
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה מתנגדת לתיקון "חוק המתנות" שנועד לאפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל תרומות למימון ההגנה המשפטית שלו.
המשנה ליועמ"שית גיל לימון כתב לשר המשפטים יריב לוין, כי אימוץ הצעת החוק "יביא לפגיעה ממשית באפשרות לשמירה על טוהר המידות בשירות הציבור ויפתח פתח של ממש לשחיתות שלטונית".
מדובר בהצעת חוק של ח"כ עמית הלוי (ליכוד) לתיקון חוק שירות הציבור-מתנות. בעוד שהוראות החוק קובעות איסור על קבלת מתנות הניתנות לעובד הציבור בזיקה למעמדו ולתפקידו הציבורי, הצעת החוק מבקשת לקבוע הסדר הפוך – המתיר לעובד ציבור לקבל מתנה במקרים של הליכים משפטיים והליכים רפואיים.
מטרת ההצעה אשר זוכה לתמיכת הממשלה, היא לעקר בין היתר פסק דין של בג"ץ מאוקטובר האחרון, שהורה לנתניהו להחזיר 300 אלף דולר שקיבל מבן-דודו האמריקאי נתן מיליקובסקי עבור מימון הוצאות המשפט שלו. נתניהו טען כי המתנה מותרת מאחר שמיליקובסקי הוא בן משפחה. בג"ץ דחה את עמדת ראש הממשלה מאחר ומיליקובסקי אינו קרוב מדרגה ראשונה, ומאחר ובינו ובין נתניהו היו קשרים עסקיים של שותפות במניות בחברה אמריקאית, שנרכשו כאשר נתניהו היה חבר אופוזיציה.
בפסק הדין של הנשיאה אסתר חיות נכתב כי טובת הנאה בשווי 300 אלף דולר כפי שניתנה על ידי מיליקובסקי אינה מתנה קטנת ערך, ו"קיים חשש שהסתייעות של עובד הציבור בתרומה בסכום ניכר מאדם ספציפי לצורך הגנה על אינטרסים אישיים תיצור, ולו למראית עין, תלות באותו אדם".
כעת הצעת החוק של הליכוד רחבה ביותר, ומציעה מתן אפשרות לעובדי ציבור לגייס או לקבל תרומה מאנשים פרטיים עבור הליך משפטי או רפואי.
בחוות הדעת ציין המשנה ליועמ"שית כי הצעת החוק תאפשר לעובד ציבור, כמו גם לבן-זוגו ולילדו, לקבל במתנה כספים למימון הליכים משפטיים או טיפולים רפואיים הכרחיים באמצעות גיוס כספים אקטיבי מגורמים פרטיים, וזאת גם כשהכספים ניתנים לעובד הציבור בגין תפקידו (כלומר שהכספים לא היו ניתנים לולא היה עובד ציבור).
הצעת החוק של ח"כ הלוי קובעת הסדר לגיוס תרומות באמצעות עמותה, והגבלות על סכום התרומה בגיוס המונים, וכן פרסום זהות התורמים ודיווח למבקר המדינה. יחד עם זאת מזהיר היעוץ המשפטי כי "מתן כסף לעובד ציבור, בזיקה לתפקידו, עלול להעמיד אותו בדילמת נאמנויות קשה בין טובת הציבור לטובת מיטיבו, ולהעמידו בניגוד עניינים עם אלו המבקשים למסור לו כסף".

עמדתנו, כותב המשנה ליועמ"שית, היא כי "יש להתנגד להצעה, שיש בה כדי להתיר ניצול של התפקיד השלטוני או של המעמד הציבורי של עובד הציבור לשם הפקת טובת הנאה, פרטית או אחרת".
עו"ד לימון הדגיש כי "האיסור על קבלת מתנות המתקבלות בגין תפקידו הציבורי של אדם הוא אחד המנגנונים החשובים בשמירת טוהר המידות בשירות הציבורי ואמון הציבור בו".
האיסור הקיים בחוק חל על מתנה שניתנה לעובד הציבור, וגם כאמור לבן זוגו החי עמו או לילדו הסמוך לשולחנו. האיסור נועד למנוע חשש להפעלת הסמכויות השלטוניות בעבור נותן ההטבה או לטובתו, "מטרת האיסור היא למנוע ולו מראית של פעולות בניגוד עניינים, מתוך אינטרסים כלכליים", נכתב בחוות הדעת המשפטית.
חרף חוות הדעת, אישרה ועדת השרים לחקיקה בראשות השר לוין אחר הצהריים את תמיכת הממשלה בקידום הצעת החוק (5 מרס).









