בית המשפט העליון אישר הארכת מועד להגשת ערר על שומת מס שבח, מאחר שמיסוי מקרקעין קבע את השומה באיחור של כמעט 20 שנה.
ב-2012 הוציא מיסוי מקרקעין לראשונה שומת מס לחברת "יעולה השקעות ומסחר בנדל"ן", בגין עסקה שביצעה החברה בשנת 1996 בקרקע של 700 דונם ביהודה ושומרון. זאת בעקבות הליכי מיסוי מול הרוכשים. השומה חייבה את החברה בגין שווי עסקה של 40 מיליון שקלים, אולם ב-2016 תוקנה השומה, ביוזמת מיסוי מקרקעין, שהפחית את שווי המכירה לכעשרה מיליון שקלים.
אלא מה? במקביל הוסיף מיסוי מקרקעין ריבית וקנסות באופן שיצר לחברה חוב של 30 מיליון שקלים. חברת יעולה הגישה השגה, שנדחתה. במקביל, נקבעה שומה אישית תוך הרמת מסך גם לבעל המניות, שגם עליה הוגשו בנפרד השגה וערר.
החברה, באמצעות עו"ד יואב ציוני, פנתה לוועדת ערר מיסוי מקרקעין ירושלים, אך הערר שהגישה נדחה עקב הגשתו באיחור של שלושה חודשים. לאור זאת הגישה החברה בקשת רשות ערר לבית המשפט העליון, וטענה להתיישנות. לגופו של עניין, ציין עו"ד ציוני כי בעסקה לא נמכרו זכויות במקרקעין, אלא זכויות תכנון מול המינהל, ובשל כך הדיווח על העסקה בוצע בשעתו למס הכנסה, ולא למיסוי מקרקעין, וכלל הזכויות שנמכרו מוסו כדין.
רשמת בית המשפט העליון, ליאת בן מלך, קבעה כי לחברה קיימת זכות להגיש ערר, ולא רק רשות ערר, על החלטת ועדת מיסוי מקרקעין, מאחר שמדובר בשאלה משפטית עקרונית. בשבוע שעבר קיבל בית המשפט העליון גם את בקשת הארכת המועד להגשת הערר.
השופטים יצחק עמית, נעם סולברג ודוד מינץ קבעו כי בתיק מתקיימות נסיבות מיוחדות, המצדיקות אישור הגשת הערר באיחור. "בהינתן העובדה כי העסקה מושא דיוננו נעשתה לפני למעלה מעשרים שנה; שבגין העסקה שולם מס רווח הון; שמתנהל הליך מקביל לפי סעיף 95א לחוק מיסוי מקרקעין (נגד בעל המניות); שסכום הקנסות לבדו עומד על כ-20 מיליון שקל; שהשומה הופחתה לרוכשת ב-30 מיליון שקל ושעל פי השומה הנוכחית אין התחשבות בשווי הרכישה, אנו סבורים כי ניתן להכיר בכל אלה כטעם מיוחד להארכת מועד להגשת ערר", הסבירו.
השופטים הורו על החזרת התיק לשמיעת הערר בבית המשפט המחוזי, תוך חיוב המערערת בהוצאות של 50 אלף שקל.
ניוזלטר יומי אל תיבת הדואר שלכם