
ועדת החוקה אישרה היום (ג') לקריאות שנייה ושלישית את הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 133 – הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשפ"ג-2023. הצעת החוק מאריכה בשנתיים (במקום בשנה כפי שהציעה הממשלה) את תוקפה של הוראת השעה הקובעת כי תקופת המאסר המרבית שאותה יהיה ניתן לשאת בעבודות שירות תהיה תשעה חודשי מאסר במקום שישה חודשי מאסר.
יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן, הגיע להסכמה על הארכת תקופת הוראת השעה בשנתיים על מנת לאפשר בחינה של מנגנון הקיצור אותו הציע וכן על מנת לקבל נתונים מלאים מהמחקר המלווה את הוראת השעה ביחס למגוון סוגיות ובהן סוגיית הרצידיביזם, האם האפשרות להמיר מאסר של עד תשעה חודשים היא אלטרנטיבה למאסרים קצרים בפועל ועוד.
יצוין כי הוראת השעה הקודמת פקעה לפני כחודש וכעת עם אישור ההארכתה היא תחודש מיד עם פרקסומה ברשומות למעט מנגנון קיצור התקופות שיחל ב-15.8.23.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "הוראת השעה נחקקה בעקבות המלצות הוועדה הציבורית לבחינת מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים בראשות שופטת בית המשפט העליון. במסגרת ההמלצות הוצע, בין השאר, להרחיב את השימוש בענישה בקהילה כתחליף לעונשי מאסר קצרים, תוך שמירה על עקרון ההלימה בין חומרת העבירה לעונש שיוטל על העבריין.
"במהלך חקיקת הוראת השעה הובהר כי הכוונה היא ללוות את הוראת השעה במחקר, ועל פי תוצאותיו תתקבל ההחלטה אם להפוך את הוראת השעה להוראה קבועה.
"בשים לב לכך שממצאי המחקר, כפי שהם כיום, אינם מאפשרים לראות תמונת מצב מתמשכת ועקבית, שניתן לבסס עליה החלטה לטווח ארוך לגבי המשך הפעלתו של עונש עבודות שירות לתקופה של עד תשעה חודשים, נראה כי יש צורך בהארכת הוראת השעה ובמיצוי האפשרות ללמוד על השפעת תיקון החקיקה על בסיס הממצאים שייאספו. זאת כדי להמשיך ולבחון במהלך תקופה זו את הממצאים לצורך קבלת החלטה בשאלה אם יש להפוך את הוראת השעה לקבועה, לבטלה או לתקנה".







