המדינה תבקש עבודות שירות לסמפכ"ל לשעבר ניסים מור

שתף כתבה עם חברים

מור הודה בכתב אישום המייחס לו הטרדה מינית אחת וקשרים אסורים עם שלוש שוטרות, אשר פנו אליו בעניינים מקצועיים והוא הביע עניין אישי בהן. סנגורו של מור יבקש לא להרשיע אותו

police mir nissim 214
ניצב בדימוס ניסים מור

המחלקה לחקירות שוטרים הגישה לבית משפט השלום בבאר שבעכתב אישום נגד סגן המפכ"ל לשעבר ניצב בדימוס ניסים מור. כתב האישום הוגש במסגרת הסדר, בו מודה מור בהטרדה מינית של שוטרת אחת ובעבירות מרמה והפרת אמונים עקב ניהול קשרים אסורים עם שלוש שוטרות, איתן ניסה לפתח יחסים מיניים, תוך ניגוד עניינים וניצול יחסי מרות, ובעודו מקדם בקשות מקצועיות שלהן במסגרת המשטרה.

לפי כתב האישום שהגישו עו"ד קרן אלטמן ועו"ד שקד דהן ממח"ש, מור בן ה-58 חתר לקשרים אישיים עם שוטרות, רובן זוטרות וצעירות ממנו בשנים רבות, שפנו אליו בעניינים מקצועיים, והוא עשה זאת "תוך ניצול תלותן המובנית של השוטרות הזוטרות בקצין במעמדו, ותוך יצירת מרחב תמרון מוגבל לשוטרות שחששו לדחות אותו שמא רגשותיו ייפגעו". עם זאת, מכתב האישום עולה כי חלק מהשוטרות בהן מור התעניין, חששו לדחות אותו ולהביע חוסר עניין נוכח הרמזים המיניים שפיזר כלפיהן – גם כדי "לא לאבד את חסותו" ואת הכתובת הבכירה שהשיגו בארגון.

על פי לשון כתב האישום, "הנאשם יצר קשרים אינטימיים עם שוטרות צעירות, בחלק מהמקרים בפער גילאים משמעותי. מדובר בשוטרות שהיו כפופות אליו בעקיפין ובקשרים חריגים שהנאשם יצר ותיחזק שלא כדין, בניגוד לחובות ולכללים החלים עליו כעובד ציבור וקצין משטרה בכיר… מור הציג מצגים משתמעים בפני השוטרות בדבר כוחו לסייע, וזאת עשה על מנת לקדם את עניינו האישי בשוטרות, לרבות יצירת תנאים שאפשרו קשר אינטימי עימן… במערכות היחסים החריגות נוצרו יחסי תלות וציפייה הדדיים: השוטרות הזוטרות ציפו לעזרתו של מור בכל הנוגע לבקשות שהגישו, בנוגע לשירותן ולכלל עתידן במשטרה… הנאשם מצידו ציפה לשיתוף פעולה של הנשים עם חיזוריו כמי שמיטיב עימן. השוטרות חששו לדחות אותו שמא חסותו המקצועית תאבד להן, ומצבן בארגון יורע בהווה או בעתיד".

mahash 210 123

הפרשה החמורה ביותר, בה הודה מור בהטרדה מינית, נוגעת לשוטרת, אם חד הורית בתחילת שנות ה-30 לחייה, שפנתה אל מור בפייסבוק לפני שנתיים, זמן קצר לאחר שהתגייסה. השוטרת, שפנתה לגורמי משטרה רבים, הציגה למור בעיה: היא הודחה מקורס משטרתי שבועיים לפני הסיום ונאלצה לשוב להשתתף בו מתחילתו. הדרישה הקשתה עליה כאם חד הורית והיא ביקשה לקבל הקלה.

מור התקשר אל השוטרת ובא אל ביתה, שם שוחח עמה על קשייה והתעניין כיצד היא מסתדרת בתפקידה כסיירת ומצליחה לשלב בין משמרות משטרתיות לטיפול בילדיה. "תירגעי קצת, בואי שבי לידי", אמר לה מור.  הוא הבטיח שיבדוק איך אפשר לעזור לה, אבל שאל "מתי ניפגש, מתי תהיה יותר רצינית? ולא עם הילדים!".

בהמשך מור התקשר אליה בהזדמנויות שונות, באחת מהן הציע לה להיפגש בבית מלון. במשך חצי שנה הוא כתב לה מסרונים והודעות ווטסאפ בעלות אופי מיני והביע את רצונו להיפגש. "איך אתה עוזר לי, כפרה עליך, אתה יכול?", היא חזרה ושאלה אותו, ומור ענה לה: "צריך לבדוק זה לא פשוט", ואז הוסיף "איפה רצית להיפגש". מור פירט מה היה רוצה שיקרה ביניהם, והשתמש בביטויים בוטים ומפורשים. לאחר שלא הגיבה, הוא שאל אותה: "נרדמת??? הייתי משלם עכשיו להיות לידך וללטף אותך… מה תעשי לי?". היא ניסתה להתחמק מתשובה. מור כתב: "את ביישנית"; "בא לי עליך, ואני לא יכול לחכות".

בנובמבר 2014 הם נפגשו באקראי בהלוויה, ומור אמר לשוטרת כי הוא מחכה לה ברכבו החונה מאחורי תחנת דלק. השוטרת הבינה שהוא חותר למגע ואמרה כי היא ממהרת. "לא להרבה זמן, חמש דקות, מה את עושה עניין", אמר לה. מור הסיר את לוחיות הזיהוי המשטרתיות מרכבו והחליפן בלוחיות אזרחיות. השוטרת נכנסה לרכבו ושאלה אם הצליח לסדר לה משהו. הוא אמר: "אל תדאגי, יהיה בסדר… איזה סקסית את, איזה גוף יפה". הוא הצמיד את פניו אל פניה ונישק אותה בשפתיה. השוטרת נרתעה. מור התעלם והוסיף: "איזה שפתיים מתוקות וטעימות יש לך". השוטרת הגיבה שהיא חייבת לבדוק מה קורה עם בנה.

