הסנגוריה הציבורית: "עצורים מוחזקים על הרצפה בתחנות כי אין מקום בשב"ס"

שתף כתבה עם חברים

סנגור שהגיע לייעוץ בתחנת מוריה העיד: "עצורים ישבו על הרצפה במסדרון, וחלק ישנו על הרצפה, והשוטר אמר שאין מספיק כסאות". שופט הורה על שחרורם אם לא יועברו לשב"ס היום

עצורים על הרצפה בתחנת מוריה (צילום: הסנגוריה הציבורית)

שירות בתי הסוהר שוב דוחה בקשות של המשטרה לקליטת עצורים עקב חוסר מקום במתקני המעצר.
כתוצאה מכך, ארבעה פלסטינים תושבי השטחים, שוהים בלתי חוקיים שנכנסו לישראל לפי החשד במטרה לגנוב רכבים ונתפסו עם כלי פריצה, הוחזקו בשני הלילות האחרונים בתחנת משטרת מוריה בירושלים, ישנים על הרצפה, מאחר ושב"ס סירב לבקשת המשטרה לקלוט אותם.

סנגוריהם של ארבעת החשודים טוענים כי תנאי המעצר בתחנה מנוגדים לכל דין ומבטאים זלזול גמור בדיני המעצר. לדברי הסנגורים, עצורים פלסטינים, גם אם חשודים פליליים, הם הראשונים לספוג את הזלזול והפגיעה בכבוד האדם.
עו"ד יעקב ג'בר שמייצג מטעם הסניגוריה הציבורית, סיפר כי כאשר הגיע לתחנה, לייעוץ לפני חקירה, מצא כי העצורים ישנים במסדרון, חלקם יושבים על הרצפה, ואפילו לא הוקצה להם חדר מעצר לשהייתם בתחנה: "העצורים שהו במסדרון מחוץ לתא מעצר, חלק ישבו על הרצפה, וחלק ישנו גם על הרצפה כאשר הם אזוקים בידיהם וברגליהם. מבירור עם השוטר לגבי תנאי החזקתם נמסר על ידו: אין לנו מספיק כסאות. המראה מזעזע ואינו הולם להחזקת בני אנוש".

שופט בית משפט השלום בירושלים, גד ארנברג, בפניו הובאו העצורים אתמול (10 מרס), אמר: "אמנם הם נעצרו בשעה שלוש לפנות בוקר, אך תנאים הכוללים לינה על הרצפה אינם מתאימים אפילו לא במצב זה. יש לדאוג שהמשיבים יובאו לשב"ס לכליאה ולא יעצרו בתחנת משטרה, או בכל מקום אחר שאינו ראוי לכליאה".

השופט אישר הארכת מעצר עד 13 במרס, אך כבר היום (11 מרס) החשודים הובאו בפניו שנית, מאחר ולא קוימה הוראתו על מעצרם כדין והעברתם לשירות בתי הסוהר.

נציג המשטרה אמר לשופט כי "המשיבים לא נקלטו עקב חוסר מקום בשב"ס. אנו סבורים שלמרות תנאי המעצר הנוכחיים, אין לשחרר את המשיבים. נזכיר שמדובר בשוהים בלתי חוקיים, ויש לנקוט במשנה זהירות בעבירות שב"ח בתקופה ביטחונית מורכבת".
עורכי הדין מהסנגוריה הציבורית ציינו כי גם בלילה השני בתחנה, שלושה חשודים ישנו על הרצפה, ללא שמיכה, ללא מקלחת. לדברי הסנגורים, התייחסות המשטרה בתקופה האחרונה לשוהים לא חוקיים היא כ"סוג ג'" בין העצורים, והם הראשונים להפגע מחוסר במקומות מעצר ומיחס ותנאי עולם שלישי, בשל מוצאם, אפילו שלא מדובר בעצורים בטחוניים ותוך הפרת נורמות משפטיות.

השופט ארנברג אמר היום: "מסתבר שמאז מעצרם חלה התקדמות מסוימת בחקירה, ואולם, אין די בהתקדמות זו כדי לכפר על תנאי המעצר הבלתי ראויים שבהם כלואים המשיבים מאז מעצרם. בנסיבות אלו, אני מורה: היה ולא יימצא מקום בשירות בתי הסוהר לכליאתם של המשיבים עד השעה 16:00 – ישוחררו בתנאים וערבויות כספיות".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "במסגרת המאבק המשטרתי הנחוש והמתמשך נגד גנבי רכבים ופורצים, החשודים נעצרו אמש לפנות בוקר בחשד לעבירות של החזקת כלי פריצה לרכב, כניסה לישראל שלא כחוק, זיוף, קשירת קשר לפשע ועוד. לאחר מעצרם הועברו לתחנת המשטרה לחקירה בטרם יובאו בפני בית משפט.
החשודים נעצרו בהתאם להחלטת בית משפט אמש בדיון בעניינם. נדגיש כי לצד מאבק נחוש בפשיעה ובעבריינים הפוגעים בציבור, משטרת ישראל פועלת להקפדה על זכויות עצורים.
"ככלל, האחריות לתחום כליאת עצורים בישראל היא של שירות בתי הסוהר וזה תפקידו. לצד זאת, לנוכח מצוקה מוכרת של מקומות כליאת עצורים ברחבי הארץ ובירושלים, נאלצת המשטרה לעתים להחזיק עצורים בתאי שהייה בתחנות המשטרה מספר שעות עד לחקירתם ולהבאתם בפני בית משפט.
"במקרה זה השוטרים ששמרו עליהם דאגו לצרכיהם, ולאחר שכל אחד מהם נחקר הם שהו בתא שהייה בתחנה עד להבאתם בפני בית משפט. יודגש כי הזמן שחלף בין הבאתם לחקירה בתחנה לבין הבאתם בפני בית משפט היה שעות בודדות בלבד".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *