![]() |
האזרח שוחרר לדרכו אחרי שקיבל מכות בניידת |
תקיפה של תושב כפר קאסם על ידי ארבעה שוטרי יס"מ ומכות שגרמו לשברים בשתיים מצלעותיו הביאו אמנם להעמדתם לדין של השוטרים, אלא שכולם נידונו בסופו של דבר לעונשי של"צ קלים ורק אחד פוטר מהמשטרה והורשע בפלילים, בעוד הרשעתם של שלושה שוטרים אחרים בוטלה. שוטר נוסף הועמד לדין משמעתי.
כתב האישום הוגש ב-2011, שלוש שנים אחרי האירוע שבו שוטרי היס"מ של מחוז מרכז נסעו בניידת ברחובות כפר קאסם, סמוך לחצות. הם פנו אל עבד אל באסט בדיר, תושב מבוגר שהלך ברחוב, וקראו לו בצורה מזלזלת לגשת אליהם. בדיר ביקש שידברו אליו בכבוד והשוטרים אמרו לו ש"ילמדו אותו מה זה לדבר יפה". אחרי שהתושב סירב לדרישה לעלות לניידת והציג תעודת זהות של אחיו, השוטרים – כך על פי כתב האישום המתוקן בו הודו – דחפו אותו בכוח והשכיבו אותו על רצפת הניידת. השוטר הדומיננטי באירוע, ארז רז, דרך על רגליו והיכה אותו מכות נמרצות, בבעיטות ואגרופים לגופו, לראשו ולחזהו, בעוד חבריו – השותפים לתקיפה בצוותא – מאיימים על האזרח שייקחו אותו לפרדס ושם ילמדו אותו "איך לדבר עם שוטרים". אחרי כמה דקות של מהלומות, האזרח שוחרר לדרכו, עם שתי צלעות שבורות בבית החזה, מכה בעצם המרפק, וחבלות גופניות נוספות.
![]() |
השופטת נאוה בכור |
ארבעת השוטרים – רז, צביקה קושמקוב, אודי כהן ורותם אפרת – הואשמו בתקיפה הגורמת חבלה ממשית בנסיבות מחמירות. סעיף נוסף בכתב האישום, שנמחק בהמשך, ייחס להם גם איומים על האזרח כאשר הוא הגיע לתחנת המשטרה להגיש תלונה, אחרי שקיבל טיפול רפואי.
התובעת מטעם מח"ש ציינה, שלאזרח אין עבר פלילי, וכי מדובר באדם מבוגר שעשה את דרכו לביתו ברחוב מרכזי בכפר, מבלי שעשה דבר שיעורר חשד. השוטרים, לדבריה, אחרי שפגעו בברוטאליות ב"אדם מבוגר השייך לאוכלוסיה מוחלשת", הסתלקו מהמקום "כגנבים בלילה", ולאחר הגשת התלונה שיקרו בחקירותיהם וטענו כי אינם זוכרים במה מדובר.
תוך כדי הליך ההוכחות ושמיעת העדים, נחתם הסדר טיעון, אולם התביעה עדיין ביקשה מאסר בפועל לרז ועבודות שירות לשוטרים האחרים. רז, ששימש סגן מפקד צוות ומדריך ירי ביס"מ, פוטר בינתיים מהשירות ב-2012, והשוטרים האחרים הועברו מתפקידם – שניים לתפקידים משרדיים, ואחד לתפקיד מסתערב במג”ב.
שופטת בית משפט השלום בכפר סבא, נאוה בכור, העדיפה גישה מקלה וכתבה כי השוטרים אמנם "פעלו בצוותא וגרמו לחבלות קשות למתלונן, כל זאת בשל זוטי דברים ובהיעדר קיומו של חשד משמעותי להתנהגות עבריינית מצדו, ואין ספק שהתנהלותם חמורה ובזויה… עם זאת, לא ניתן להתעלם מהפער העצום שבין אלו לבין אישיותם והישגיהם של הנאשמים כפי שאלו מוצאים ביטויים בתסקירי שירות המבחן, בתעודות ההערכה וההצטיינות והעדויות שהוגשו לבית המשפט בעניינם".
השופטת ציינה גם כי "רובם של הפרמטרים שהתווה המחוקק פועלים לקולא בעניינם: כולם בחורים בשנות ה-30 לחייהם, רובם נשואים ובעלי משפחות, כולם נעדרים עבר פלילי, מוערכים ומסורים לעבודתם המשטרתית, ובעברם שנים רבות של שירות ציבורי, תרומה למדינה ולאכיפת החוק תוך סיכון עצמי תדיר. כולם הביעו חרטה כנה ולקחו אחריות על מעשיהם, ורובם ככולם שילמו מחיר יקר מבחינה מקצועית, מקום בו הועברו מתפקידם". לנוכח זאת, קבעה, "אינטרס ההרתעה נדחק לקרן זווית ובמקומו אינטרס השיקום מקבל משנה תוקף".
![]() |
![]() |
![]() |
עו"ד אור תמיר | עו"ד יאיר רגב | עו"ד משה אלון |
הרשעתם של שלושה מהנאשמים – השוטרים קושמקוב, כהן ואפרת – בוטלה, אך כל אחד מהם יבצע של"צ בהיקף 200 שעות וישלם לאזרח פיצוי של 7,500 שקל. ההרשעה של רז נותרה על כנה והוא יבצע של"צ בהיקף של 250 שעות וישלם פיצוי בגובה 15 אלף שקלים.
במח"ש לא השלימו עם החלטות בית המשפט, והגישו ערעור על גזר דינם של השוטרים. כמו כן הם ביקשו להחמיר בעונשו של השוטר שהורשע ולדון אותו לעבודות שירות, וכן להרשיע את יתר הנאשמים שבית משפט השלום החליט לבטל את הרשעתם.
רז יוצג על ידי עו"ד אור תמיר, ויתר הנאשמים יוצגו על ידי עורכי הדין מנשה סלטון, משה אלון ויאיר רגב. עו"ד אלון מסר בתגובה: "לאחר ניהול הליך הוכחות ארוך ניתן גזר דין ובו בית המשפט קיבל את טענותינו במלואן וביטל הרשעה בניגוד לעמדת המדינה הנוקשה להרשעה וענישה הולמת".
עו"ד תמיר, סניגורו של רז: "אנו שמחים שבית המשפט קיבל את טענותינו לעניין חלוף הזמן, מדובר בעבירות בנות שבע שנים, וכן קיבל את המלצת שירות המבחן. הנאשם אדם חיובי ללא עבר פלילי ושירת שירות משמעותי במשטרה".
עו"ד רגב, סניגורו של אפרת: "נסיבות המקרה הן סבוכות יותר ממה שנחשף בבית המשפט. החשוד, בשעה שנבדק על ידי השוטרים, הכשיל אותם בכך שהזדהה כאדם אחר והתנגד לעיכובו. מדובר בשוטרים מצטיינים שנענשו בגלל שלא עצרו את מפקדם שהשתמש בכוח מופרז, ושותפותם בעבירה נבעה מכך שהיו נוכחים במקום".