
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות פרסמה בשם שופטי בית המשפט העליון בישראל הודעת אבל והספד לשופטת בית המשפט העליון האמריקאי, רות ביידר-גינסבורג, שנפטרה בסוף השבוע ונודעה בפעילותה למען זכויות האזרח וזכויות נשים.
"השופטת ביידר-גינסבורג היתה משפטנית פורצת דרך ומקור השראה למשפטניות ומשפטנים בכל רחבי העולם. היא האישה השנייה שמונתה לכהן בבית המשפט העליון האמריקאי והאישה היהודייה הראשונה שמונתה לתפקיד זה", ציינה חיות, "השופטת ביידר-גינסבורג רכשה את השכלתה בדור שבו שערי עולם המשפט היו נעולים כמעט לחלוטין בפני נשים. מתוך ניסיונה האישי היא הבינה כי סגירת שער מותירה בחוץ לא רק אנשים, אלא גם רעיונות וערכים, וכי בתי משפט המאוישים על ידי גברים בלבד יתקשו להכיר בזכויות נשים ולהגן עליהן. לכן פעלה השופטת ביידר-גינסבורג ללא לאות – כאשת אקדמיה, כעורכת דין וכשופטת – לפתיחת שערי מערכת המשפט בפני נשים".
"לפני כשנתיים היה לנו הכבוד לארח את השופטת ביידר-גינסבורג אצלנו בבית המשפט העליון, בעת שביקרה בישראל לשם קבלת פרס מפעל חיים של קרן בראשית, המוענק למי שהצטיינו בתחומם והיוו מקור השראה מתוך מסירות ומחויבות לעם היהודי וערכיו", הוסיפה חיות, "ארוחת הצהריים שערכנו לכבודה בבית המשפט היתה אירוע שלא יישכח. במהלכו היתה לנו הזכות לשמוע מפיה של השופטת ביידר-גינסבורג על אבני הדרך הבולטים בקריירה המשפטית שלה, וללמוד ממקור ראשון על העקרונות שהנחו אותה בעבודתה. במכתב ששלחתי בימים האחרונים לבני משפחתה של השופטת ביידר-גינסבורג, וכן במכתב לנשיא בית המשפט העליון האמריקאי, השופט ג'ון רוברטס, הבעתי בפניהם תנחומים בשם כל שופטי בית המשפט העליון על אובדנה של מי שהיתה לעמוד תווך של המשפט האמריקאי והעולמי בדור הזה".
השופטת ביידר גינסבורג נפטרה בגיל 87, והיתה השופטת המבוגרת בבית המשפט העליון בארה"ב, בו מתמנים השופטים במינוי לכל ימי חייהם.









