אסיר שידו שבורה: "הכאבים בלתי נסבלים, אני זועק לעזרה ללא מענה"

שתף כתבה עם חברים

האסיר מכלא שאטה הועבר לכלא אלה לאחר שהגיש עתירה על כך שנפגע בקטטה וסוהרים שפינו אותו למרפאה היכו אותו, אחיו טוען כי למרות החלטת בית משפט מחוזי בחלוף שלושה חודשים השבר לא טופל * שב"ס: "האסיר מקבל טיפול ראוי"

האסיר: "הרופא הסתפק בבדיקה מאחורי דלת התא" (צילום ארכיון להמחשה: משה שי, פלאש 90)

"אני פונה אליכם בקשר לכתבה שפורסמה על ידכם על שימוש בכדורי גומי כלפי אסירים ורוצה לשתף אתכם ואת הציבור במקרה שקרה לאח שלי בכלא שאטה שבו היה כלוא… צוות שב"ס לקחו אותו לחדר המתנה רעולי פנים ובלי שמות על המדים תקפו אותו באלות, שברו לו את עצמות כף ידו ולאחר שסיימו את הפעולה העבריינית שלהם זרקו אותו בהפרדות ולא טיפלו בו עד היום…
"זה קרה לפני שלושה חודשים, זה קרה למרות ששלחנו להם מכתבים מעורך הדין ללא מענה לפעמים, ולפעמים עונים שהעניין הועבר לגורמים הרלוונטיים…
"אחרי שהגשנו עתירת אסיר הם צילמו את ידו צילום רנטגן והתגלה שיש לו שברים וזהו, עדיין לא טופל, לא כלום".

את הדברים הללו כתב לאתר "פוסטה" אחיו של אסיר נ"ח, תושב נצרת שמרצה מאז שנת 2021 עונש של 63 חודשי מאסר.
נ"ח הורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות חבלה בכוונה מחמירה ושיבוש הליכי משפט.
זוהי כניסתו השלישית למאסר. הוא צפוי להשתחרר במאי 2026.
נ"ח נפצע בידו במהלך קטטה בכלא, לטענתו יתכן והוא שבר אותה באותו אירוע אבל בהמשך לקטטה הוא הוכה ונגרר על ידי סוהרים רעולי פנים, ומאז לא קיבל מענה רפואי ראוי.

עתירה לבית המשפט
התיאור של האח מתכתב עם עתירת אסיר שהגיש נ"ח בתחילת חודש מאי לבית המשפט המחוזי בנצרת, בה הוא תיאר את מה שלדבריו התרחש מאחורי הסורגים, ובעיקר היעדר טיפול רפואי מספק.
"אני האסיר נ"ח הותקפתי באלימות מופרזת באלות על ידי סוהרים רעולי פנים בבית כלא שאטה, מה שגרם לי לשבר בכף יד ימין", נטען בעתירה, "מאז אותו יום אני זועק לעזרה בעצמי, בבקשות למפקד האגף ושולח בקשות על ידי העורך דין שלי לקבל טיפול רפואי, אם זה בבדיקה ואם זה בצילום רנטגן, אך במקום זאת נשלח אליי רופא בית הסוהר, שלצערי לא בדק את הפציעה שלי בצורה מקצועית. הוא הסתפק בבדיקה מאחורי דלת תא המעצר בשאילתה אם אני יכול להזיז את האצבעות, אני עניתי לו שבקושי אני מזיז אותן וגם זה אחרי חמישה ימים מהאירוע.
"לאחר יותר משבועיים, אינני יכול להזיז את האצבעות ומצבי מחמיר והכאבים שאני חווה הם בלתי נסבלים ואני זועק לעזרה ללא מענה", כתב האסיר.

האסיר ביקש מבית המשפט להורות לשב"ס לדאוג לבריאותו הגופנית ולפנות אותו לבדיקה אצל רופא אורתופד, או להפנות אותו לצילום רנטגן בדחיפות. "אני סובל מכאבים בלתי נסבלים ובטוח ב-100 אחוז שיש לי שברים בכף יד ימין ואם לא יטופלו במהרה – הדבר עלול לגרום לי לנזק בלתי הפיך".

מה קורה באגפי ההפרדה? כלא שאטה (צילום ארכיון: משה שי, פלאש 90)

תגובת שב"ס
בשב"ס ביקשו מבית המשפט לדחות את העתירה על הסף.
לפי שב"ס, ב-23 במאי הובא האסיר למרפאה לאחר שהיה מעורב בקטטה בין אסירים, בגינה נשפט בדין משמעתי לאזהרה חמורה, 100 שקל קנס ושלילת טובות הנאה.

בכל הנוגע לטענות האסיר על סוהרים, תגובת שב"ס היתה זו: "דינן של טענות אלו להימחק על סף בשל היעדר סמכות עניינית לדון בהן נוכח מהותן, אשר בית המשפט בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים אינו האכסניה המתאימה לדון בטענות אלו".
במקביל ציינו בשב"ס כי "ככל שחפץ העותר בהבאת עניינו בפני גופי הביקורת, הוא רשאי לפנות בתלונות בהתאם".
עוד ציינו בשב"ס בתגובה לעתירה, כי מבירור מול גורמי הכליאה עולה שהעותר כלל לא פנה בתלונה ליחידה לחקירות סוהרים במשטרה (יאח"ס).

בכל הנוגע לטענת האסיר כי לא קיבל טיפול רפואי הולם, בשב"ס הפנו להתייחסות רופא הכלא, לפיה ב-29 במאי, במהלך ביקור רופא שבועי בהפרדות, פנה אליו העותר והתלונן על כאבים בכף היד, הומלץ לו על טיפול נגד כאבים ופנייה למרפאה בכל שינוי במצבו.
בנוסף נטען כי ב-11 ביוני זומן האסיר לבדיקה, שבמהלכה לא היתה עדות לנפיחות או סימני חבלה. כמו כן נאמר בתשובת שב"ס כי בבדיקה קלינית לא נמצאה עדות לשבר, האסיר טופל נגד כאבים והופנה לצילום אמבולטורי.

בשב"ס הוסיפו וטענו כי ב-17 ביוני נערך לאסיר צילום כף יד ולפי פיענוח הצילום נמצאו ממצאים שיכולים להתאים לשברים ישנים.
בשורה התחתונה נטען על ידי שב"ס כי "אין כל בסיס לטענות העותר נגד הטיפול הרפואי הניתן לו, העותר מצוי במעקב רפואי ומטופל בהתאם להמלצות הרופאים".
בהקשר לכך נטען על ידי שב"ס בציניות יש לומר, כי לא הוצגה כל חוות דעת מומחה רפואי שממליץ לשנות או לשפר את דרכי הטיפול באסיר. לפיכך נטען, כי אין בידי בית המשפט כל בסיס עובדתי או מקצועי לקבוע כי שב"ס אינו ממלא אחר המלצות רפואיות או אינו מעניק טיפול רפואי ראוי לעותר.

"אני האסיר נ"ח הותקפתי באלימות מופרזת באלות על ידי סוהרים רעולי פנים בכלא שאטה, מה שגרם לי שבר ביד ימין" (אילוסטרציה: freepik)

נפגשים בבית המשפט
סנגורו של האסיר, עו"ד יזיד אבו אחמד, אמר בפתח הדיון שהתקיים בבית המשפט ב-2 ביולי: "מבקשים שהוא יקבל את הטיפול הרפואי המתאים, אבל זה נמרח מעל חודש.  היתה קטטה בשאטה, והפרידו ביניהם, הוא לא היה מעורב, הוא הפריד לטענתו ושברו לו יד. הוא ביקש כל הזמן בבקשות ובבכי שהיד שלו שבורה וצריך להעניק לו טיפול, צילום. הוא זכאי לזה. מרחו אותו מעל חודש עד שלאחרונה (17 יוני) עשו לו צילום".
לטענת הסנגור, התברר כי הפציעה שהתגלתה עשויה להתאים לשברים ישנים, "השברים הם אמנם כבר ישנים מלפני חודש וחצי", אמר הסנגור.

לדברי הסנגור, בתשובת שב"ס נמסר כי האסיר יופנה בימים הקרובים לבדיקת רופא ויקבל את הטיפול שהיה צריך לקבל, אבל "עד היום לא קיבל שום דבר. הבקשה שלנו פשוטה, שייקחו אותו לבית חולים, לרופא, ויקבל את הטיפול".

נציג שב"ס בדיון, עו"ד תאמר סעיד, ביקש לדחות את העתירה וטען שהאסיר קיבל את כל הטיפול הנדרש, תוך שציין כי האסיר יופנה בימים הקרובים (נכון למועד הדיון) לרופא אורתופד ויטופל בהתאם להמלצותיו.
בתוך כך התברר כי לא רק שהאסיר לא טופל כנדרש, הוא גם הועבר מכלא שאטה בצפון לכלא אלה בדרום הארץ.

השופט יוסף בן חמו  ציין בהחלטתו לאחר ששמע את טענות הצדדים ועיין בהתייחסות הרופא, כי "העותר מקבל טיפול רפואי בהתאם להמלצות".
לדברי השופט, הוא לא מצא  מקום לתת צו בעניין הטיפול הרפואי.
עם זאת, השופט ציין: "מאחר והעותר הועבר לכלא אלה, יועבר פרוטוקול הדיון לרופא של כלא אלה, שישקול את עניין הטיפול בעניינו של העותר לאור טענות שהועלו על ידי בא כוחו במהלך הדיון, וימליץ על הוראות רפואיות בהתאם לשיקול דעתו".

התרגיל הזה של העברת עותרים לבתי סוהר במחוזות אחרים, מוכר וידוע, הוא כופה על אסירים להתחיל מחדש הליכים שמלכתחילה הם מתישים ובלתי עבירים – הן במערכת הרפואית של שב"ס.
ואכן, אחיו של האסיר נ"ח מסכם וטוען כי אחיו שהועבר לכלא אלה עדיין לא קיבל טיפול מתאים: "למרות ששופט מחוזי הורה להם לטפל בו הם לא עושים כלום ולא מטפלים. האסירים שם כמו בני ערובה ואנחנו בחוץ חסרי אונים. חשוב להדגיש: אחי כלוא על עבירה פלילית ולא עבירת ביטחון, ולמרות שהועבר לכלא אלה כבר לפני חודש – עדיין מתרשלים בלטפל בו".

משב"ס נמסר בתגובה: "כפי שעלה בהחלטתו של השופט בדיון הקודם, האסיר מקבל טיפול רפואי ראוי. ככל שהאסיר סבור כי עניינו אינו מטופל הוא רשאי לפנות בהליך המנהלי המקובל ופנייתו תענה במקומות המיועדים לכך".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *