
הותר לפרסום: ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה נעצר בחשד לעבירות שוחד בהליכי מינוי של שני שופטים, בעוד שופטת בית משפט שלום ועורכת דין החשודות באותן העבירות, נחקרו בלהב 433. צו איסור פרסום עדיין מוטל על רוב פרטי הפרשה.
בתום הדיון דחה השופט עלאא מסארווה את בקשת המשטרה להארכת מעצרו של נוה בשלושה ימים והורה על מעצר בית של שבוע. המשטרה לא תגיש ערר.
לדברי המשטרה, "נוה ניצל את תפקידו ואת יכולת השפעתו על תהליכי מינוי שופטים כדי לקדם מינוי של שופטת שלום אחת, בהיותו נתון בניגוד ענינים, וניסה להשפיע על קידום של שופט מכהן מהשלום למחוזי בהיותו נתון בניגוד עניינים, אך במקרה הזה המינוי לא צלח".
במסגרת החקירה, טען נציג המשטרה, נחקרה גם שופטת השלום האמורה בחשד שלפני המינוי שלה לתפקיד ב-2016, היא ביצעה יחד עם נוה עבירה מתחום המוסר כדי לקדם את המינוי.
עורכת הדין האמורה נחקרה בחשד שהיתה מעורבת בנסיון לקדם שלא כדין מינוי של שופט המקורב לה, מבית משפט השלום לבית משפט המחוזי. השופט בו מדובר אינו חשוד בביצוע עבירה.
בסיום חקירתן, שוחררו ממשרדי להב 433 השופטת ועורכת הדין בתנאים מגבילים.

הדיון בעניין נוה
נציג יאח"ה, סנ"צ אסף וולפיש אמר בדיון הארכת המעצר: "בלב כבד התגבשה הבקשה להארכת המעצר. החשוד ניצל את רום מעמדו לקידום עניניו בוועדה לקידום שופטים. מדובר בשני אירועים בודדים ולא בכל המערכת כולה.
"התשתית העובדתית שהתגבשה עברה את מבחן החשד הסביר ואף מעבר לכך. האינטרס הציבורי כאן הוא רם מעלה ומצדיק את הבקשה למעצר ימים כדי להגיע לחקר האמת. אנו מודעים לכך שהוא היחיד שמובא למעצר עקב החשש לשיבוש הליכי החקירה בזמן שהאחרים עדיין נחקרים במשרדי היחידה".
הטוען הגיש לשופט דו"ח סודי והדגיש כי מעבר לכך קיימות כעת ראיות חדשות משמעותיות התומכות בבקשת המעצר. ככל הנראה מדובר בעדויות והודאות של שתי הנחקרות המרכזיות ושל נחקרים אחדים שמסרו עדות במהלך היום והפלילו את נוה, לכאורה.
הסנגור עו"ד בעז בן צור תהה מדוע המידע דלף לתקשורת בשבועיים האחרונים. בהמשך לכך הוא שאל אם מרשו שיתף פעולה והגיב לשאלות שהוטחו בו. נציג המשטרה אמר כי נוה השיב באופן חלקי בלבד.
בנוגע להליכים בוועדה למינוי שופטים, אמר נציג המשטרה כי "מה שהתגלה לדאבון הלב סותר את נוהלי העבודה המקובלים בוועדה". הוא הסביר כי המינוי של השופטת החשודה נקבע ביולי 2016 ברוב של שמונה חברי הוועדה לבחירת שופטים מול אחד, בזמו שנוה היה ראש הלשכה אבל עדיין לא היה חבר הוועדה. עם זאת הדגיש נציג המשטרה, "רוחו כראש לשכת עורכי הדין נחה על חברי הוועדה… הדבר קיבל ביטוי גם בראיה שהושגה היום".

עו"ד בן צור שאל: כיצד נוה השפיע על חברי הוועדה? הוא לא דיבר עם אף אחד על המינוי הזה.
הטוען השיב כי הוא אינו יכול להרחיב בשלב זה.
בנוגע לנסיון הקידום של השופט האחר מבית משפט השלום למחוזי, ושבעניינו נחקרה גם עורכת דין המקורבת אליו, הסביר עו"ד בן צור את הנוהל לפיו טרם הבאת מועמד בפני ועדת המינויים מתקיים דיון בפני מה שמכונה ועדת השניים, שבה יושבים נציגי הנהלת בתי המשפט אשר קובעים אם השופט שעל הפרק ראוי בכלל לעמוד בפני הוועדה הגדולה בה נוטלים חלק שופטי בית משפט העליון ופוליטיקאים. אם ועדת השניים המליצה במקרה הזה שהשופט היה בר קידום, תהה עו"ד בן צור, האם יש לכם ראיה שמרשי נוה השפיע על מי מחברי הוועדות אשר דנו בעניינו?
נציג המשטרה ביקש לא להשיב על השאלה.
עו"ד בן צור: האם היה קשר פסול בין אשת השופט המדובר לחשוד?
נציג המשטרה: "מטעמי צנעת הפרט אני מפנה לדו"ח הסודי, במסגרת הקשר יש ראיה משמעותית שנושא הקידום היה חלק מהקשר בינהם".
ידוע לנו שמישהי מסויימת מהתקשורת באה ומסרה לכם את המידע.
"הכל בפני בית המשפט".
האם החומר הזה הושג בעבירה?
"החקירה מלווה מיומה הראשון על ידי הגורמים הבכירים ביותר, פעלנו בזהירות ובחרדת קודש".
אני אומר שהחומר שהגיע אליכם הגיע תוך ביצוע עבירה על חוק חדירה למחשב והאזנות סתר.
"הדרך בה זה הגיע מונח בפני בית משפט".
טענתם טענה לשוחד, מי שיחד את מי?
"הצד השני בחקירות.. השופטת והעורכת דין.. החשוד מואשם בעבירות נוספות ויש פעולות שחייבות להיעשות כאשר הוא עצור ללא יכולת לשבש. דמה של השופטת אינו כחול ואילו השופט עצמו אינו חשוד בדבר".

תוך כדי הדיון נכנסת לאולם צעירה יפהפייה, שהיתה עובדת הלשכה וקרובה ביותר לחשוד המרכזי. גם אם הם כבר לא בקשר קרוב, כפי שהיו בעבר, היה לה חשוב להגיע לדיון הארכת המעצר ולהביע את תמיכתה, מה שמבטא את ההערכה הרבה לאפי נוה מרבות מעובדות וחברות הלשכה.
עכשיו מדבר טוען המעצרים הנוסף, רפ"ק עודד אררה, על פעולות החקירה הנדרשות, 24 פעולות נותרו לבצע אחרי שבועיים של עבודה מאומצת. "מדובר באנשים שידו משגת אליהם ודעתו נשמעת אצלם, השפעתו ויכולתו לשבש פעולות חקירה. יש הרבה דברים שלא ידענו, אנחנו בסד זמנים היסטרי".
השופט מסארווה מתעמק ברשימת הפעולות ותוהה מדוע הן לא בוצעו היום.
אררה: "מדובר בדברים כבדי משקל. פרקליט המדינה לא חותם סתם בכתב ידו על חקירה מהסוג הזה. אין כאן מילימטר שבוצע ללא אישור ביחס לחשוד ולמערכת בתי המשפט. אנחנו מבקשים שלושה ימים ואילמלא הזהירות המתוארת היינו מבקשים 10 ימים".
השופט שואל מה התחדש היום שמחייב מעצר והתובע עובר איתו על כל הפעולות.
עו"ד בן צור מסכם: "עצם הטענה כאן מכתימה את כל הוועדה למינוי שופטים, שבה יש תשעה חברים. ההחלטות הן לא פרסונליות של איש אחד, אלא מתקבלות על ידי הוועדה כולה באופן משותף, מה שמקהה את הטיעון על ניגוד עניינים של החשוד. לכל אחד מחברי הוועדה היה שיקול הדעת העצמאי.