"נוכח דרגתו הבכירה, ומאחר שהמתלוננת ראתה בו 'כל יכול', היא חששה כי אם לא תשתף עמו פעולה, יבולע לה. נוכח התנהלותו של מור, היתה המתלוננת נתונה במלכוד וחששה לסרב לו באופן נחרץ", נכתב באישום.

od ganay micha new200
עו"ד מיכה גבאי

סעיף אישום נוסף מתייחס לשוטרת צעירה אחרת, שביקשה להיפגש עם הסמפכ"ל עקב מכתב פיטורין שקיבלה אחרי שנתיים בארגון. מור התקשר לראש יאל"כ בלהב 433 ובדק אם יש לו תקן. השוטרת המשיכה לעדכן את מור על שירותה במסרונים ובפגישה נוספת וראתה חשיבות בשמירה על קשר איתו.

כשסיימה קורס, היא שלחה לו סרטון מיום כיף עם היחידה בפארק מים בצפון, כאשר היא בבגד ים. מור כתב לה: "היפה באדום". משלב זה, הוא החל להסיט את הקשר ולגשש בכיוון המיני, "תוך שהוא מבין היטב כי מרחב הסירוב של המתלוננת מוגבל וכי יש לה אינטרס מובנה לרצות אותו", כפי שנטען באישום, המוסכם עליו. בשלב מסויים מור הציע לה להכיר את  בנו.

לאחר פגישה נוספת בבית קפה, בה שוחחה עימו השוטרת על רצונה ללמוד במימון המשטרה, מור שלח לה מסרון: "דברי איתי, מתגעגע לקול ולמבט שלך… תגידי משהו, שאבין שגם את מתגעגעת… הבנתי, את לא רוצה להתקדם".

הפרשה השלישית בכתב האישום נוגעת לשוטרת בכירה וותיקה יותר, קצינה בדרגת רב פקד. משנת 2008 נוצר ביניהם קשר מקצועי וחברי, ומור היה מעוניין ביותר מכך, כאשר תוך מהלך הדברים הוא היה מעורב גם בהליכי קבלת החלטות לגבי תפקיד שאותו ביקשה, ואף מינה אותה לצוות ארצי של המשטרה.

הקצינה דחתה את את העניין האישי שגילה כלפיה בנימוס, אך המשיכה להיפגש איתו כדי שלא לשרוף את הקשרים המקצועיים, כך נטען. מור הציע שימליץ עליה בפני ראש יחידה במשטרה, אך זיגזג וסטה בשיחות אחרות עד ששלח לה תמונה בווטסאפ של בחורה האומרת לגבר ערום שלצידה "אהובי לילה טוב". "תמונה זו עוררה גועל בקרב המתלוננת", נטען.

"מעשיו של מור כסמפכ"ל עולים כדי התנהלות כוללת שהיא בגדר מעשה הפרת אמונים הפוגע בציבור… 'הרמת המסך' מעל התנהלותו יצרה מתכון לפגיעה קשה באמון השוטרים במפקדיהם, של מראית עין לפיה שיקולים זרים, ניצול מרות ומשוא פנים משמשים בתהליכי קבלת החלטות, ולהעכרת יחסי העבודה בשירות המשטרתי, תוך שיגור מסר מסוכן למפקדים זוטרים: 'אם מותר לקצין כה בכיר – מותר גם לנו'; וכל זאת תוך השפעה הרסנית על אמון הציבור במשטרה כארגון מקצועי" – כל זאת לפי האישום.

הפרקליטות ציינה עם זאת כי הסמפכ"ל לשעבר קיבל אחריות על מעשיו עוד בשלב החקירה, וכי ההסדר איתו נובע מרצון לחסוך מהשוטרות שנפגעו את העדות. בהסדר סוכם כי מח"ש תגביל את טיעוניה לעונש של עבודות שירות.

סנגורו של מור, עו"ד מיכה גבאי, יבקש תסקיר מבחן בו תיבחן אפשרות אי-הרשעה של מור. בחקירה נגד הסמפכ"ל לשעבר מסרו עדויות 10 שוטרות, אך כתב האישום המוסכם כולל שלוש. 

עו"ד גבאי מסר: "לאחר משא ומתן שארך חודשים רבים, במהלכם נערך שימוע, שני הצדדים הבינו כי ראוי שהתיק יסתיים בהסדר ולא בהתנצחות, והוסכם על הגשת כתב אישום מצומצם ביותר. זה לא יום של נצחון, זה יום עצוב לכולנו. למרות שמדובר במעשים שנעשו בהסכמה ותוך כדי שיתוף פעולה עם השוטרות, הרי לנוכח מעמדו הרם והגם שלא היו יחסי מרות ישירים, נוכח קיומם של יחסי מרות עקיפים החליט הנאשם לקחת אחריות ולהודות בכתב האישום. אין לי ספק שאת העונש מור כבר קיבל. המושג מאיגרא רמא לבירא עמיקתא תואם את המקרה שלנו. מור לוקח אחריות, מבקש סליחה מהשוטרות, ומבקש סליחה בעיקר ממשפחתו ומאשתו שכפי שחיבקו אותו ועטפו אותו באהבה עד היום, ימשיכו לעשות זאת גם אחרי סיום הפרשה".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *