דף הבית > קורבנות עבירה > "גם אם יתקבלו כל ההמלצות, מצב נפגעי עבירה לא ישתפר משמעותית"
הוועדה הבין-משרדית לבחינת הטיפול בנפגעי עבירות מין בהליך הפלילי, שבראשה עמדה השופטת בדימוס דבורה ברלינר, פרסמה בשבוע החולף את המלצותיה בדו"ח מקיף המתפרס על פני 200 עמודים. ועדת ברלינר המליצה לנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, ולהנהלת בתי המשפט, לקבוע נוהל שלפיו בתיקים הנוגעים לעבירות מין יישבו הרכבים מעורבים מגדרית, כדי למנוע מצב שבו שופטים גברים בלבד ידונו בתיקים. עוד הציעה הוועדה כי "אם נפגע עבירת המין מעוניין בכך, יתאפשר לו לצפות במהלך המשפט מחדר נפרד בטלוויזיה במעגל סגור מבלי לנכוח באותו אולם עם הנאשם". בהקשר הזה יש לציין כי עד כה התנגדו השופטים לצילום הליכים משפטיים.
כמו כן נכתב בדוח הוועדה כי יש להקים נציבות נפגעי עבירה ורפרנט ייעודי לתחום נפגעי עבירה ברשויות האכיפה ובבתי המשפט, להחליט על מינוי מלווה קבוע לנפגעי עבירה לאורך כל ההליך הפלילי, וכן להקים מרכזים ייעודיים למתלוננים בגירים בעבירות מין, בדומה למרכזי ההגנה לקטינים. ההמלצות הועברו כאמור לנשיאה חיות ולהנהלת בתי המשפט, שיבחנו אם וכיצד ליישם אותן.
על רקע המלצות הוועדה הוחלט לקיים (רביעי, 22.1) כנס מיוחד שעסק בהרחבה בתחום זה וכן בנושאים נוספים. הכנס אורגן על ידי הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, הסיוע המשפטי במשרד המשפטים ויחידת הסיוע הארצית לנפגעי עבירה בפרקליטות המדינה. במהלך הכנס נחשפו נתונים משמעותיים בנושא החשוב. בין היתר: בשנתיים האחרונות יוצגו במערך הסיוע המשפטי לנפגעי ונפגעות עבירות מין 220 נשים וגברים, כ-110 קיבלו סיוע בהוצאת צו מגבלות (הרחקת הפוגע מסביבת חיי הנפגע לאחר שחרורו מהמאסר), והוגשו למעלה מ-60 תביעות נזיקין (לפיצויים מהצד הפוגע) בשמם של נפגעים ונפגעות עבירות מין, כאשר מרבית ההליכים מתנהלים בימים אלו. בתוך כך, מאז הקמת תוכנית סנ"ה (סיוע לנפגעי עבירות המתה), הסיוע המשפטי ייצג למעלה מ-700 משפחות שאיבדו את יקיריהן, ונפתחו למעלה מ-1,000 תיקים לסיוע למשפחות. בשנת 2019 לבדה נפתחו בסיוע המשפטי 124 תיקים במסגרת תכנית סנ"ה, כמחצית מהם בתחום האזרחי.
במסגרת הכנס הוענק לראשונה פרס על שם גילי בן עמי למחקר ולעשייה בתחום נפגעי עבירה מטעם הקריה האקדמית אונו, והפורום הישראלי הרב תחומי מחקר בתחום נפגעי העבירה. פרס על עשייה הוענק לאורלי פרויד וליועצת המשפטית של ארגון משפחות נרצחים ונרצחות, עו"ד רותי אלדר. פרס מחקר הוענק לפרופ' משה בן-סימון, לאביה רבאצב ולשני פיצ'ו-פרלורנזוס.
קובי ודקלה אמסלם, הוריו של אילון שלו אמסלם שנדרס למוות בתאונת דרכים לפני כשנה וחצי, השתתפו אף הם בכנס ושיתפו את הנוכחים בקשיים העצומים שהם חווים מאז איבדו את בנם והפכו בעל כורחם לנפגעי עבירה. האב קובי תיאר: "להתהפכות החיים ברגע אחד באסון כזה, מתלווה הליך בו אתה הופך בעצם להיות במעמד של נפגע עבירה. דקלה ואני למדנו מה קרה לאילון מאמצעי התקשורת, כאחד האדם. את הראיות החמורות, ההקלטות מתיק החקירה, שמענו וראינו בכתבה בטלוויזיה. את המסמכים הרפואיים כולל הבדיקה האחרונה באבו-כביר סרבו לתת לנו, וקיבלנו אותם רק אחרי שפנינו לפרקליטות. יש הרבה דברים שצריך לתקן ביחס של המערכת לנפגעי עבירה, ועדיין חשוב לציין את הסבלנות, ההקשבה והתרומה של מנהלת היחידה לנפגעי עבירה בפרקליטות, לנסות ולחפש בכל זאת את הדרך, ולעמוד על דברים שנראים לנו חשובים ביותר".
פרופ' דנה פוגץ', מומחית לנפגעי עבירה הפקולטה למשפטים הקריה האקדמית אונו, אמרה בכנס: "גם אם יתקבלו כל המלצות ועדת ברלינר, מצבם של נפגעי עבירה לא צפוי להשתפר בצורה משמעותית ואני אומרת את זה בכל הכאב. חוץ מנפגעי עבירות מין, שגם זכויותיהם אינן אידאליות, קיימות אוכלוסיות שלמות של נפגעים שקופים, חסרי זכויות לחלוטין".
עו"ד לימור גולדנברג-חדד, מ"מ ראש הסיוע המשפטי: "בשנים האחרונות הולכת ומבשילה הכרה על הצורך לתת יותר ביטוי לקולם של נפגעי עבירה כבר בהליך הפלילי ולהשמיע את קולם באופן עצמאי ובלתי תלוי. תוכנית סנ"ה מסייעת בתחומי המשפט והרווחה לנפגעי עבירות המתה מאז 2009, עם שמונה מרכזי סיוע שמספקים כלים טיפוליים ותמיכתיים, ליווי משפטי בהליך הפלילי וגם מתן ייצוג אזרחי למיצוי זכויות מול הרשויות ובתביעות נזיקין".
ד"ר עו"ד בת-עמי ברוט, ראש יחידת הסיוע הארצית לנפגעי עבירה בפרקליטות המדינה, אמרה בכנס: "חשוב מאד לקדם את זכויות הנפגעים כחלק מההליך הפלילי, ולתת מענים במקום שהליך הפלילי לא נותן. הקמת נציבות לזכויות נפגעי עבירה תקדם משמעותית את זכויות נפגעי העבירה".
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר