"גם לי יש דברים בבטן על בית-המשפט, אבל אי-אפשר לשנות משטר"

שתף כתבה עם חברים

דווקא כמי שחווה אכזבות ממערכת המשפט, נצ"מ בדימוס אפרים ארליך "קרמשניט" מצדיק את מאבק מתנגדי הרפורמה, ומנתח בגובה העיניים מה דרך העבודה הנכונה של משטרה במחאות המון: "יש שוטרים שהדיבורים של בן גביר משפיעים עליהם. כוח מפעילים עם מוח. מפקד טוב יודע לאתר שוטר שהפתיל שלו קצר"

הצילומים בעמוד זה בהתאם לסעיף 27א לחוק זכויות יוצרים
אפרים ארליך קרמשניט (צילום מהאלבום המשפחתי)

ההתנגדות לרפורמה המשפטית, שמלווה כבר חודשים ארוכים במפגני מחאה ענקיים, גוררת בעקבותיה לא מעט אישי ציבור ואנשי מקצוע בעבר ובהווה, שמנתחים, מפרשנים ולפעמים גם חווים דעתם בגלוי על כל דבר שסובב את המהלכים מימין ומשמאל.
בימים אלה הגיעה המחאה לשיא חדש, עם העלאת הצעת החוק לביטול עילת הסבירות. בתווך, עדיין יש מי שמבקרים את האופן שבו מטפלת המשטרה בהפגנות, ויש האומרים כי ברוח השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, השוטרים נוקטים בכוח רב מדי כדי לפזר מי שעוברים לכאורה על החוק בהפגנות.

לקצין המשטרה לשעבר, נצ"מ בדימוס אפרים ארליך (קרמשניט), יש בטן מלאה על מערכת המשפט, שלדבריו לא תמכה בו כחושף שחיתויות במשטרה, ודווקא גרמה ל"הענשתו". קרמשניט שהתפרסם בעבר כחושף שחיתויות במשטרה היה זה שחשף את פרשת האחים פריניאן שהובילה להקמת ועדת זיילר ולהתפטרות המפכ"ל דאז משה קראדי. לכאורה, הוא היה אמור לקבל פרס כלשהו, או לפחות איזושהי תעודת הערכה, אבל לאחר החשיפה ההיא הוא עבר לטענתו התנכלויות מצד הממונים עליו, והוא פרש לאחר שמיצה את שירותו ויצא לגמלאות, לטענתו למרות שעבר התעמרות קשה מצד פיקוד המשטרה.

קרמשניט עתר לבג"ץ נגד ההתנכלויות הללו, אבל אם לתמצת את המאבק המשפטי, בית המשפט קבע בסופו של דבר כי מה שנעשה נגדו אינו בלתי סביר באופן קיצוני. ועכשיו, למרות מסכת הייסורים שעברה עליו, קרמשניט דווקא מצדיק את המפגינים נגד הרפורמה המשפטית. על הדרך, הוא מסביר למה הוא בעצמו לא מגיע להפגנות.

"זו עבודה חרא לפזר הפגנות", מנתח קרמשניט בפשטות את עבודת המשטרה, "רוב השוטרים הם בסדר, אבל מספיק שוטר אחד לא בסדר ואז מקבלים תמונות לא טובות. יש גם כאלו (שוטרים) שהדיבורים של בן גביר משפיעים עליהם".
האם לדעתך המשטרה מפעילה כוח יתר?
"בין מי שבעד הרפורמה ובין מי שנגד, ברגע שנעברות עבירות המשטרה אמורה לאכוף. ברגע שחוסמים כבישים אז צריך לאכוף. הקטע של בן גביר שצריך להפעיל כוח. את הכוח מפעילים עם המוח. ברגע שהמשטרה מגיעה עם כמות שוטרים גבוהה אז אפשר לפזר הפגנות בשקט. ברגע שאין כוח אדם, אז צריך להפעיל יותר כוח ופחות מוח. ברגע שמופעל יותר כוח אז יש יותר נזקים".

פרשי משטרה מול מפגינים בתל אביב (צילום: גילי יערי, פלאש 90)

האם לדעתך המשטרה מגזימה עם המכתזיות? יש אלימות שוטרים?
"מכתזית היא אמצעי לפיזור הפגנות. במכתזית גם אפשר לכוון את הלחץ של המים ללחץ סביר. זה עניין של היגיון ושכל ישר. זה הפעלת כוח באמצעות המוח. המפגינים, ולא משנה לאיזה צד הם שייכים, תמיד יש ביניהם את אלו שמתגרים בשוטרים. מפקד טוב יודע לאתר שוטר שהפתיל שלו קצר. אם הפתיל של השוטר קצר – צריך לרסן אותו ולא לשים אותו בראש החזית. זה תפקיד של מפקד לדעת מי לשים ואיפה. אם יודעים שיש שוטר בעייתי עם עבר אלים, אז צריך לשים אותו במקום שימנע ממנו לעשות דבר לא ראויים".

