בימ"ש העליון נערך לשידור ישיר נדיר מדיון בעתירה נגד התקנות לשעת חירום 

שתף כתבה עם חברים
שידור נדיר מבית משפט העליון (ארכיון)

בית המשפט העליון בראשות הנשיאה אסתר חיות הודיע כי ביום חמישי הקרוב (16 באפריל) עשוי להתקיים שידור ישיר ומצולם נדיר מדיון בג"צ בעתירה של האגודה לזכויות האזרח ועמותת עדאללה נגד ממשלת ישראל, השב"כ ומשטרת ישראל. העותרות דורשות לבטל את התקנות לשעת חירום המעניקות סמכויות נרחבות לשב"כ ולמשטרה, במסגרת המאבק בהתפשטות הקורונה. בעתירה נטען כי אמצעי המעקב הטכנולוגי שאושרו הם דרקוניים וקיצוניים, וכי נרמול מעקבים המוניים נגד אזרחים פוגע בבסיס המשטר הדמוקרטי.

תקנות השב"כ מסמיכות את הארגון לאסוף ולעבד "מידע טכנולוגי" על אזרחים, בעוד תקנות המשטרה מאפשרות לשוטרים לקבל נתוני מיקום מחברות הסלולר על חולים בקורונה או על מי שיש חשד שהוא חולה. נטען כי חוק השב"כ אינו מתיר להסמיך את השב"כ לעשות שימוש ביכולותיו לנושאים אזרחיים, ובאשר למשטרה, הממשלה לא יכולה להמשיך להסתמך על תקנות שעת חירום שעה שיש כנסת מתפקדת. תקנות המשטרה מגדירות חולה קורונה באופן נרחב, ומאפשרות גישה חסרת תקדים של המשטרה לנתוני המיקום של מאות אלפי אזרחים ללא צו שיפוטי.

בעקבות בקשה שהגיש עיתונאי גלובס אבישי גרינצייג, אישר הרכב השופטים שנקבע בעתירה, בראשות הנשיאה חיות והמשנה לנשיאה חנן מלצר, כי בית המשפט נערך לשידור ישיר נסיוני ביום חמישי, שיהיה כ"סנונית ראשונה" לשידורי דיונים נבחרים נוספים מבית המשפט העליון באמצעות לשכת העיתונות הממשלתית ואתר הרשות השופטת.

לא מדובר בתקדים. כבר בשנת 2014 שודר דיון בבג"צ מעתירה שביקשה לבטל את גיל הפרישה המחייב לעובדים במשק. גם אז השידור הוגדר כפיילוט, והובטח כי בעקבותיו יבואו נוספים, התחייבויות שמעולם לא מולאה. צוות בראשות השופט מלצר בחן בשנים האחרונות את סוגיית השידורים מדיונים נבחרים בבית המשפט העליון, באיטיות רבה, מבלי שפרסם שורה תחתונה של נוהל או המלצות עד כה.
לאחרונה, עקב מגבלות התנועה והמגבלות שהוטלו על מספר הנוכחים המורשים להימצא באולם בית המשפט, ובכלל זה צלמים ועיתונאים, גבר לחץ כלי התקשורת על הנהלת בתי המשפט לקיים את התחייבותה לשידור דיונים בעלי חשיבות ציבורית גבוהה.

מהנהלת בתי המשפט נמסר: "הרשות השופטת משלימה בימים אלה את שלב ההיערכות לפרויקט הניסיוני שבמסגרתו יועברו בשידור חי דיונים נבחרים של בית המשפט העליון. זאת בהתאם להוראות נוהל של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, שפורסמו היום. הפרויקט הניסיוני יופעל תחילה באופן זמני ובמתכונת מצומצמת של הליכים נבחרים, בעלי עניין ציבורי מיוחד, המתקיימים בפני בג"ץ או בפני הרכב מורחב של שופטים, בהיקף של כעשרה שידורים ישירים בשנה הראשונה.

"לצורך ביצוע הפרויקט הוקם במהלך החודשים האחרונים חדר בקרה ושידור מעל אולם ג' בבית המשפט העליון. חדר הבקרה ישלוט מרחוק בחמש מצלמות שהותקנו באולם ג' ויפיצו את השידור החי. כמו כן, נבנה חדר ייעודי עבור מתורגמן לשפת הסימנים. בשבועות האחרונים הושלמו בדיקות תקינות המערכת שנועדו לוודא שכל רכיביה מתפקדים כהלכה. דיונים אשר יוחלט להעבירם בשידור ישיר במסגרת הפרויקט הניסיוני, ישודרו באתר בית המשפט העליון ובאתר הרשות השופטת וכן יתאפשר שידורם בערוצי התקשורת וברשתות החברתיות. ועדת היגוי בראשותו של המשנה לנשיאה, השופט חנן מלצר, שקדה על התווית הפרויקט ומימושו והיא תמשיך ללוות אותו גם לאחר השקתו".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *