דף הבית > גנבים קטנים > פרסום ראשון: 26 חודשי מאסר לעו"ד עמיקם הדר שהורשע בהונאות סדרתיות
בית משפט השלום בכפר סבא גזר היום 26 חודשי מאסר על עורך הדין (בהשעיה) עמיקם הדר, שהורשע ב-11 אישומי מרמה, זיוף והתחזות, בסיומה של פרשת עוקץ יוצאת דופן שרקם נגד לקוחותיו (22 בפברואר). אשתו של עורך הדין, היהלומנית רות הדר, שסייעה בידיו, נדונה לעבודות שירות.
עו"ד עמיקם הדר בדה חקירות פליליות נגד אנשים חפים מפשע – ביניהם חברים, מכרים ולקוחותיו, וזאת על מנת לחלץ מהם שכר טרחה במאות אלפי שקלים. הדר שידל את אשתו בחלק מהמקרים, ואחרים, להתקשר ללקוחות, להתחזות כחוקרי משטרה, ולהזמין אותם לחקירות מומצאות. מדובר ביותר מ-300 אלף שקל שגבה הדר במרמה, על פי כתב האישום המתוקן, בסיוע אשתו, משורה ארוכה של לקוחות.
הבסיס להונאה, היה נקודת חולשה או משבר אישי שזיהה הדר אצל קרבנותיו. אחד מהם היה חבר שנהג להתפלל עם הדר בבית הכנסת ולשוחח איתו על דברים אישיים. הדר שידל אדם אחר להתקשר אל אותו חבר, להזדהות לפניו כ"חוקר ממשטרת פתח תקוה" ולהורות לו להתייצב לחקירה. ה"חשוד" המבוהל יצר קשר עם עו"ד הדר שאמר לו כי מ"בירור" שערך, הוא חשוד בעבירות מין, אך הבטיח לו כי הוא מכיר אנשים בתחנה, וידאג לסגירת התלונה. בתמורה, דרש עו"ד הדר שכר טרחה של 8,000 דולר.
"הנאשם עשה שימוש בפרטי מידע אותנטיים מחייהם של המתלוננים, אותם אסף מבעוד מועד וכפעולת הכנה", כתבה השופטת מרב גרינברג בגזר הדין. "עיקר פעילותו התמצה בבידוי תיקים פליליים למתלוננים מתוך מטרה שאלו ישכרו את שירותיו כעורך דין… לעתים, אף לחץ על המתלוננים או התפאר בקשריו ההדוקים עם גורמים במשטרה וטען בפניהם, כי כחלק מייצוגם – ייחקר במקומם. בהמשך, טען בכזב, כי הצליח להביא לסגירת התיקים וגבה מהם, או ניסה לגבות, שכר טרחה".
במקרה אחר, פעל עו"ד הדר "להחיות" באופן כוזב, בדמיונו של לקוח, חקירה משטרתית שהתנהלה בעבר, ונסגרה, ועניינה סכסוך עסקי. עו"ד הדר סיפר ללקוח ששותפו לשעבר הגיש תלונות חדשות. אשתו של עו"ד הדר נרתמה להונאה, התקשרה ללקוח, הציגה עצמה כחוקרת במשטרת יבנה וזימנה אותו לחקירה. לאחר שגבה שכר טרחה, עו"ד הדר הציג ללקוח מכתב מזויף ממפקד יחידת ההונאה, המודיע כי התיק נסגר.
במקרה אחר בכתב האישום, מתוארת פניית עו"ד הדר ללקוח מבוגר, שבעבר ייצג את בתו ובעלה בהליך פלילי. בהנחיית הדר, התקשרה מתחזה לגבר המבוגר, וזימנה אותו לחקירה בלהב 433. הגבר פנה לעזרתו של עו"ד הדר, שטען בפניו טענות כוזבות, והציע לו לטפל בסגירת התיק המדומה עבור 10,000 דולר.
במקרה אחר, הדר הונה לקוחה קבועה – בעלת חברה העוסקת בגיוס מטפלים זרים לקשישים. החברה שילמה לו ריטיינר חודשי במשך שנים, אבל הדר לא הסתפק בכך ובמהלך תקופת ההתקשרות, הוא הקים מספר מצגי שווא כי בעלת החברה דרושה לחקירות בחשדות שונים. עו"ד הדר דאג כי מנהלת החברה תקבל "הודעות" על זימונים לחקירה, ועו"ד הדר המשיך את המשחק ו"הנחה" את הלקוחה שלא להתייצב לחקירות תוך הצגת מצג שווא, כי יתייצב במקומה וידאג לסגירת התיק. במהלך התקופה שילמה המתלוננת לעו"ד הדר 80 אלף שקל עבור "טיפול" בתלונות הכוזבות, מעבר לשכר הטרחה השוטף.
