השופט דנציגר במחאה: "לא רוצים שופטים שירגישו חייבים משהו למישהו"

שתף כתבה עם חברים

נאם בהפגנת מתנגדי הרפורמה בקפלן: "שופטי בית המשפט העליון הם משפטנים מקצועיים ולא מפונקים שפועלים למען מדינה יהודית ודמוקרטית". ראש לשכת עוה"ד: "מי שפוגע בבית המשפט מסכן חיילי צה"ל"

השופט בדימוס יורם דנציגר (צילום: מוטי קמחי)

לאחר ההפגנה שקיימו תומכי הרפורמה המשפטית במהלך השבוע האחרון בירושלים, אמש התקיימה הפגנת מתנגדי הרפורמה ברחוב קפלן (29 אפריל).
אחד הנואמים בהפגנה היה השופט בדימוס יורם דנציגר. "בנאום שלי לא יהיה את הלהט", אמר, "התמניתי ב-2007 וסיימתי (לכהן כשופט) ב-2018. כיהנתי תחת ארבעה נשיאים (של בית המשפט העליון). הגעתי לתפקיד הזה הישר מהפרקטיקה. לא הייתי עובד ציבור ולא הייתי שופט בבית משפט שלום או בית משפט מחוזי. אני יכול לתת עדות על השופטים שהפכו למטרה ולהאשמות חסרות בסיס. שופטי בית המשפט העליון הם משפטנים מקצועיים ולא מפונקים שפועלים למען מדינה יהודית ודמוקרטית".

"כל אחד משופטי ישראל כאשר הוא מתמנה לתפקידו נושא שבועת אמונים לנשיא המדינה, 'אני מתחייב לשמור אמונים למדינת ישראל ולחוקיה, לשפוט משפט צדק, לא להטות משפט ולא להכיר פנים'", אמר דנציגר, "בחודשים האחרונים הותר דמה של הנשיאה חיות ודברי הבלע של נבחרי ציבור חצו כל גבול. היו שהאשימו את הנשיאה חיות בשיסוי ופילוג בתחושת הכאוס במדינת ישראל, היו כאלו שהאשימו אותה בפיגוע הדריסה בירושלים. היו כאלו שאמרו שצריך להעמיד את חיות לדין על ניסיון הפיכה, והיו כאלו שאמרו שהם חולמים לפוצץ את בית המשפט העליון".

דנציגר התייחס להפגנת תומכי הרפורמה, בה דרכו על תמונות של שופטי בית המשפט העליון, ואמר שירושלים הפכה לטהרן: "אלו שמנסים ליצור תמונת שווא ונגוע שנוטה לכיוון צד אחד מעלים שתי אמירות: 'חבר מביא חבר וחבורת רחביה'. התמונה של חבר מביא חבר – אין לה שחר מאחר שהחוק של גדעון סער קובע שצריך לזכות ברוב של שבעה מול תשעה מחברי הוועדה למינוי שופטים. אז איזה חבר מביא חבר? חוק סער הוא מצב נכון שאין לשנות אותו.
"באשר לטענה על חבורת רחביה – זו האשמה כוזבת וחסרת שחר. שופטי בית המשפט העליון מייצגים את הישראליות במובן הכי טוב שלה. בבית המשפט העליון יש שופטים אשכנזים, מזרחיים, דתיים, חילונים ויש נציגות למגזר הערבי, ערבי נוצרי וערבי מוסלמי, השופטים ג’ובראן וכבוב. שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים תשחית ותקלקל. מי שרוצה להתמנות לתפקיד שיפוט אחרי שתשתנה הוועדה – למי הוא יתחנף? לפוליטיקאים. אין דבר שיותר מסוכן לגבי העצמאות של בית המשפט מאשר שופטים שמרגישים שהם חייבים משהו למישהו. אנחנו לא רוצים ששופטים ירגישו שהם חייבים משהו למישהו. איך הם יקיימו את השבועה?".

פרופ' אהרן צ'חנובר (פלאש 90)

"עצמאות בית המשפט היא ערובה לזכויות הפרט. רק המשך קיומו של בית משפט עליון ועצמאי יבטיח שנוכל להמשיך לחיות בערכיה של מגילת העצמאות", אמר דנציגר, "המשך הניסיונות לבצע את ההפיכה המשטרתית שזכתה לכינוי מכובס רפורמה יגרום לנזק. המשך הניסיונות הללו יגרמו לנזק קשה למדתי ישראל ולמעמד הבינלאומי שלה. אם ניתן להגיע לפתרון שמקובל על כולם – מן הראוי שמקדמי ההפיכה יכריזו על הקפאתה… אנחנו לא נשתוק כי אין לנו ארץ אחרת".

ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר שפתח את הנאומים, נתן נאום קצת יותר לוחמני. "במקום שבו דורכים על תמונות של שופטי בג"ץ בקרוב ידרשו גם לתלות אותם", אמר בכר, "במקום שבו הביטוי דיקטטורת בג"ץ הפך לשגור ויומיומי, יעלו על בג"ץ פלוגות של טנקים. אנחנו כאן כדי להגן. לפני יומיים יריב לוין עמד ואמר שבית משפט העליון מגן על טרוריסטים ולא על חיילי צה"ל. כראש לשכת עורכי הדין אני מתבייש… מי שפוגע בבית המשפט הוא מסכן חיילי צה"ל, הוא מסכן את הדמוקרטיה הישראלית. אפשר ורצוי למצוא גשר להידברות בישראל. אבל לעולם לא נוותר על הלב של הדמוקרטיה שהוא בית משפט העליון. לבית המשפט שמורה המילה האחרונה ובשלטון חייב לציית על המלצותיו".

זוכה פרס נובל, פרופ' אהרון צ'כנובר, אמר בנאום שנשא: "עד מהרה הפגיעה תהיה במחקר ובמדע, שהם בסיס לקיומה הכלכלי של ישראל. מדע בנוי על חופש אקדמי. מדע לא יתקיים עם הפיכה משטרית… הרפורמה תהפוך את ישראל לדיקטטורה משיחית".

ההפגנה נגד הרפורמה המשפטית (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *