מועצת רשות מקרקעי ישראל אישרה את "רפורמת השומות"

שתף כתבה עם חברים

בישיבה האחרונה של המנכ"ל ינקי קווינט אושרה הרפורמה שאמורה לייעל את הבירוקרטיה של פרויקטים לבנייה * המועצה החליטה גם להאריך בשנתיים נוספות את הסכם הפינוי בכפר שלם

ינקי קווינט והשר כץ, בישיבה האחרונה ביחד (צילום: אורטל צבר)

מועצת מקרקעי ישראל אישרה רפורמה מקיפה בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין (31 דצמבר).
הרפורמה החדשה מיועדת לקצר משמעותית את הליכי ההשגה על שומות, ובכך לייעל את הביורוקרטיה בתחום הבנייה.

מדובר בתיקון לפרק ההשגה על שומות מקרקעין. במסגרת המתווה נקבע כי לוחות הזמנים יצומצמו באופן משמעותי בהליך ההשגה הראשונה (תיקים קטנים) לחמישה חודשים במקום תשעה.
הוסכם כי בניגוד למצב היום, החלטות ועדת ההשגות יתכנסו ללוחות הזמנים הקבועים בהחלטת המועצה. כלומר: 90 ימים ממועד הדיון או לא יותר מתשעה חודשים מפתיחת ההליך.

התיקון קובע מנגנון השגה מדורג בהתאם לגובה התמורה בעסקה: בעסקאות שהיקפן הכספי נמוך, תישמר האפשרות להשגה בשתי ערכאות – שמאי מחוזי ולאחר מכן ועדת השגות מחוזית.
זאת בעוד שבעסקאות שהיקפן הכספי בינוני או גבוה תידון ההשגה ישירות בפני ועדות ההשגות המחוזיות או העליונה, לפי העניין.
בנוסף, ניתנה סמכות לשמאי הממשלתי הראשי להפנות מקרים מתאימים ישירות לוועדת ההשגות העליונה.

במסגרת הרפורמה נקבעו לוחות זמנים מחייבים וקצרים יותר למתן החלטות, באופן שיביא לצמצום העיכובים הממושכים שאפיינו את המצב הקיים.
עוד נקבעו הוראות מעבר ותחולה מדורגות, שיאפשרו היערכות מערכתית והתאמת מערכות המחשוב והנהלים ברשות מקרקעי ישראל ובאגף שומת מקרקעין.

יצוין כי המהלך גובש בשיתוף אגף שומת מקרקעין במשרד המשפטים, ונבחן ואושר גם על ידי ייעוץ וחקיקה.

מה חדש בנדל"ן בכל הארץ >>
כל מה שקורה בוועדות התכנון >>

בישיבה שבה השתתף גם שר השיכון חיים כץ ומנכ"ל רמ"י ינקי קוויט (שיסיים את תפקידו בקרוב) הוחלט גם על הקצאת שטח נוסף של כ-50 דונם בדמי חכירה סמליים לכפר השיקומי עדי נגב-נחלת ערן, לצורך המשך פיתוח והרחבת פעילותו של הכפר בנגב.

עוד החלטה משמעותית שהתקבלה היא הארכת הסדר הפינוי בכפר שלם.
ההסדר מבוסס על הסכם פיצויים מקיף שאושר על ידי מועצת מקרקעי ישראל, שנועד לפנות כ-800 משפחות לטובת פרויקט מגורים חדש (כ-2,000 דירות) וקו הרכבת הקלה. תוכנית הפיצויים בהיקף של כמיליארד שקל, עם קריטריונים עדכניים לזכאות ופיצוי.

ההסדר אמור היה להסתיים בסוף השנה, לאחר שהוארך מאפריל 2025, וכעת החליטו במועצת רמ"י להאריכו עד סוף שנת 2028.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *