דף הבית > על הכביש - מדור רכב ותחבורה > משבר חול המועד: תשתיות תחבורה ציבורית כושלות "חנקו" את המדינה
אחד הנושאים היותר מדוברים בחול המועד פסח הוא עומס התנועה לאורך כבישי ישראל. על רקע זה דנו רבים בשאלה האם בחול המועד הנוכחי נרשמו יותר פקקים מאשר בחול המועד בשנים קודמות. ואם, מדוע? וגם: האם ניתן למנוע את הפקקים?
בשיחות של אתר "פוסטה" עם שני מומחים בתחום, ד"ר עידו קליין ועמירם סטרולוב, הם ניסו להשיב לשאלות הללו.
ד"ר קליין, עמית מחקר באוניברסיטת תל אביב, מומחה בנושא תכנון ותחבורה, אומר כי "הביקושים לנסיעות בחגים שונים מהביקושים לנסיעות בימים רגילים. בחגים אנשים רבים רוצים לנסוע לגנים הלאומיים, לאזורים שבימים כתיקונם לא מלאים, וצריך לזכור שאין תחבורה ציבורית טובה לאזורים הללו. צריך גם לקחת בחשבון שאותם אזורים נמצאים בפריפריה". אלא שלדברי ד"ר קליין, לא משתלם לחברות התחבורה הציבורית להפעיל קווים לגנים הלאומיים רק עבור החגים, והסיבה פשוטה: "כאשר משפחה רוצה לצאת לטיול, היא לוקחת ציוד רב, ולכן נסיעה בתחבורה הציבורית לא תהיה נוחה".
השאלה המרכזית היא, מדוע יש השנה יותר פקקים מאשר בשנים קודמות?
"בשנה שעברה היה סגר, אז ההשוואה לא רלוונטית. עדיין לא נותחו כל הנתונים לחול המועד השנה, אז לא ניתן לומר בוודאות שיש יותר פקקים משנים קודמות, אבל כן ניתן לומר מהתרשמות ראשונית שיש יותר פקקים. ההסבר האפשרי לזה הוא כי יש נסיעות בחול המועד שיכולות להתבצע בתחבורה ציבורית. הקורונה יצרה מצב שגם אם אתה מחוסן – התחבורה הציבורית לא חזרה למה שהיתה לפני כן. אנשים שבעבר נסעו בתחבורה ציבורית ובימים אלה חזרו לרכב הפרטי – לא ממהרים לחזור לתחבורה ציבורית".
ד"ר קליין מוסיף ואומר כי רשות הטבע והגנים (רט"ג) נושאת בחלק מהאשמה. "יש מקומות שבהם יש רישום, ויש מקומות שבהם לא עושים רישום", אומר קליין, "הרט"ג לא בודקים מהי התפוסה במקומות שאין בהם רישום, בעוד שאם היו עושים רישום, ניתן היה להגביל את מספר האנשים באתרים שונים".
זאת ועוד, אומר קליין, "בתקופה הזו הרט"ג יכול להוציא במיוחד אוטובוסים לגנים הלאומיים. הרט"ג צריך לתת אלטרנטיבה ראויה. בנוסף, הרט"ג צריך לעשות קמפיין של שימוש בתחבורה הציבורית וגם קמפיין שמי שלא נרשם לא יוכל להיכנס לגן הלאומי או לשמורת הטבע. כרגע הרט"ג לא עושה קמפיין כזה. צריך לאמץ מודל של מי שנרשם, לאחר הרישום אולי שיציעו לו הסעה חינמית או מוזלת. אולי אפשר לעשות מיזם כמו ההסעות של באבל (BUBBLE). חשוב להדגיש שהנושא של שמורות טבע הוא חלק מהבעיה ולא כל הבעיה. על נסיעות אחרות אין דרך לשלוט. ככל שהתחבורה הציבורית תהיה טובה יותר וככל שלא נהיה בקורונה זה יכול לפתור חלק גדול מהבעיה".
ד"ר קליין מסכם ואומר כי "לא ניתן למנוע את העומס באופן מוחלט, אך בהחלט ניתן להפחית אותו".
עמירם סטרולוב הוא אסטרטג תחבורה בארץ ובעולם. לדבריו "מדינת ישראל אשמה בפקקים בפסח".
"אפשר להוריד את רמת הפקקים ב-50 אחוז במדינת ישראל, אבל זה לא כולל חגים. צריך לעשות תחבורה ציבורית ראויה שנותנת חלופה לרכב. כ-70 אחוז מהנוסעים ביומיום לעבודה ברכב הפרטי לא צריכים את הרכב ביום העבודה. הם משאירים את הרכב בחניה ונוסעים בסוף היום. הם לא אנשים שבמהלך היום מסתובבים ברכב. לאותם אנשים צריך לתת תחבורה ציבורית הולמת".
"צריך להשקיע מינימום במחלפים, להפוך את השוליים בכניסות של ערים לנתיבי תחבורה ציבורית", מוסיף סטרולוב, "מדובר בפרויקט שיכול להיות מיושם תוך שנה. בשלב הראשון לא צריך לבנות רכבות ונתיבים. צריך במהלך השנה הקרובה לעצור פרויקטים מגלומניים ולעשות נתיבי תחבורה ציבורית. ברגע שנותנים לאנשים תחבורה ציבורית טובה ואטרקטיבית, כשלוקחים אנשים לעבודה, אין לאנשים סיבה לנסוע ברכב".
למרות זאת טוען עמירם כי בחגים "צריך לעשות סידור אחר". "צריך להגביל את האנשים שיכולים להיכנס לפארקים", הוא אומר, "צריך לתת תחזית מראש איך ייראו הכבישים. צריך לעשות ניהול תנועה נכון עם רישום מראש, ממש כמו התו הסגול. יכול להיות שצריך לטפח קבוצות של טיולים בפסח. התחבורה צריכה להיות אטרקטיבית ותחרותית לרכב הפרטי. 70 אחוז מהאנשים מוכנים להמיר את הרכב הפרטי בתחבורה ציבורית, בתנאי שהיא ראויה אטרקטיבית וברת תחרות לרכב הפרטי, בעיקר בנושא זמני ההגעה ליעד. יכול להיות ששמורות הטבע יוכלו לארגן הסעות לשמורה. צריך לעשות תחבורה לפי דרישה, אולי כמו באבל (BUBBLE). ברגע שמורידים 40 אחוז מהתנועה, אפשר ליצור מצב שבו אנשים שנוסעים ברכב פרטי לא יעמדו בפקק".
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר
ניוזלטר יומי אל תיבת הדואר שלכם
One Response
משא כבד חובה שיעבור לעבודת לילה. פחות זיהום אוויר תאונות קטלניות.נהג מקצועי לא חורג בשעות העבודה ( אני יוצא מי מודעין לאילת פלוס פריקה במחסן עשר וחצי שעות ) מנכל אור ירוק אומר רעיון נפלא ושם זה נשאר.ככה זה שהמדינה מתנהלת כמו צ'כונה.ממשלה יכולה לעודד מפעלים נמלים ובעלי משרד תובלה ותוך עשר שנים 70 אחוז מהמשא כבד יכול וצריך לעבוד בלילה.