"לגבי הפרק על קידום השופט. לא שמענו על שום ראיה שמצביעה על פעילות של החשוד בנושא זה, כדי להוכיח מה שנטען צריך להראות שהיו דיונים פסולים שהובילו לשיבוש פעילות הוועדה.
"במקרה האחר של השופטת, נוה לא היה כלל בוועדה, והחוקרים לא הצביעו על ראיה הקושרת אותו לביצוע עבירה במסגרת דיוני הוועדה.
"מה שהיה כאן זה כלי תקשורת שניצל חדירה למכשירי התקשורת של החשוד, טלפון, מחשב, וכדי להלבין את העבירה שבצעו למעשה הם פשוט מסרו את החומר לגופי האכיפה והמתינו לפתיחה בחקירה. הבהרנו למשטרה שמדובר בשימוש לא לגיטימי בחומר ראיות אשר הושג בעבירה, ואנחנו רוצים שיינתן לזה משקל בהחלטת המעצר.
"כדי לבסס עבירת שוחד צריך להבין איזה מתת ניתן, מה ניתן מנגד, ואם ניתן, עבור איזו תמורה. האם הקונספציה היא קשר אינטימי שבתמורה ניתן משהו, או שהיה רק קשר אינטימי בלבד. צריך להוכיח מתת פסול כדי להוכיח שוחד.
בשלב הזה, נציג המשטרה אררה מתפרץ ואומר, כי המשטרה מתייחסת גם לסוגיית המוסר שעל הפרק. נראה כי מבחינת המשטרה יחסי מין בקרב אנשי ציבור זו עבירה, הלך הרוח הזה קיבל ביטוי גם בערעור על הזיכוי של ניסו שחם, בו נטען כי הוא השחית את המערכת הציבורית מעצם קיום יחסי מין עם שוטרות.
עו"ד בן צור מבקש לשחרר את החשוד, על בסיס הסלקטיביות בהחלטה להביא רק אותו למעצר, ולשחרר את השופטת ואת עורכת הדין החשודות במתן השוחד.
לגבי עילת השיבוש, טען הסנגור כי בשבועיים האחרונים פנו אליו מדי כמה שעות עיתונאים ושאלו אם אפי נוה נעצר. לדבריו, אם החקירה הסמויה היתה ידועה לכולם וגם לחשוד, ולא נרשמה מצידו שום פעולת שיבוש, אין חשש לשיבוש גם כעת, מה גם שכל הצדדים נחקרו כבר ומסרו את גרסאותיהם. הסנגור ביקש לשחרר את נוה למעצר בית מוחלט אצל בן משפחה ומאשר לפרסום את שמו.
![]() |
![]() |
![]() |
עדויות מהוועדה
במסגרת החקירה נגבו עדויות בחקירה פתוחה ממספר עדים ובכללם שלושה מחברי הוועדה למינוי שופטים, וכן בוצעו חיפושים במספר זירות ובהן לשכת עורכי הדין. בין היתר ייגבו בפרשה עדויותיהן של שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת בית משפט העליון, אסתר חיות, ולא מן הנמנע כי תוזמן גם הנשיאה היוצאת, מרים נאור, על רקע חברותן בוועדה למינוי שופטים.
המשטרה הבהירה כי בניגוד לשמועות שהופצו בימים האחרונים, החומר שנאסף לא מעלה חשדות לגבי מינויים של שופטים נוספים. החקירה מלווה על ידי פרקליטות מחוז מרכז (פלילי) ומפוקחת על ידי פרקליט המדינה. את השופטת הנחקרת מייצג עו"ד אופיר סטרשנוב.
פרקליטה של עורכת דין שנחקרה, עו"ד עדי כרמלי, מסר: "מרשתי נחקרה היום במשך שעות רבות, שבהן היא מסרה גרסה מפורטת, ושיתפה פעולה באופן מלא עם החוקרים. מרשתי, עורכת דין ותיקה, מכובדת ומוערכת, סבורה כי במעשיה לא דבק כל רבב. מרשתי מעולם לא ביקשה ולא קיבלה דבר מאיש, וזאת הבינו גם החוקרים. משכך, אנו צופים כי בזמן הקרוב ביותר, עוד הערב ועם סיום חקירתה היא תשוחרר לביתה".

החקירה נפתחה בעקבות חומרים שהעבירה לפרקליטות המדינה, ולמשטרה, עיתונאית גלי צה"ל הדס שטייף. בהמשך לכך פנה מפקד יאח"ה תנ"צ יואב תלם לבית משפט שלום בעיר מסויימת וביקש צו איסור פרסום גורף על החקירה. זמן קצר לאחר מכן הודלף המידע על הבקשה של מפקד היחידה המובחרת לכתב המשטרה של "כאן חדשות", רועי ינובסקי, ומכאן התגלגל כדור השלג הציבורי.
לכאורה, המשטרה נאבקה במניעת פרסום פרטי החקירה, בפועל היא דאגה להדליף את המידע על החקירה לכתב משטרה כדי שהגורמים המעורבים יפלילו את עצמם בפעולות שונות תחת עינה הפקוחה של מערכת איסוף המודיעין של יאח"ה. בדיעבד התברר כי השופטת בה מדובר היא מבית המשפט המדובר, כך שלא סתם הודלפה הידיעה על הגעתו של מפקד יאח"ה בעצמו לאותו בית משפט. על פניו נראה, כי מהרגע הזה הטלפון של השופטת המדוברת היה תחת מעקב, כמו גם טלפונים של מעורבים נוספים.
בהמשך לדברים, חשוב לזכור שחלק גדול מהסיפורים בפרשה קשורים לעניינים של צנעת הפרט, ומכאן יתכן שישארו חסויים גם בעתיד.

חיות במסר לשופטים
בהודעה משותפת מטעם נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ושרת המשפטים איילת שקד, נמסר: "בימים האחרונים נפוצה חרושת שמועות בנוגע לפרשה הנחקרת ביחידת להב 433 והנוגעת למינוי שופטים. היום הותרו לפרסום פרטים הנוגעים לחקירה והובהר כי מדובר בחשד לביצוע עבירות מתחום טוהר המידות בקשר למינוי של שופטת שלום אחת לפני מספר שנים ולניסיון להביא למינוי שופט שלום לבית המשפט המחוזי שלא קודם. בעקבות פרסום זה ראינו לנכון לציין כי אנו סמוכות ובטוחות כי מערכת אכיפת החוק תמצה את חקירת הפרשה ותגיע לחקר האמת.
"עוד ראינו לציין כי במהלך תקופת כהונתה של השרה שקד כיושבת ראש הוועדה לבחירת שופטים, מינתה הוועדה 334 שופטים ורשמים בכירים בהליך מיון ובחירה קפדני ומקצועי. לצד השרה מכהנים בוועדה שני חברי כנסת, שר האוצר משה כחלון, שלושה שופטים של בית המשפט העליון ובהם נשיאת בית המשפט העליון ושני נציגים של לשכת עורכי הדין. ברשות השופטת בישראל מכהנים שופטות, שופטים, רשמות ורשמים בכירים העושים את מלאכתם נאמנה, ביושר ובמסירות. יש לקוות כי החקירה תושלם בהקדם על מנת לשמור על מעמדה של הרשות השופטת ועל אמון הציבור בה".

במכתב נוסף שהפיצה לשופטים במערכת המשפט, כתבה הנשיאה חיות: "במהלך השנים נדרשת הרשות השופטת לא אחת להתמודד עם אתגרים לא פשוטים. פרשה זו היא אתגר נוסף שעמו אנו נדרשים להתמודד בימים אלה ואני סמוכה ובטוחה כי נוכל גם לו".
התנועה לאיכות השלטון פנתה לשרת המשפטים ויו"ר הוועדה לבחירת שופטים, איילת שקד, בדרישה כי תחשוף את מינויי השופטים בהם היה מעורב עו"ד אפי נוה בטרם מינויו לחבר הוועדה. במכתב לשקד נכתב: "לא ייתכן שאדם שאינו חלק מהוועדה ייקח חלק בפועל במינוי שופטים וימשוך בחוטים. הוועדה לבחירת שופטים היא קודש הקודשים של המשפט בישראל ולא יתכן שמי שלא משרת בקודש יפעיל השפעתו על בחירת שופטים בישראל".












