![]() |
"כל הניצב מולו ויש לו זיקה לבנק הוא יריבו הפוליטי" (תמונה מראיון למעריב ופוסטה) |
השופטת דנה אמיר מבית משפט השלום בתל אביב דחתה את בקשתו של עו"ד ברק כהן שתפסול את עצמה, עשרה ימים בטרם מתן גזר דין, לאחר שהרשיעה אותו בהעלבת עובד ציבור והפרעה לשוטר אלון חמדני. ברק כהן טען לעילת פסלות "בשל עניין כספי או עניין אישי ממשי בהליך, שיש לבן זוגה של השופטת" – עו"ד שרון אמיר, שותף בכיר במשרד עורכי הדין נשיץ ברנדיס אמיר ושות' – אחד ממשרדי עורכי הדין המובילים בייצוג המערכת הבנקאית.
עו"ד ברק כהן מסר בתגובה לדחיית הבקשה כי "משפט בו בעלה, אביה ואחיה של השופטת מתפרנסים ומתרועעים עם מתלוננים ועדי תביעה נגד נאשם אינו ראוי לאמון. ראשי המערכת הבנקאית ציפו מהשופטת לתמורה בעד שכר הטרחה הנאה המופקד בחשבון הבנק המשפחתי; והיא פעלה כמצופה ממנה. עכשיו נמתין לפרשנות בית המשפט העליון".
אמיר כתבה בהחלטתה "בין בקשתו לבין אמות המידה לפסלות שופט אין כל קשר. אם ננסה לדלות מבקשתו של הנאשם את קו הטיעון, הרי שבתמצית המדובר בשורה של היגדים ערטילאיים". אמיר דוחה את טענתו כי תיק השיימינג לשוטר, כמו תיק "באים לבנקאים" עוסקים באותה הכרעה משפטית – בדבר לגיטימיות מודל המאבק הפוליטי.
"הכרעה בעניין ההפרעה לשוטר במילוי תפקידו בקרב קהל האוהדים של בית"ר ירושלים דומה לפעילות המכוונת של הנאשם נגד המערכת הבנקאית", ציינה אמיר בציניות את הטענות. "עו"ד אמיר מסייע לבנקאים. מכאן שעו"ד אמיר הוא 'יריבו הפוליטי'. פגיעה בנאשם כמוה כשגשוג המערכת הבנקאית, וזהו אינטרס של עו"ד אמיר. ועוד מוסיף הנאשם: הוא הפגין מול בתי בנקאים, כך טענתו, והוא מציין (או שמא מתריע) כי הוא יכול להפגין גם מול ביתו של עו"ד אמיר (שאינו אלא ביתי כמובן). או אז ניתן לראות בעו"ד אמיר – ובי – בעלי עניין בהליך…
"הנאשם אף ציין כי נודע לו שבביתי נערכה חגיגת יום העצמאות בנוכחות 'בעלי הון שונים' וגם בכך לדעתו טעם לפסילתי, שכן פעילותו מביאה לשחיקת 'מציאות המעניקה להם (לבן זוגי ולי – ד.א.) כבוד והוד'. בהקשר זה הוסיף כי החוג החברתי של בן זוגי מורכב מ'יריביו הפוליטיים הישירים', וכי לא יעלה על הדעת שבן זוגי מתרועע בחוגים, אירועים וכנסים משותפים עם מי שהנאשם מואשם בהליך מקביל בפגיעה בהם. בעת הדיון בעל פה הוסיף וטען הנאשם כי אף נודע לו על קשרי עבודה של אבי ואחי עם בנקים".
![]() |
השופטת דנה אמיר |
"בכל הכבוד, שרשרת ההיגדים אינה בבחינת בקשת פסלות. זהו לא יותר מרצף אסוציאטיבי. הנאשם מכריז על עצמו בהבל פיו כיריב 'המערכת הבנקאית', ואז כל הניצב מולו ויש לו זיקה כלשהי לבנק כלשהו כ'יריבו הפוליטי', שצפויה לו עדנה מתוצאות הליך פלילי נגד הנאשם, גם אם עניינו בהפרעה לשוטר במילוי תפקידו. אותה 'לוגיקה' יכולה למעשה להביא לפסלות כל שופט באשר הוא, והרי לדידו של הנאשם ניתן לראות את כולם כקשורים בדרך זו או אחרת במערכת, שכל עתותיה מוקדשים לדעתו להכשילו. בין קו הטיעון של הנאשם לבין ביסוס "עניין כספי ממשי" או "עניין אישי ממשי" של מותב אין קשר, ולו קלוש".
"אין דבר וחצי דבר, אף לא באופן עקיף, בין ההליך שלפניי לבין ייצוג בנקים על ידי משרד עוה"ד בו שותף בן זוגי, בין יתר לקוחותיו הרבים, או עריכת כנסים משותפים כאלה ואחרים עם בנקים, ככל שנערכו, או לקשרים עסקיים של אבי ואחי עם ועדי עובדים בבנקים להם הם נותנים שירותים במסגרת עבודתם, או לקשרים חברתיים של בן זוגי, או לאורחינו ביום העצמאות". לדברי השופטת, טיעוני הפסלות הם "סוג של 'תאוריית קונספירציה' של ממש" ו"דרישת הנאשם כי הח"מ תמסור בידו פרטים אודות עסקי והכנסות משרד נשיץ, ברנדס, אמיר ושות'… אין לה כל מקום ואינה ראויה בלשון המעטה...גם בפן הסובייקטיבי, אינני מוצאת כל קשר בין התיק דנן לבין חיי הפרטים (או חיי בן זוגי) אשר יש בהם כדי להביא לחשש ממשי למשוא פנים".
עדכון 24.1
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות דחתה עתירה שהגיש עו"ד ברק כהן לפסילתה של השופטת אמיר. הנשיאה חיות כתבה כי: "כהן לא הוכיח כי יש לבעלה של השופטת, עו"ד שרון אמיר, עניין כלשהו בהליך מושא הערעור. המערער מגדיר עצמו כ'יריב המערכת הבנקאית', אך אין בכך כדי לקבוע כי העובדה שמשרדו של עו"ד אמיר מייצג בנקים מקימה חשש ממשי למשוא פנים".
גזר דין 28.1
מאסר על תנאי, 300 שעות עבודה לתועלת הציבור, פיצוי 5000 שקל ו-3000 שקל קנס – זה העונש שהוטל על עו"ד ברק כהן, עקב העלבת עובד ציבור והפרעה לשוטר אלון חמדני, במסגרת התמיכה של ברק כהן באוהדי בית"ר ירושלים ובארגון לה פמיליה. חמדני היה רכז מודיעין בתחום הסדר הציבורי במשטרת ירושלים.
השופטת דנה אמיר דחתה את בקשתו של ברק כהן לבטל את ההרשעה.
ניוזלטר יומי אל תיבת הדואר שלכם