
אם חד הורית לארבעה ילדים שעברה התעללות מצד בן זוגה לשעבר, הגישה הבוקר (22 במאי) עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד משרד הבינוי והשיכון שלא מאפשר לה לקבל דיור ציבורי.
העותרת (34) שמיוצגת על ידי עו"ד נירה שלו והיחידה לסיוע המשפטי, טוענת בעתירתה כי היא אם עצמאית לארבעה ילדים קטינים, נפגעת אלימות שנאלצה להימלט ב-2016 ממערכת יחסים אלימה ורעילה מצד הגרוש שלה. לטענת העותרת, עד היום בעלה לשעבר מקשה על חייה. בין היתר היא מתארת התעללות פיזית, מילולית מלולית, נפשית וכלכלית. שני ילדיה הצעירים, בני 3 ו-4, הם מהאב שנמצא כיום במאסר ממושך.
בגלל מצבה הקשה האישה מלווה על ידי עובדת סוציאלית. "בשנים האחרונות העותרת עומלת קשה על שיקום חייה ויצירת מרחב בטוח ומוגן לה ולילדיה", כך לפי הנטען בעתירה. "על אף נסיבותיה כאמור, ועדה עליונה מטעם המשיב (משרד השיכון) דחתה את בקשתה לזכאות לדיור ציבורי בחודש נובמבר 2021. זאת, מהטעם שהיא אינה מתקיימת מקצבת השלמת הכנסה 12 חודשים רצופים…להחלטה זו, הגישה העותרת ערעור, אך הערעור כלל לא נדון בפני ועדה ציבורית".
לטענת האישה, ההחלטה של משרד הבינוי והשיכון מתעלמת מנסיבותיה האישיות. כמו כן, בתחילת חודש אפריל הוחלט כי היא זכאית להבטחת הכנסה. בנוסף טוענת העותרת כי בעלה לשעבר לא משלם דמי מזונות, והחל משנת 2017, בעקבות תביעה שהגיש ביטוח לאומי, היא מקבלת 3,900 שקל. מבן הזוג שנמצא במאסר העותרת עדיין לא מקבלת מזונות.
העותרת שעובדת במשרה חלקית בסיעוד, שוכרת כיום דירה בבני ברק עליה היא משלמת שכר דירה בסך 3,800 שקל, כך שרוב הכנסתה הולכת לתשלום השכירות. בהתאם לכך היא טוענת כי היא לא מצליחה לעמוד בהוצאות בסיסיות ביותר.
האישה כאמור, הגישה בקשה לדיור ציבורי אשר נדונה בפני וועדה עליונה של משרד השיכון, אך הבקשה נדחתה. העותרת מציינת כי בסמכותה של וועדת חריגים של משרד השיכון לאשר במקרים חריגים שאינם עומדים בקריטריונים זכאות לדיור ציבורי. "לו נעשתה בחינה פרטנית ומהותית של מצב העותרת, הייתה מתקבלת המסקנה הברורה כי העותרת עומדת בתנאים המהותיים לדיור ציבורי…
"דברים אלו מקבלים משנה תוקף נוכח הנתונים המדאיגים מהשנים האחרונות המעידים על התגברות התופעה של אלימות כלפי נשים. התרחבות התופעה מוכיחה את אוזלת ידן של הרשויות המטפלות כאשר אחד החסמים העיקריים העומדים בפני אישה הכלואה במערכת יחסים אלימה, הוא התלות הכלכלית המוחלטת בבן זוגן האלים", כך לפי העתירה.
על כן העותרת מבקשת מבית המשפט להורות כי משרד הבינוי והשיכון הינה שגויה הלוקה בחוסר סבירות קיצונית, ומכאן לבטלה. העותרת טוענת כי היא זכאית לדיור ציבורי על בסיס בחינת כושר השתכרותה ועמידתה בתנאי הנוהל.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "העתירה טרם התקבלה במשרדינו, עם קבלת העתירה המשרד ישיב כמקובל בבית המשפט".
העותרת מסרה לאתר פוסטה: "יש מקרים שצריך להתייחס באופן חריג בהתאם לנסיבות. אישה מקבלת מזונות היא לא שונה מאישה שמקבלת הבטחת הכנסה. אחת כמה וכמה שסכום הגמלה זהה והדבר היחיד שמבדיל הוא החישוב של המיצוי כושר השתכרות. משרד הבינוי והשיכון צריך לתקצב מטעמו שיבחן את כושר מיצוי ההשתכרות ולא להסתמך על המבחנים של ביטוח לאומי".









