![]() |
| כדורי "יאבה" שנתפסו על ידי משטרת תאילנד, אפריל 2016 |
שוטרים ממשטרת נתיבות, שעצרו אתמול (שבת, 10.9) ארבעה עובדים זרים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, נדהמו: ברכב בו נסעו העובדים נמצאו מאות כדורים החשודים כסמים הנקראים "יאבה". תדהמתם של השוטרים היתה גדולה עוד יותר, לאחר שברכב נמצאו גם קרוב ל-200 אלף שקל במזומן. הארבעה חשודים בייבוא וסחר בסמים.
לטענת המשטרה, ברכב בו נסעו הארבעה נתפסו 501 כדורים – שנשלחו לבדיקה במעבדה משטרתית. כמו כן תפסו השוטרים מעל 198 אלף שקל ושני משקלים. ברשותו של אחד מהם נתפס סם "אייס" מסוג 0.6 גרם. "נתפסו מוצגים נוספים שיש בהם כדי להעיד כי החשודים ביקשו להפיץ את הסם", אמר נציג המשטרה בדיון בבית משפט השלום בבאר שבע, בו ביקשה היחידה החוקרת להאריך בתשעה ימים את מעצרם של הארבעה, הדוברים את השפה התאית והווייטנאמית.
סנגוריהם של הארבעה הלינו בדיון על חוקיות החיפוש ברכב וטענו, בין השאר, כי יש בכך אף להביא לשחרורם. עוד הצביעו הסנגורים, על כך שעדיין אין כל חוות דעת בנוגע לסם. השופט קבע, לאחר שעיין בחומר החקירה, כי המשטרה עשתה הכל על מנת להבהיר לחשודים את מהות החיפוש, ועשתה זאת תוך הקפדה על זכויותיהם. השופט ציין כי לאור הממצאים עולה חשד סביר, גם אם עדיין אין בתיק חוות דעת, והאריך את מעצרם של החשודים עד 15 בספטמבר.
"יאבה" הוא סם מעורר המבוסס על מתאמפטמין, שעובדים זרים מתאילנד הביאו לישראל בשני העשורים האחרונים. הסם נפוץ במיוחד בתאילנד, שם הוא מיובא מבורמה או לאוס, למרות שלעתים מיוצר בתאילנד על ידי קרטלים מקומיים. בפברואר 2010 תועדה הברחה בממדים גדולים לישראל על ידי עובדים זרים תאילנדים, נתון שהוביל לחשש כי שימוש בסם יתרחב לסצנת המועדונים בישראל. קצינת מחקר בחוליית סמים במשטרת ישראל אמרה לפני מספר שנים בכנסת, כי "יאבה" משמש תאילנדים העובדים בישראל בחקלאות, במטרה שיוכלו להאריך את יום העבודה מעבר ליכולתו של אדם רגיל. עד היום הגיעו לישראל מאות אלפי כדורים של הסם, לעשרות יישובים ברחבי הארץ בהם מועסקים עובדים תאילנדים. מחירו של כל כדור נע בין 100 ל-200 שקל.










