
בית משפט המחוזי בחיפה קיבל את עמדת פקיד שומה חיפה, וקבע כי פיצוי בסך למעלה מ-600 אלף שקל שמועדון הכדורגל מכבי חיפה שילם לשחקן הספרדי רובן ראיוס לאחר סיום העסקתו בשתי עונות משחקים בלבד, ייחשב כהכנסה עבור עבודה ועל כן הוא חייב במס בישראל.
ב-2013 רכשה מכבי חיפה ממועדון כדורגל ביוון את כרטיס השחקן של ראיוס הספרדי. מכבי חיפה התחייבה להעסיק את השחקן בשורותיה למשך שלוש עונות (2013-2016). ראיוס שיחק בקבוצה במשך שתי עונות, שבסופן בקשה הקבוצה להפסיק את ההתקשרות עימו, בין היתר על רקע העבירה החמורה שהוא ביצע על שחקן מכבי תל אביב רפי דהן, פציעה אשר גרמה לסיום הקריירה של השחקן התל אביבי אשר היה צפוי לו עתיד מזהיר בכדורגל הישראלי.
לאחר משא ומתן בין הצדדים הוחלט להעביר את השחקן למועדון סושו מונבליאר מהליגה השנייה בצרפת, שם הוא היה אמור לקבל שכר נמוך יותר. ב-2015 נחתם הסכם לסיום ההעסקה של ראיוס במכבי חיפה, במסגרתו הוסכם כי המועדון ישלם לראיוס פיצוי חד פעמי בסך 150 אלף אירו, וכי הפיצוי ישולם רק לאחר חתימת השחקן על הסכם עם המועדון מצרפת.
פקיד השומה קבע כי הפיצוי בסך 150 אלף אירו (כ-600 אלף שקל) חייב במס הכנסה על הכנסה מעבודה בשיעור של 25 אחוז, כפי שקבוע בתקנות החלות על ספורטאי חוץ בישראל. בין היתר נטען, כי מדובר בפיצוי על הכנסה שאמורה היתה להתקבל בישראל, ועליה הוא היה חייב במס. עוד נטען על ידי רשות המסים, כי מאחר שהפיצוי נובע מהסכם להעסקתו של ראיוס בישראל יש לראות בתוצריו הכנסה שהופקה בישראל.

ראיוס, באמצעות עו"ד רו"ח ג'ק בלנגה, ערער על השומה שנקבעה לו. לטענת פרקליטו, עם סיום העסקתו בקבוצה עזב השחקן את ישראל מה גם שאשרת השהייה שלו הסתיימה, ועל כן ממועד זה ואילך כבר לא היה בבחינת תושב חוץ בישראל. עוד טען עו"ד בלנגה, כי הפיצוי אשר שולם לו מהווה תוספת לשכר בצרפת ופיצוי על הפסד הכנסתו בצרפת, שכן הפיצוי נועד להבטיח לו שכר גבוה יותר על עבודתו כשחקן כדורגל בצרפת.
סגן נשיא בית משפט המחוזי, השופט רון סוקול, דחה את ערעורו של ראיוס וקיבל את עמדת הפרקליטות שייצגה את פקיד שומה חיפה. השופט סוקול קבע כי יש לבחון תקבול בהתאם למהותו האמיתית. "הגעתי למסקנה כי הפיצוי אשר שולם לשחקן עם חתימת הסכם הסיום נועד לפצותו בגין הסכמתו לעבור לשחק במועדון בצרפת", כתב השופט בפסק הדין, "הואיל והפיצוי נועד לשמש כתחליף להכנסה לה היה המערער זכאי לפי הסכם ההעסקה, יש למסות אותו בשים לב לסיווג ההכנסה על פי הסכם ההעסקה ולמקום שבו אמור היה להיות מועסק. מאחר שהפיצוי ניתן חלף הכנסת עבודה מהשתכרות בישראל, הרי שיש לקבוע כי מקום ההכנסה מהפיצוי הוא בישראל, ועל כן חייב המערער במס על הכנסתו בישראל".

להחלטה של השופט סוקול, אם לא תשתנה בהמשך בבית משפט עליון במקרה של הגשת ערעור, צפויה להיות השפעה ניכרת על הסכמים דומים של מועדוני ספורט עם שחקנים במקרים של החלטות על סיום ההתקשרות טרם סיום החוזה. במקרים כאלה נוהגים לקבוע סכום מסויים, כעת יגולם בסכום הזה תשלום המס כפי שנקבע, והמשמעות היא שהעלות תעלה ב-25 אחוז במקרים של שחקנים זרים, ובשיעור גבוה אף יותר כאשר מדובר בשחקן ישראלי, על פי מדרגות המס של שכרו.
מלבד תשלום המס שנקבע לו, ראיוס ישלם לרשות המסים גם 10,000 שקל הוצאות משפט.
את פקיד השומה ייצגה עו"ד לינוי רוזנר מפרקליטות מחוז חיפה (אזרחי).