מעשה הונאה מתוחכם אחר, התבסס על חקירה אמיתית שנוהלה בעבר נגד לקוח של הדר, בקשר לעבירות הונאה של חברת פורקס בה עבד, אשר פעילותה בצרפת. המתלונן שילם להדר שכר טרחה של 65 אלף שקל. בחודשים הבאים, יצר הדר באמצעות אשתו וקרוב נוסף, מצגי שווא לפני המתלונן, כאילו הוא נדרש לשלוש חקירות נוספות. המתלונן שילם לו 70 אלף שקל עבור התיק הבדוי הראשון, 40 אלף שקל עבור התיק הבדוי השני וסכום דומה בעבור התיק השלישי.
המתלונן שילם לו עוד 10,000 שקל לאור טענתו הכוזבת של עו"ד הדר כי הוא טס לצרפת לצורך השלמת הטיפול בתיק. סכום המרמה הגיע ל-130 אלף שקל, אבל כתוצאה מסדרת ה"חקירות" הבדויות, המתלונן נקלע גם ללחץ נפשי כבד.
באחד האישומים מתואר מעשה רמייה שביצע עו"ד הדר אפילו כלפי סטודנטיות שלו באוניברסיטת אריאל, בתקופה בה שימש כמרצה בחוג למשפטים. הסטודנטיות ביקשו לשכור את שירותיו כסנגור פלילי, כדי לסייע בשחרורו של עבריין מין, שהאמינו בחפותו. עו"ד הדר טען בפני הסטודנטיות כי מצא ששתי מתלוננות חדשות מתכוונות להגיש תלונה נגד עבריין המין, על מנת לנפח את שכר הטרחה שיבקש. הסטודנטיות הטילו ספק באמיתות דבריו, אך סך הכספים שהצליח עו"ד הדר לגייס במרמה מכלל קורבנותיו הגיע ל-326 אלף שקל (בנוסף לסכומים אחרים אשר לא הצליח לגבות).
עו"ד בן ציון (בנצי) קבלר שמונה לאחרונה לשיפוט בבית משפט לנוער, ייצג עד לשלבים האחרונים של התיק את עמיקם הדר ואת אשתו רות, שהודתה בשישה אישומים של מעשי התחזות לשוטרת וסיוע לקבלת דבר במרמה. עו"ד קבלר סגר להם גם הסדר טיעון, לפיו הפרקליטות תבקש 30-36 חודשי מאסר לעו"ד הדר, ועבודות שירות לאשתו, בכפוף לפיצוי נפגעי העבירה.
עדויותיהם של שני מתלוננים נשמעו במסגרת הטיעונים לעונש. אחד מהם סיפר על הייצוג (האמיתי) שנתן לו עו"ד הדר בהליך פלילי קודם, ועל הפגיעה כשהבין כי סנגורו – הוא ולא אחר – "תפר" לו תיק חדש. "הוא גרם לי להיראות בתור ארגון פשע בעיני הסביבה שלי", אמר העד, "הוא סיפר לכולם שאני עבריין צמרת. חבר טוב הפסיק לעבוד איתי… אשתי נפגעה… אף אחד לא האמין לי, כל האמון בי בסביבה ובמשפחה, קרס. הדר התעלל בי תקופה ארוכה", סיפר העד, שהגיש נגד עורך הדין תביעה אזרחית.
השופטת גרינברג סקרה את קורות חייהם המרשימות של בני הזוג הדר. הוא, בן 47, שירת בגופי בטחון, לאחר מכן התגייס למשטרה, שירת שש שנים, למד משפטים, ניהל משרד עצמאי. אשתו, רות, בת למשפחת יהלומנים, חברת הבורסה, מעצבת תכשיטים ועובדת שנים בחברה המשפחתית לייצוא יהלומים בתפקיד ניהולי.
