונות אפילו שכרה חוקר פרטי, אבל גם הוא לא הצליח לאתר את האישה. מדובר במשימה כמעט בלתי אפשרית, בין היתר מאחר שהאישה נמנעת מלהחזיק טלפון נייד, כדי שלא יצליחו לאתר אותה באמצעותו.
בפועל, קיים קשר מינימאלי כלשהו עם האישה, מצד מנהל מחלקת עגונות, הרב אליהו מימון. עם זאת, האישה ממשיכה להסתתר, והקשר הזה לא הספיק כדי להוביל להתקדמות בתביעת הבעל לגירושין.
לבני הזוג יש שלושה ילדים נוספים, שלושתם במשפחת אומנה אצל משפחת האב. בעבר, האם פגשה את הילדים במרכז קשר, עד שבשלב כלשהו נעלמה מחייהם לגמרי.
בדיון בבית הדין סיפר הבעל: "היא נהייתה קיצונית. גרנו בבית שמש. היא עזבה את הבית בגלל אידיאולוגיה שצריך לחיות במאה שערים קרוב לבית המקדש, הוציאה את הילדים מהמוסדות בבית שמש ולא היה לי כוח להילחם. שכרנו דירה בירושלים, אולי יהיה שינוי והיא הקצינה עוד ועוד, ויום אחד היא גזזה את השערות של הילדות, עשתה להם קרחת… בסוף היא עזבה ונעלמה. פעם היא הלכה לקבר שמעון הצדיק, ומאז לא חזרה", הוסיף.
הצעת מחלקת עגונות לאישה (דרך קשר עקיף עמה) לבצע גט באופן דיסקרטי, לא נענתה בחיוב. הרב מימון הבהיר, כי האישה מודעת לכך שישנו הליך להיתר אישה שנייה, אך היא בוחרת להתעלם. משכך, דייני ההרכב בבית הדין הרבני הגדול בירושלים – הרב יצחק אושינסקי (אב בית הדין), הרב מאיר קאהן והרב יעקב מ' שטיינהויז, החליטו שהגיעה העת למתן פסק דין.
"נסיבותיו של תיק זה, קשות הן", נכתב בפסק הדין. "ככל הנראה, אם לא נפעל בדרך זו של מתן היתר נישואין לבעל, הבעל לא יוכל לגרש את האישה לעולם. זאת מכוח העובדה כי האישה נעלמה כבר יותר משלוש שנים עם בתם של הצדדים שהיא חטפה עמה, ניתקה קשר עם שאר שלושת ילדיה; ונראה כי מבחינתה, המצב הזה יוכל להישאר לנצח".
הדיינים פנו לסקור נימוקים הלכתיים לשם מתן היתר נישואין ופסיקה בנושא, והגיעו למסקנה שבמקרה זה יש להתיר לבעל לשאת אישה במקום אשתו הנוכחית. "האישה אינה משתפת פעולה כלל עם הגורמים הרשמיים; בורחת או מסתתרת מפני משטרת ישראל, שירותי הרווחה ובית הדין הרבני. כן לא משתפת כל פעולה עם הבעל או עם רצונו להתגרש ממנה, אף שיודעת שמתנהל הליך בבית הדין. אף בדין תורה, האישה חייבת להופיע בפני בית הדין…", נכתב.

"לא יתכן להחזיק בעל 'בשבי הנישואין', עד שאשתו תואיל לשתף פעולה עם כל המערכות, מה שיכול שלא לקרות לעולם", הוסיפו הדיינים והחליטו להתיר לבעל לשאת אישה אחרת על אשתו.
פסק הדין הועבר לאישורו העקרוני של נשיא בית הדין הרבני הגדול, ולאחר מכן למאה רבנים לשם חתימה. "אם עד למתן היתר סופי תודיע האישה כי היא חפצה לקבל גיטה, אזי יתייתר הצורך במימוש היתר זה. לאור התמשכות העיגון של הבעל, אין מקום לעכב היתר זה בינתיים", נכתב בסוף פסק הדין, שניתן כבר לפני כשנה (5 דצמבר 2023).
רק השבוע הותר פסק הדין לפרסום, נכתב בו: "לאחר אישור כבוד נשיא בית הדין הגדול היתר זה, ותוך כדי החתמת מאה רבנים על ההיתר, התקבלה הודעה עקיפה מאת הנתבעת כי ברצונה להגיע להסכם גירושין לשם סידור גט מבלי להתיר לבעל לשאת אישה נוספת עליה. בהמלצת כבוד מ"מ נשיא בית הדין הגדול, התקיימה פגישה בין בא כוח הנתבעת לבין אב בית הדין ההרכב, הוצע הסכם גירושין שנשלח לאישורו של הבעל, שהסכים לו בהודעה חוזרת, וסודר גט שליחות בין הצדדים. כך שהתייתר הצורך במימוש היתר זה הלכה למעשה. ומכל מקום יש בהיתר זה כדי ללמד למקרים אחרים ומשנה לא זזה ממקומה".
* הכותבת, עו"ד דפנה לביא, היא עורכת דין לענייני משפחה ומרכזת מדור המשפחה באתר "פוסטה"








