
יום ראשון, ערב ראש השנה, שוק מחנה יהודה. משעות הבוקר המוקדמות המקום עמוס תושבים שעורכים קניות לחג. שוטרים ואנשי מג"ב פרושים בכוחות גדולים בכל פינה, מתוגברים בכלבנים ופרשים על סוסים. ברבע לתשע מגיע המפכ"ל רוני אלשיך לנקודת המשטרה בשוק, משם ייצאו הוא וקציני המחוז לסיור בשוק וברחוב יפו, לעמוד על ההיערכות, ולספוג קצת אווירה.
מתלווה אליו בסיור, כמעט אפשר לומר בעל כורחו, מפקד מחוז ירושלים, ניצב יורם הלוי, שלפי דיווחים בינו לבין אלשיך עבר חתול שחור. הלוי, נטען, הוא המועמד המועדף של בני הזוג נתניהו לתפקיד המפכ"ל הבא, בעוד אלשיך, כך דווח, מסתייג ממועמדותו ומזהיר כי אינו מתאים. לקלחת הזו הצטרפה בימים האחרונים עוד הדלפה, על מבדק הפוליגרף התקופתי של הלוי, שהיה פחות מוצלח, שלא לומר בעייתי משהו.

מפכ"ל של אנשים
לפי הקהל בשוק, רוני אלשיך הוא מפכ"ל פופולרי. אנשים ניגשים בזה אחר זה ללחוץ לו יד, ולרגע זה מזכיר סיור בחירות, מבחינת תשומת הלב שהוא מקבל. אחד הסוחרים אומר לו: "רוני, אתה עשר. הלוואי שיהיו עוד מיליון כמוך". אחר זורק: "ביבי לא אוהב אותו. לא רוצים יותר את ביבי". "בושה וחרפה איך שזרקו אותו", אומר אחד האנשים לחברו, שעונה: "זה בגלל שהוא אדם ישר. היה צריך לתת לו עוד שנה". "זה המפכ"ל, נכון?", שואלת אשה מבוגרת. "אני לא יודעת למה לא נותנים לו להמשיך". מישהו עונה לה: "בגלל שהוא עושה בעיות לנתניהו".
"אחלה מפכ'ל", אומר צעיר חרדי, שמבחין באלשיך על מרפסת נקודת המשטרה הצופה לשוק. הוא מנופף לעבר אלשיך, וצועק לו: "שנה טובה, המפכ'ל". אלשיך, שמבחין בו, מנופף חזרה.
והיתה גם דעה אחרת. "למה אתה מתעלל בנוער הגבעות?", צועק אליו איש מבוגר ומזוקן. "חבל שאתה מתעלל בציבור שלך". ההבדל ברור. אלה שאומרים לו ועליו מלים טובות, עושים זאת בשקט, המקטרגים צועקים. "רק ביבי, רק ביבי", הם אומרים בקולי קולות, שכל השוק ישמע.
בהמשך הסיור יוצאת הפמלייה מהשוק, ועושה דרך של שני ק"מ ברחוב יפו. לצד המפכ"ל, נצ"מ נתי גור, מפקד תחנת לב הבירה. ניצב הלוי, בדיוק כמו בשוק, שומר על מרחק בטוח מאחור. מדי פעם ניגשים לאלשיך אנשים שנראים כמכרים אישיים שלו, מתחבקים איתו, ומשוחחים בידידות. המפכ"ל, זה ברור, הוא איש של אנשים.

מטרפד או לא
בנקודת המשטרה, ממש לפני היציאה, ניצלו העיתונאים את הסיטואציה כדי להפנות לאלשיך והלוי מספר שאלות. "אדוני המפכ'ל, האם ניצב יורם הלוי יכול להיות מפכ'ל ראוי?", שאל בהתרסה מתבקשת משה נוסבאום מחברת החדשות, בעוד השניים עומדים שכם אל שכם.
אלשיך השיב: "כל קציני סגל הפיקוד של משטרת ישראל הם מפכ'לים עתידיים ראויים, ואני מניח שברגע שיוכרז שמחליפים מפכ'ל, יקראו לי לחוות דעתי. בניגוד למה שפורסם, אנחנו לא מייצרים סיג ושיח בתקשורת בנושא קצינים בכירים, ואפילו דוחים את זה בשאט נפש. לצערי כל מיני גורמים בעלי עניין רוצים להכניס את זה".
נוסבאום: אתה עדיין מאמין שהשר יאריך לך את הקדנציה?
אלשיך: "אינני יודע, ואמרתי כמה פעמים: אני שליח כל עוד שולחים אותי. ישלחו אותי לעוד שנה, אהיה שליח. לא ישלחו, אצא לשליחות חדשה".
הלוי מתחמק משאלה מתריסה מקבילה של נוסבאום, על כך שאלשיך מטרפד לו את המפכ"לות: "אני רוצה לחזור רגע להיערכות בירושלים. אנחנו יודעים לסכל אירועים או כוונות להפר את הסדר בהר הבית, ואני מציע לעם ישראל להגיע לירושלים".

אבל נוסבאום לא מרפה. "אנחנו ארגון חזק, ואף אחד לא מטרפד לאף אחד… אני מקווה מאוד שאף אחד לא מטרפד. אנחנו מנסים להיות הכי הוגנים, ואני מקווה שכל הסיפורים שהיו בתקופה האחרונה לא נכונים. אם הם נכונים, זה איום ונורא".
כשהתבקש על ידי כתב אחר לענות על אותה שאלה בפעם השלישית, ענה הלוי: "אל תגררו אותנו בכוח למקומות שאנחנו לא רוצים להיות בהם. זה פוגע במשטרה ובקציניה, וזה פוגע בי ובמשפחה".