בדבריהם האחרונים לבית המשפט, בני הזוג הדר הביעו חרטה וצער, סיפרו על המחירים האישיים הכבדים, על טראומת המעצר, והחשש מעונש מאסר. הסנגור קבלר עשה לדברי השופטת "ככל שניתן למען מרשיו, הציג באריכות את נסיבותיהם החיוביות, ותרומתו של הנאשם לחברה ומכתבי הוקרה רבים מחברים, לקוחות ופקודים".
"כתב האישום שלפנינו חריג בנוף עבירות ההונאה המבוצעות על ידי עורכי דין", כתבה השופטת. "אין מדובר בעבירות מרמה קלאסיות, שבהם עורך הדין, המטפל בתיק, מועל בתפקידו ונוטל לכיסו את כספי לקוחותיו… המקרה שונה וייחודי. אין בו תיקים פעילים אלא תיקים מדומים, פרי מוחו הקודח של הנאשם, שנתפרו, בתפירה ידנית, לכל אחד מהמתלוננים, תוך ניצול ציני של היכרותו אותם, ולשם בצע כסף.
"דומה, כי קשה להפריז בחומרת המעשים בגינם הורשע הנאשם", כתבה השופטת גרינברג. "המעשים בוצעו במשך תקופה ממושכת תוך ניצול מקומם של מקצועו והאמון המלא שנתנו בו לקוחותיו, מכריו ובני משפחתו. מעשיו פגעו פגיעה קשה, לעיתים הרסנית, במתלוננים, שמם הטוב, פרטיותם, רכושם, שלוות חייהם ושלומם הנפשי והפיזי. עוד פגעו מעשיו בחומרה בחובותיו המקצועיות כעורך דין, חובת הנאמנות ללקוחותיו, בקדושת המקצוע ובתדמיתו. המדובר במעילה בלתי נסלחת באבני הראשה של מקצוע עריכת הדין, ערכי הנאמנות, היושר וטוהר המידות".
השופטת ציינה את ריבוי המתלוננים. "הנאשם לא בחל ולא ברר את סוגי קורבנותיו: מכר, סטודנטית או לקוח לשעבר, כולם זכו אצלו ליחס שווה של מרמה והטעיה. הנאשם בדה תיקים וחקירות פליליות כנגד קורבנות תמימים על לא עוול בכפם. בחלק מהמקרים בדה בכזב חקירות פליליות למתלוננים תמימים, נטולי כל עבר פלילי, שרגלם מעולם לא דרכה במשטרה.
"הנאשם גילה אטימות לב משוועת להשלכות מעשיו על קורבנותיו…מתוך ידיעה ברורה, כי מעשיו עלולים לגרום להם לחץ ומצוקה קשה… כך ידע היטב שאחד המתלוננים לקה בעבר בהתקף לב… הנאשם פעל בתחכום, זייף מסמכים רשמיים של משטרת ישראל… ביצע את העבירות כדי להעשיר את כיסיו. עיון בטיעוני הצדדים אינו מלמד על מניע אחר".
השופטת ציינה, "צודק הסניגור, כי סכום המרמה הכולל, כ-320 אלף שקל, אינו גבוה ביחס למקרים אחרים בהם שלחו עורכי דין ידיהם בכספי אחרים וגרפו סכומי עתק. עם זאת, באותם מקרים עורכי דין שלחו ידיהם לכספי חברות וגופים פיננסיים. בניגוד אליהם הנאשם חמס כספי לקוחות פרטיים, ששולמו מכיסם… הכסף גם אינו חזות הכל. רב המתלוננים חשו תחושות בגידה ומעילה קשה באמון, חלקם חוו מצוקה נפשית".
השופטת ציינה כי "מתחם הענישה שמוצע על ידי המאשימה מתון מאד. הכיצד זה אדם שהכל מתארים אותו משכמו ומעלה, ששימש שנים רבות כסניגור, מעל מעילה כה קשה ובלתי נסלחת, בתפקידו ובייעודו? מה גרם לאדם במעמדו, בעל כישורים, יכולות ומטען ערכי מרשים, לשנות כך את עורו, ולבגוד במכריו ולקוחותיו, בשל כסף ומעמד? שאלות אלו נותרו בחלקן, פתוחות… משיא ההצלחה הגיע הנאשם עד לעמקי השפל".
כאמור, על הדר נגזרו 26 חודשי מאסר, נוסף על פיצוי למתלוננים. אשר לאשתו, נדחתה בקשה לביטול הרשעתה, ונגזרו עליה חודשיים של עבודות שירות.
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר