דוברות יאחב"ל להב 433 הוציאה הערב (18 מרס) הודעה לעיתונות על פיה נחשפה רשת של עבריינים ישראלים בישראל ופרו, בחשד להקמת תא להברחת קוקאין מדרום אמריקה למדינות שונות ברחבי העולם, לאו דווקא ישראל.
לפי המשטרה, מזה מספר חודשים מנהלת יאחב"ל חקירה סמויה ומורכבת שעניינה חשד לניהול רשת בינלאומית לסחר בסמים. הבוקר עצרה היחידה בישראל שישה חשודים, אחד מהם אסיר בן 30 מחולון, בחשד שניהלו מהארץ את הרשת. חמישה מהחשודים הם תושבי תל אביב, ארבעה צעירים בגילאי 19-21, ועבריין מוכר בן 46. בין העצורים נכללת גם בתו הצעירה של אסיר ישראלי אשר נחשב לעבריין בכיר משכונת התקווה המזוהה עם המושבה העבריינית של הישראלים במקסיקו, ועם הארגון של יצחק אברג'ל.
עוד מעורבים בפרשה, צעיר ישראלי שנעצר בפרו בעת שניסה להבריח כמה מאות גרמים של קוקאין טהור מהמדינה, ואסיר ישראלי המרצה בדרום אמריקה עונש מאסר על עבירות סמים בהן הוא כבר הורשע שם.
לכל החשודים שנעצרו בישראל מיוחסות עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, סחר בסמים ויבוא סמים. הם יובאו להארכת מעצרם מחר בבוקר לבית מנשפט השלום בראשון לציון.
בהמשך להודעה אתמול
השופטת שרית זמיר מבית משפט השלום בראשון לציון האריכה בשמונה ימים את מעצרם של נאור הרוש מתל אביב בן 20, אמיר מכתבי, בן 20 מתל אביב, מוטי אוזן בן 46 מתל אביב, ויקיר מימוני, בן 23 מתל אביב, אסיר המרצה עונש מאסר בישראל. השופטת האריכה בחמישה ימים את מעצרם של צעירה בת 19 מתל אביב, ונאור ויצמן בן 30 מחולון.
במהלך הדיונים התברר כי יתכן וחלק מהחשודים מעורבים לכאורה באופן מובהק יותר בעבירות עצמן, אלה שמעצרם הוארך בשמונה ימים. השניים האחרים, שמעצרם הוארך בחמישה ימים חשודים במערובות בקשירת הקשר בלבד. עו"ד ירום הלוי אשר מייצג את מכתבי טען בדיון כי חלק אחד מהחשודים נעצרו בחשד לביצוע העבירות בפועל וחלק שני נעצרו רק כדי שמעצרם וחקירתם ישפיעו על החשודים המעורבים בביצוע בפועל. נציגת יאחב"ל בדיון, עו"ד הילה ארליך, הסכימה רק לומר בהקשר הזה, "החשוד שלך נכלל בקבוצה הראשונה".
כל החשודים הכחישו את המיוחס להם, ופרקליטיהם טענו כי הם לא יכולים להתמודד עם החשדות, שכן המשטרה לא מטיחה בהם את הפרטים המיוחסים להם. הצעירה, בתו של העבריין משכונת התקווה, מיוצגת על ידי עו"ד ערן אמרני שטען, כי מדובר בצעירה ללא עבר פלילי שעובדת למחייתה ומתגוררת בבית הוריה. לטענתו, מעצרה הוא חלק מ"תרגיל חקירה שקשור באופן ישיר לחשוד אחר שהיה חברה שלה (נאור הרוש, א"ז). משתמשים במעצר שלה כדי לנסות לשבור או להוציא מידע מחשוד אחר שהיה חבר שלה. היא לא יכולה ליזום דבר כזה, אין לה ידע כסף או קשרים לדברים כאלה".
בהקשר זה טען עו"ד אמרני, כי אין היגיון בכך שמישהו יסמוך על נערה בת 19 במסגרת קשר לביצוע עבירות כל כך חמורות. "אין לה קשר לדברים האלה, חוץ מלבכות היא לא עושה כלום מאתמול".
השופטת זמיר דחתה את בקשת הסניגור לשחרר את הצעירה למעצר בית, וקבעה: "נחה דעתי שקיים חשד סביר שהחשודה מעורבת בעבירות המיוחסות לה. שמעתי בקשב רב את טענות הסניגור, לפיהן המעצר נובע מניסיון פסול של המשטרה להפעיל לחץ על מעורב אחר בפרשה, בן זוגה לשעבר, ואני מוצאת לנכון לדחות את הטענות, קיים חומר גולמי המלמד על מעורבותה של החשודה… אם כי בשלב זה לא יכולה להתברר עד תום מידת מעורבותה".
הצעירה שוחררה
עורכי הדין של הצעירה, ציון אמיר וערן אמרני, הגישו ערר על החלטת השופטת זמיר לבית משפט המחוזי מרכז בפתח תקווה. הסניגורים טענו כי השופטת זמיר עצמה קבעה, שבעניינה של הצעירה יש מידע גולמי בלבד. "בית משפט עצמו אומר 'אני יודע שאין כלום, אבל זו ראשית חקירה אז ניתן כמה ימים'. לא כך צריך לנהוג עם ילדה בת 19", טען עו"ד אמיר בפני השופט המחוזי יעקב אברהם.
השופט קיבל את הערר וקבע: "המסמכים היחידים שקושרים את החשודה הם מסמכים שונים של בן זוגה לשעבר אשר נתפשו בדירתה. היא הכחישה כל קשר למסמכים אלה ולמשטרה אין כל ראיה אחרת הקושרת אותה לחשדות. היא סיפרה לחוקרים שלפני כשבוע נפרדה מהחבר. זהו החומר הגולמי אליו התייחס בית המשפט. אני למד כי גרסת העוררת התחזקה… את פעולות החקירה ניתן לבצע גם כאשר העוררת אינה במעצר, לא הוצג ולא מצאתי ראיה לחשש לשיבוש החקירה".
השופט הורה לשחרר את הצעירה למעצר בית עד יום ראשון.
ניוזלטר יומי אל תיבת הדואר שלכם