האם רוח בן גביר אומרת להתייחס אחרת למפגינים תומכי רפורמה?
"השוטרים אמורים לפעול לפי החוק ולא להיות נתונים לגחמותיו של שר כזה או אחר. השאלה היא אם הם מפעילים כוח ויש סיבה להפעיל כוח. השאלה היא מה כמות הכוח. הם צריכים להפעיל כוח סביר ולא כוח שישלח אנשים לבית החולים. רוח בן גביר, ברור שהיא מנשבת, אבל זה אינדיבידואלי. אם יש מפקדים טובים אז מי שמנשבת היא רוח החוק. האם חסרים שוטרים עם דעות ימניות? כנראה שלא. השאלה היא המפכ"ל תחת מי יפעל, תחת השר או תחת החוק. זו הדילמה".

"נכון לעכשיו השוטרים אמורים לעבוד לפי החוק", מוסיף ארליך, "תמיד יש שוטרים מטומטמים שאם נותנים להם כוח הם יתקפו. תמיד יש עשבים שוטים. אני ראיתי שכבר נותנים גיבוי לשוטר שהפעיל כוח מסיבי כלפי מפגינים. זה בסדר שהמפכ"ל נותן גיבוי, אבל אם היה אירוע של שימוש בכוח צריך לבדוק אותו. צריך שלציבור יהיה אמון בפעולות המשטרה. לגבי השוטר רב-פקד מאיר סוויסה שזרק רימוני הלם על מפגינים, זה בסדר לתת לו גיבוי. אלא שתוך כדי שהוא נחקר, תוך כדי החקירה, נתנו לו תעודת הערכה".
איך לדעתך היה התפקוד של עמי אשד?
"מפקד המחוז פעל בהיגיון. אמנם חסמו את איילון וזה יצר אי נוחות. באירועים שהביאו להקמת ועדת אור בשנת 2000, החליטו להפעיל נשק חם על ערבים שחסמו את כביש ואדי ערה. ועדת אור קבעה שלא בטוח שבשביל לפנות כביש, צריך להשתמש באמצעים לא מידתיים. בערב בו עמי אשד פוטר, או כאשר שר הביטחון גלנט פוטר, היה צריך להיערך (למחאה המונית). לא נערכו, ולכן הפעילו יותר כוח".
מה דעתך על הרפורמה המשפטית?
"כאחד שחשף שחיתות ומכיר את חולאי המערכת, אני חושב שיש חובה לערוך בדק בית רציני במשטרה, בפרקליטות ובבית המשפט. ובייחוד בדברים שנוגעים לאזרח הקטן. אני חושב שהרפורמה שהם (הממשלה) מובילים עכשיו היא לא לכיוון נכון. יש להם מטרה לקחת את עילת הסבירות. הולכים לעשות פה הפיכה שלטונית".

האם אתה תומך במתנגדי הרפורמה?
"אני תומך במתנגדי הרפורמה, אבל מכיוון שיש כמה אנשים (לשעברים במשטרה) שאני לא יכול לראות את הפרצוף שלהם, אני לא מגיע להפגנות".
את מי אתה לא יכול לראות?
"אני לא יכול לשמוע את רוני אלשייך, הוא שקרן. בפרשת אום אל חיראן, הוא קבע אחרי זמן קצר שאבו אל קיעאן (האזרח שנורה על ידי שוטרים) הוא מחבל. הכפיש אותו, ולא רצה לחזור בו למרות שכל הנתונים מצביעים אחרת. את רוני אלשיך הביאו למשטרה כתקווה גדולה והוא התגלה כאכזבה.
"השנייה שאני לא יכול לראות היא הגברת דינה זילבר (המשנה לפרקליט המדינה לשעבר). כאשר הגשתי עתירה לבג"ץ נגד העברתי מתפקידיי במשטרה, לאחר שחשפתי את פרשת פריניאן, השופט אליקים רובינשטיין הציע שמשה לדור, פרקליט המדינה לשעבר, ישמש בורר והיא (זילבר) עמדה על הרגליים האחוריות. אני באתי לבית המשפט כחושף שחיתות ולא כפושע. אני לא יכול לראות אחת כזאת בהפגנות".

האם אתה בעד להפסיק התנדבות כאות מחאה, כמו שעושים הטייסים?
"אתה מדבר עם מי שחשף שחיתות במשטרה. באתי שיעשו מעשה, נאבקתי תוך לקיחת סיכונים ובסוף הענישו אותי, הרחיקו אותי למשטרת חברון ולמכבי אש. אני מוריד את הכובע בפני האנשים הללו (אנשי המילואים של חיל האוויר). להציג אותם כסרבנים זה דבר נבזי כי הם אנשים שמגנים עלינו. הם נאבקים על הדמוקרטיה. כל הטייסים והלוחמים הללו נלחמו ויצאו לפעולות… מדובר במהלך שנועד לשנות את מבנה המשטר. אלו אנשים שאכפת להם מהמדינה.
גם לי יש דברים בבטן על בית המשפט, אבל אי אפשר לשנות משטר בתפנית חדה… למקטרגים על בג"ץ, אני נותן כדוגמה שממשלת אולמרט סירבה למגן את כל בתי הספר בדרום משיקולי תקציב, ובג"ץ הכריח אותם למגן את בתי הספר וקבע שהחלטת הממשלה בלתי סבירה באופן קיצוני ופוגעת בזכויות היסוד של האזרחים. אם לא יהיה בג"ץ, למי האזרח הקטן יוכל להלין וממי יוכל לקבל סעד משפטי?".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *