
דוח של משרד הפנים שהתפרסם אתמול (28.5) ומתייחס לשנת 2017 קובע כי 36,354 עסקים בישראל, המהווים 27 אחוז מכלל העסקים בארץ, פועלים ללא רישיון. לפי משרד הפנים, מדובר במספר קטן יותר מאשר בשנת 2016.
לפי הדוח, הכי הרבה עסקים ללא רישיון קיימים בתחום המזון (31 אחוז). עוד עולה מהנתונים, כי מחוז יהודה ושומרון "צועד בראש" עם המספר הרב ביותר של עסקים ללא רישיון (36 אחוז) ומחוזות תל אביב וחיפה (28 אחוז בכל אחד מהם).
צפון 32% מהעסקים פועלים ללא רישיון? זה בא בהמשך לכתבה אחרת שאני מפרסם על מגרשי רכב לא חוקיים
לפי הדוח, אחד הגורמים לכך שביהודה ושומרון המספר הגדול ביותר של עסקים ללא רישיון הוא האזור הבעייתי: כדי להוציא לעסק שימוש חורג באזור זה, יש לקבל הרחבה של צו אלוף.
במשרד הפנים מדגישים את הירידה במספר העסקים הפועלים ללא רישיון. חוה מונדרוביץ', מנהלת אגף בכירה ברישוי עסקים במשרד הפנים, אמרה לאתר פוסטה כי הירידה נרשמה בשנה זו הודות לרפורמה של במשרד הפנים, שבמסגרתה התבצע הליך של הקלה במתן רישיון עסק לעסקים שונים. כך למשל, אישור כיבוי אש מתבצע על בסיס תצהיר: בעבר כדי לקבל רישיון עסק היה צורך באישור כיבוי אש, שלקח זמן רב, בעוד שכיום בעל העסק יכול לחתום על תצהיר לפי הקריטריונים המופיעים באתר האינטרנט של כבאות והצלה.

בין העסקים שנכנסו לרפורמה נמצאים קיוסקטים, מרכולים, מספרות ומכוני טיפוח, וגם עסקים שכיום לא צריכים רישיון עסק, מאחר שאין בהם סיכונים בטיחותיים גבוהים, כגון משרדים. מאידך, ישנם עסקים שאינם זוכים להקלות במסגרת הרפורמה, כגון תחנות דלק ומפעלים לייצור מזון – עסקים ברמת סיכון גבוהה.
מונדרוביץ' הוסיפה ואמרה לאתר פוסטה כי ב-1 בינואר 2018 החלה הפעימה השנייה ברפורמה, שכוללת זירוז של אישורים רגולטוריים. כך למשל, במידה וגורם רגולטורי לא מגיב לבקשת בעל העסק מספיק מהר, הרשות המקומית תוכל להנפיק רישיון עסק זמני. חסם נוסף שטופל היה נושא התכנון והבנייה. במסגרת הרפורמה ניתן לתת רישיון לעסק גם אם יש בו חריגות מינוריות, זאת לפי שיקול דעת של מהנדס הוועדה לתכנון ובנייה. האישור לא יינתן אם יהיו חריגות משמעותיות או אם מתנהל הליך פלילי כנגד בעל העסק.
"רישיון עסק הוא הליך חשוב שבא לשרת האינטרס הציבורי לטובת הציבור בהיבט של בטיחות ובריאות", אומרת מונדרוביץ', "לצד זה התהליך הוא מורכב ומסובך כי צריך לקבל את אישורם של גורמים רבים כגון משטרה, כבאות והגנת הסביבה. המטרה של התיקון היא לעשות איזון נכון בין טובת הציבור לבין טובת בעלי העסק. בגלל שהתהליך הוא ארוך ומורכב אנחנו עדים לעסקים שאין להם רישיון כי הם נמצאים באמצע תהליך או כי התייאשו. אנו צופים כי יהיה שיפור בנתונים בעתיד".





