התמכרה לפרצה באבטחת כרטיסי אשראי ושוקמה באוניברסיטת ת"א

שתף כתבה עם חברים

בגיל 22 השתחררה א' מבית הסוהר ונעצרה שוב על סדרת הונאות חדשה, אבל בשנתיים שחלפו מאז היא השתלבה בתוכנית ה"מנטורינג" לנערות במצבי סיכון של החוג לעבודה סוציאלית ובית המשפט סירב להחזיר אותה לכלא

ל-א', צעירה בת 24 מחולון, יש קורות חיים מתעתעות. מצד אחד סיימה 12 שנות לימוד ושירות צבאי מלא, מצד שני הוכרה כחיילת בודדה. אביה נפטר בגיל צעיר והקשר עם אמה נותק. מגיל 17 היא מתגוררת ברחוב או אצל מכרים, נדה ונעה, ללא קורת גג קבועה.
מיד אחרי השירות הצבאי הסתבכה א' בתיקים פליליים של הונאות אשראי ונגזרה עליה שנת מאסר בכלא. לאחר מספר חודשים השתחררה בשני שליש – וחזרה אל הרחוב. במהרה, היא חזרה גם לבצע אותן עבירות.

לאחר שכרטיס האשראי של א' נחסם, היא למדה לנצל פירצה של חברות האשראי שאיפשרה לה לשלם באמצעות כרטיסי אשראי שבוטלו, בחנויות שעשו שימוש בתוכנת סליקה מסוימת. הקלדה ידנית של מספר הכרטיס, ולאחר מכן הקשת קוד רנדומלי ש-א' מסרה איפשרה את אישור העסקאות למראית עין.

מרגע שלמדה את השיטה מאחד מחבריה, א' שבה וחזרה עליה למשיכת כסף קל. על פי כתב האישום שהגישה המשטרה, "השיטה" שימשה אותה לקבלת שירותי ספא בבית מלון רויאל ביץ' בתל אביב ב-1600 שקל, לאירוח וקבלת שירותי מלון "סיטי טאואר" ב-4,000 שקל, לרכישת סיגריות ב-8,000 שקל, לרכישת בגדים בשווי 2,000 שקל וציוד בשווי 2,390 שקל. סך הכל שמונה עסקאות, שמונה הונאות בכרטיס בשווי 18 אלף שקל בתוך שלושה חודשים.

אחרי שנעצרה, הסבירה כי את הסיגריות ומכשירי סלולר שרכשה באלפי שקלים, מכרה לעוברים ושבים, לצורכי הישרדות ללא בית קבוע, וכדי להחזיר כספים וחובות לאנשים שאיימו עליה. א' הודתה כי לאפשרות למשוך כספים ולקנות ללא חשבון היה גם אפקט ממכר והיא התקשתה לעצור.

הסנגור עו"ד אבי כהן ביקש להפנות אותה למסלול שיקומי ולאפשר לה השתלבות בתוכניות טיפול לפני שבית המשפט יפסוק את עונשה, מאחר שמדובר בצעירה ברת-שיקום ויכולות.
בשנתיים שעברו ממעצרה האחרון, א' השתלבה בתכנית ה"מנטורינג" המיוחדת של בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב, מה שמוגדר כ"תוכנית מצילת חיים" המכשירה מדי שנה כ-120 צעירות שהיו בעברן במצבי סיכון ומצוקה, וכיום הן מסייעות לנערות בסיכון.
באמצעות הקבוצה א' יצרה קשרים עם צעירות דומות לה והחלה לחנוך קטינה הנמצאת במסגרת לנערות בסיכון, ש-א' בעצמה הסתייעה בה.

בנוסף השתלבה א' בתוכנית טיפולית של המרכז לשירותים חברתיים, ופנתה לאבחון ממנו עלה קושי שלה לשלוט בדחפים על רקע חסך רגשי. עורכי הדין אבי כהן ופרידה וול ממשרדו הגישו לבית המשפט את המלצת הגורמים הטיפוליים. מנחת קבוצת המנטורינג כתבה כי מדובר בצעירה מרשימה, אינטליגנטית ובעלת יכולות, שהמוטיבציה שלה לשינוי כנה ואמיתית.

שירות המבחן המליץ בתסקיר המסכם לתת את הדגש למסלול השיקומי, למרות שמדובר בהרשעה שנייה, ולא להחזיר את הצעירה לבית הסוהר. "שירות המבחן שקל את כוחותיה לתפקוד תקין, אשר באו לידי ביטוי בסיום 12 שנות לימוד ושירות צבאי מלא, את היעדר פתיחת תיקים חדשים ואת ההתרשמות כי מאז ביצוע העבירות, הנאשמת עברה תהליך רגשי משמעותי. לאור האמור, שירות המבחן סבור כי ישנה חשיבות להמשך בחינת האפיק השיקומי, תוך בניית תכנית טיפולית כוללנית".

השופט ירון גת

עו"ד כהן ביקש מהשופט ירון גת, שופט בית משפט השלום בתל אביב, לחרוג ממתחמי הענישה הקבועים לאור ההמלצות: "א' עברה הליך יפה מאוד כנגד כל הסיכויים, לא נפתחו לה תיקים במשך שנתיים, היא היתה כבר למעלה מארבעה חודשים במעצר. היא הצליחה עם הרבה מאמצים, והתסקירים מדברים בעד עצמם. זה ה-מקרה לחריגה מטעמי שיקום".
תובעי המשטרה במחוז תל אביב לא התרשמו והמשיכו לדרוש עונש מאסר של 16 חודשים, כולל הפעלת מאסר על-תנאי מהרשעתה הקודמת של הצעירה.

השופט גת כתב: "לאחר שבחנתי את ארבעת תסקירי שירות המבחן, סבורני כי עניינה של הנאשמת אכן נכלל באותה קבוצה של מקרים חריגים וייחודיים… באשר הנאשמת עברה הליך שיקומי ממושך, וניתן לקבוע כיום כי קיים סיכוי ממשי שהנאשמת תשתקם ולא תשוב על העבירות שביצעה".
השופט גת קבע כי יוטלו שבעה חודשי עבודות שירות על א', והמאסר על-תנאי מתיק קודם יופעל בחופף ולא יוסיף לעונשה יום אחד. בנוסף קבע כי תקופת המעצר בה שהתה א' תנוכה מהתקופה בה תבצע עבודות שירות.
עו"ד כהן מסר בתגובה: "אני שמח על הליך השיקום ועל כך שבית המשפט נתן ל-א' את ההזדמנות למרות התנגדות התביעה, ואני מקוה מאוד שהיא לא תפקוד יותר את בתי המשפט".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *