|
| שופט מיכאל קרשן |
שופט בית משפט השלום בכפר סבא מיכאל קרשן דחה את בקשת בעלי מתחם הפאוור סנטר בצומת ירקונים בפתח תקוה, עמוס לוזון, לוי שטרית, אפרים מאיר וקבוצת "הכשרת הישוב", לבצע עיון חוזר בהחלטתו המורה על סגירה סופית של המתחם בספטמבר 2017 ועל הריסת חלקו עד 1 ביוני 2018.
צו להפסקת השימוש במקרקעין ניתן, בהסכמת בעלי המתחם, בפסק דין כבר בינואר 2013, במסגרתו הורשעו במסגרת הסדר טיעון בעבירות של בנייה על קרקע חקלאית ללא היתרים. על בעלי המתחם הוטלו קנסות כוללים בסך 15 מיליון שקל. על פי פסק הדין מ-2013 הצו אמור היה להיכנס לתוקף תוך שנתיים וחצי, קרי ביולי 2015, כאשר במועד זה אמור היה המתחם להיסגר. בקשר לצו ההריסה החלקי, נקבע כי יבוצע באפריל 2016, בעוד יתרת הבניה תותאם לאישור תוכנית חדשה שתאפשר בנייה בקרקע.
בפועל, המתחם המשיך לפעול. בעלי המתחם "דחו את הקץ" באמצעות בקשות להארכת מועד כניסת הצווים לתוקף והגישו באמצעות עו"ד ענת בירן בקשה חדשה לשימוש חורג, בטענה כי חלה התקדמות במסלול התכנוני. לפני שלושה חודשים עיריית פתח תקווה אף הגישה למועצה הארצית לתכנון ובנייה בקשה לביטול ההכרזה על הקרקע כחקלאית, אך בקשה זו טרם נדונה.
השופט קרשן כתב: "ארבע שנים ויותר חלפו מאז הסכימו המבקשים כי יוצא צו הפסקה שיפוטי ביחס למקרקעין. שלוש שנים ויותר חלפו מאז מתן גזר הדין בו נקבע מנגנון לסגירת הפאוור סנטר. שנתיים חלפו מאז הוגשה הבקשה לעיכוב ביצוע הצו. בשנים שחלפו לא השתנה המצב התכנוני במקרקעין. תוכנית מאושרת על ידי הוועדה המחוזית – אין. תוכנית מפורטת שניתן מכוחה להוציא היתרי בניה במקרקעין – ודאי שאין. כל מאמצי המבקשים לשנות את המשטר התכנוני החל לגבי המקרקעין, ולוּ באופן זמני (על דרך של היתר לשימוש חורג) עלו בתוהו. הגיעה העת להפעיל את המנגנון המוסכם להפסקת השימוש המסחרי האסור במתחם הפאוור סנטר. אין בנמצא שום תוכנית בת תוקף שמכוחה ניתן יהיה להכשיר את קיומו של המתחם ואת השימושים המסחריים בו. לכל היותר קיימת כוונה של חלק מגורמי התכנון, לאפשר שינוי בסוגי השימושים שיותרו באזור מתחם ירקונים (הכולל את המקרקעין בהם עסקינן), אבל לא בהכרח באופן שישמר את הפאוור סנטר במצבו דהיום, כולו או חלקו".
עוד כתב השופט: "במקום לנצל את הדחיה הארוכה שניתנה בידם להעביר את עסקיהם למקומות אחרים ולדאוג לעובדיהם, המשיכו בעלי העסקים במתחם – חלקם עסקים גדולים – ליהנות מעסקיהם כאילו לא מונחת חרב הסגירה על צווארם… הצדדים קבעו מנגנון סגירה מוסכם של הפאוור סנטר… הגיעה השעה לתת תוקף לפסק הדין שקבע כי בלב הריאה הירוקה של גוש דן הוקם שלא כדין מבנה מסחרי עצום בגודלו, קניון רחב ידיים על קרקעי חקלאית מוכרזת, אשר הניב (ועודנו מניב) רווח נאה לבעליו, והכל על חשבון הציבור הרחב. הגיעה גם השעה לעצור התעשרותם הפסולה של המבקשים (בעלי המתחם) כתוצאה מביצוע העבירות".









