תערוכה על תולדות הסוסיתא המיתולוגית במוזיאון חיפה

שתף כתבה עם חברים

בתעורכה יוצגו סיפורה של תעשיית הרכב הישראלית ועלייתה ונפילתה של חברת אוטוקרס, קטעי עיתונות וסרטים ארכיוניים, וגם שיתופי פעולה עם מוסדות אקדמיים ואספנים

פתיחת אולם תצוגת מכוניות סוכנות אוטוקרס, הקריה 1970 (צילום: מקס אנושי אוסף משפחת שובינסקי)

ב-26 בספטמבר תיפתח תערוכה נוסטלגית במוזיאון העיר חיפה, תחת השם "סוסיתא – התערוכה".

מכונית הסוסיתא, שיוצרה במפעל "אוטוקרס" בחיפה, הפכה עם השנים לסמל ישראלי מובהק המייצג את הישראליוּת של פעם. בתערוכה יתוודעו המבקרים לסיפורה של סוסיתא השזור בקורותיו של אזור מפרץ חיפה ולסיפוריהן של הנפשות הפועלות מאחורי אגדת המכונית הישראלית.

ליצירת התערוכה חברו הבמאי אבי וייסבלאי, יוצר הסרט התיעודי "סוסיתא", ואוצרת מוזיאון העיר חיפה יפעת אשכנזי. יועץ לתערוכה יוחאי שנער.
הסרט שהושק בתקופת מגפת הקורונה מתחקה אחר שורשיה של תעשיית הרכב הישראלית שהחלה בחיפה, במפעלו של יצחק שובינסקי. לדברי אשכנזי, "מכונית הסוסיתא היא מותג ישראלי מובהק, שלמרות התקופה הקצרה שבה יוצרה המכונית, היא מעוררת בנו עניין וחיוכים נוסטלגיים עד היום. בתערוכה נציג את סיפורה של תעשיית הרכב הישראלית שהחלה למעשה בחיפה, ואת עלייתה ונפילתה של חברת אוטוקרס, שייצרה את דגמי הסוסיתא השונים. התערוכה כוללת היבטים שונים, כמו הסיפור ההיסטורי, סיפורם של אספני הסוסיתות, החומר הייחודי ששימש לבניית המכוניות – הלוא הוא הפיברגלס, קטעי עיתונות וסרטים ארכיוניים, דגמי מכוניות סוסיתא מקוריים שיוצגו בחצר המוזיאון, משחקים דיגיטליים שיוצרו במיוחד לתערוכה ועוד הרבה".

יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה: "מוזיאון העיר חיפה יצר 'נישה' ייחודית, ויודע לספר סיפור היסטורי חיפאי מרתק בזווית אומנותית מעניינת. בנוסף, מתמחה מוזיאון העיר ביצירת שיתופי פעולה קהילתיים וציבוריים עם מוסדות וארגונים, באופן שמנכיח את התערוכות בקרב ציבורים שונים וכמובן גם משדרג את חוויית הביקור. הפעם, בתערוכת סוסיתא, יצרנו שיתופי פעולה רבים במיוחד, מסקרנים ומעניינים".

דגמי סוסיתא בחצר מוזיאון העיר חיפה (צילום: אבי וייסבלאי)

בתערוכה יוצגו בחצר המוזיאון שתי מכוניות סוסיתא, באדיבות המוזיאון לתחבורה על שם אברהם "בונדי" לבנת (טכנודע חדרה), מאוסף הרכבים של איתן ורטהיימר.
בנוסף, בזכות שיתוף פעולה עם "מועדון החמש: מועדון רכבי האספנות של ישראל" ועם מועדון "פייברקלאב" של אספני מכוניות הסוסיתא, אירוע הפתיחה יחל בשיירה חגיגית של סוסיתות שתיסע ברחבי העיר.
שיתוף פעולה מעניין נוסף הוא של המוזיאון עם האתר "ישראל נגלית לעין" של יד בן צבי. לאתר מועלים כדרך קבע צילומים משפחתיים פרטיים. לצורך התערוכה, באתר נפתח אלבום ייעודי, אליו יכולים המבקרים להעלות תמונות אישיות שלהם עם מכוניות סוסיתא.

מודעת פרסום של חברת אוטוקרס משנות ה-60

זאת ועוד, המוזיאון משתף פעולה עם שני מוסדות לימוד בחיפה. "במסגרת התערוכה רצינו להציע הסתכלות עכשווית על הסיפור של מכונית הסוסיתא, ולא רק לחזור אחורה בזמן", אומרת אשכנזי, "בגלל שהסוסיתא הפכה לכזה סמל, עניין אותנו לפתוח דלת לפרשנויות עכשוויות".
בפרויקט ישתתפו סטודנטים מהחוג לעיצוב תקשורת חזותית בבית הספר לעיצוב של אוניברסיטת חיפה, שיצרו מיתוג מחדש לסוסיתא בדרכים שונות. עבודות נבחרות יוצגו בתערוכה.
כמו כן, סטודנטים מבית הספר לעיצוב ולפיתוח משחקים במכללה לעיצוב ותקשורת חזותית "תילתן" יצרו משחקי מחשב ומשחק מובייל בנושא לטובת המבקרים בתערוכה.
יש לציין כי את התערוכה מלווה גם חוברת פעילות לילדים.
התערוכה תינעל ב-31 במאי 1025.

 

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *