דף הבית > פשיעה כלכלית > ההסדר של סוחרי ברזל ישראלים שהואשמו בסיוע לחמאס
שני אנשי עסקים ישראלים אשר הואשמו בסיוע לאויב במלחמה, עקב מכירת לוחות ברזל לאיש חמאס בעזה, זוכו זיכוי מלא מעבירות הביטחון החמורות, והורשעו בהסדר טיעון בסעיף שולי של "קבלת דבר בתחבולה". העונש הצפוי להם הוא שלושה חודשי עבודות שירות. סוחר ברזל ישראלי אחר, מיכה פרץ, שהואשם בתיק דומה – נידון בנובמבר האחרון לשבע שנות מאסר.
כתב האישום שהוגש נגד סוחרי הברזל ציון בן חמו ויורם אלון בשנת 2015, כלל סעיפי אישום מהחמורים בספר החוקים: סיוע לאויב במלחמתו נגד ישראל – עבירה שעונשה מוגדר "מיתה או מאסר עולם", מגע עם סוכן חוץ, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, איסור פעולה ברכוש טרור, הלבנת הון ושיבוש מהלכי משפט.
בן חמו היה בעליו של מפעל פולירן לייצור צינורות לתעשייה מבית שמש. אלון היה הבעלים של החברות "פוליפח" ו"איירון סנטר". במסגרת עסקיהם סחרו השניים עם אוסמה זוערוב, סוחר ברזל תושב עזה. העסקאות היו חוקיות עד פברואר 2014, עת משרד הביטחון שלל את היתר הסחר של זוערוב עם ישראל, עקב מידעים על קשריו לפעילי חמאס ומכירת ברזל שהוא רוכש בישראל לטובת מוצבי הביטחון והאימונים של ארגון הטרור ברצועה. הפרקליטות טענה כי הנאשמים ידעו על שלילת ההיתר של זוערוב.
משלוח 80 טון ברזל שיצא ממפעל פוליפח לזוערוב נעצר על ידי גורמי הביטחון במעבר כרם שלום בתחילת 2014. אלון והסוחר העזתי זוערוב ערערו למשרד הביטחון, שדחה את טענותיהם בשימוע וקבע איסור על המשך המסחר איתו.
כתב האישום הוגש לאחר שאלון ובן חמו המשיכו בביצוע עסקאות עם זוערוב, באמצעות חברות ואנשי קשר עזתיים פיקטיביים. הסוחר שהיה בקשר עם חמאס ביקש מאלון ובן חמו שירשמו את תעודות המשלוח והחשבוניות על שם סוחרים עזתיים אחרים, ועל שם חברה פיקטיבית מרמאללה, על מנת לאפשר את המשך העברת הסחורות לרצועה. אלון ובן חמו המשיכו למכור לו פח מגולוון וברזל לבניין, בהיקפים של מיליוני שקלים, עד תחילת 2015. אי אפשר לנתק את סעיפי האישום החמורים שיוחסו להם (סיוע מכוון כביכול לארגון טרור) מרגישות העיתוי – העסקאות היו בחודשים שלפני ואחרי המלחמה עם עזה, שמותגה בזיכרון הלאומי בשם "מבצע צוק איתן".
הנאשמים שהיו עצורים כחודשיים טענו בתוקף כי לא היו מודעים לכך שהברזל שהם מוכרים לסוחר העזתי עובר לאנשי חמאס. הם הזכירו כי בעבר סחרו איתו בידיעה ובהיתר של רשויות הביטחון, וכי גם המשלוחים שבגינם הוגש כתב אישום (ונרשמו אמנם על שם אנשי ביניים) אושרו בזמן אמת על ידי הבודקים במעבר כרם שלום.
כאמור, לפני מספר חודשים הורשע בתיק מקביל באותה פרשה מיכה פרץ ממושב מבטחים בדרום, שסחר עם זוערוב. גם פרץ זוכה מעבירה של סיוע לאויב בשעת מלחמה, אך הורשע במגע עם סוכן זר ועבירות כלכליות חמורות, ונשפט לשבע שנות מאסר על ידי הרכב בראשות השופט נתן זלוצ'ובר.
הסנגורים של בן חמו – עו"ד ציון אמיר ועו"ד ניר לזר ממשרד סרטל סהראי לזר, והסנגור של אלון עו"ד רועי בלכר, ניהלו הוכחות במשך מספר שנים, ועמדו על כך שמדובר היה בפעילות מסחרית של שנים.
בפרקליטות מחוז דרום השתכנעו כי יהיה קושי להוכיח את המודעות של בן חמו ואלון ברמה הנדרשת, לאור מחדלים של גורמי הביטחון עצמם. בשלב מתקדם של ההוכחות הגיעו הצדדים להסדר טיעון שמוחק כמעט את כל התיק. במסגרת כתב האישום המתוקן נקבע, כי הנאשמים ידעו על שלילת ההיתר של זוערוב לסחור עם ישראל, אך חידשו את המסחר איתו באמצעות חברות אחרות, על פי בקשותיו של זוערוב, שאמר להם כי הרשויות אישרו את הסחר עם אותן חברות עזתיות.
לפי כתב האישום המתוקן, "בשל טעות של הרשויות, הקשר בין החברות השונות לזוערוב לא היה ידוע לבודקים במעברים".
בן חמו הורשע בביצוע עסקאות בשני מיליון שקל, ואלון בעסקאות במיליון וחצי. הסנגורים לזר, אמיר ובלכר סגרו ללקוחותיהם הרשעה בסעיף הנדיר של קבלת דבר בתחבולה, שעניינו "ניצול טעות הזולת ללא מרמה". בכתב האישום המתוקן נאמר כי "הנאשמים ניצלו ניצול מכוון שאין בו מרמה, את טעות הרשויות, אשר לא ידעו על הקשר בין זוערוב לחברות הנמענות (בעזה, ז"ק)".
ההסדר קובע כי בית המשפט יתבקש לגזור על הנאשמים כשלושה וחצי חודשי עבודות שירות. שופטי בית המשפט המחוזי בבאר שבע – אריאל ואגו, אלון אינפלד ואריאל חזק – הורו השבוע לממונה על עבודות שירות לתת חוות דעת לעניין התאמתם של הנאשמים לביצוע העבודות, לפני אישור סופי של ההסדר.
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר