משרד ראיית חשבון בלוד ניהל במשך שמונה שנים מערך חשבונאי כוזב עבור עבריינים ומפיצי חשבוניות פיקטיביות בסכום דמיוני של 5 מיליארד שקלים. כך טוענת רשות המסים בבקשת מעצר שהגישה אתמול (15 ינואר) נגד שלושת ראשי המשרד: האחים מוסא ואיוב מחארב וסאלח סקאללה, כולם מלוד. מוסא הוא רואה חשבון במקצועו, איוב יועץ מס, וסאלח מנהל חשבונות.
בבקשת המעצר נטען כי השלושה "מוכרים מזה שנים כנותני סיוע של שירותי הנהלת חשבונות לגורמים עברייניים, ובמשרדיהם מתנהלת פעילות עבריינית לכאורה בתחום של שירותי הנהלת חשבונות – עריכה והגשת דוחות תקופתיים כוזבים למע"מ בעבור גורמים הפועלים בתחום ההפצה של חשבוניות מס פיקטיביות בהיקף של מיליארדי שקלים".
לפי החשד, בשנים 2010-2018 נערכו בהנחיית החשודים מאות דוחות תקופתיים למע"מ בעבור חברות קש ששימשו כפלטפורמה להפצת רבבות של חשבוניות פיקטיביות, שעם קיזוזן נגרעו מקופת המדינה מסים במאות מיליוני שקלים. לטענת רשות המסים, מוכרי החשבוניות המזויפות שערכו את דוחותיהם במשרד הנהלת החשבונות בלוד, רכשו חברות על מנת שישרתו אותם למטרה זו, ובחלק מהמקרים פשוט "גנבו" את זהותן של חברות אחרות ללא ידיעת הבעלים, ובאמצעות זיוף מסמכים הטמיעו פרטיהם של אנשי קש כבעלי תפקיד באותן חברות בעלות פעילות אמיתית, והגישו דוחות בשם חברות אלה במרמה.
מפיצי החשבוניות הכוזבות הסתייעו במנהלי החשבונות, כדי לשוות לפעילותם חזות לגיטימית ולהעניק לכאורה הכשר חוקי לדיווחיהם, תוך ביצוע התאמות ברישומים. לטענת רשות המסים, בכל הדיווחים הוסתרה זהות המשרד נותן השירות ועורך הדוחות למע"מ, והוסתרו גם שמות מבקשי השירות, העבריינים העיקריים המנצחים על הפעילות.
החקירה הסמויה בוצעה במשך יותר משנה במחלקת חקירות מע"מ באר שבע ובפקיד שומה חקירות מרכז. שופטת בית משפט השלום בראשון לציון, כרמית בן אליעזר, האריכה את מעצרם של האחים מחארב בשלושה ובשישה ימים, אך הורתה על שחרור החשוד השלישי, סקאללה.
סנגורו של איוב מחארב, עו"ד דמיטרי ברנשטיין מהסנגוריה הציבורית, אמר כי כשקרא את החשדות, "הייתי בטוח שאפגוש איש אמיד ביותר, שגנב מיליארדי שקלים. אבל פגשתי אב לחמישה, שגר בדירה צנועה, אשתו עקרת בית, ונוסע על רכב של 30 אלף שקל".
הסנגורית של רואה החשבון מוסא מחארב, עו"ד איריס אהרונוב, טענה כי השלושה אינם שותפים ולכל אחד לקוחות נפרדים, אף שלכאורה עבדו מאותו משרד. "זהו רואה חשבון שנותן שירות חיצוני, מהיכן הוא יודע אם החשבונית שהוציאה החברה פיקטיבית או לא? שוללים חירות של אדם נורמטיבי, בעל מקצוע, כאשר אין ראיות המצביעות עליו אישית".
בתחילת הדיון בעניינו של סקאללה, הציעה השופטת בן אליעזר לסנגור עו"ד שאדי כבהא, להסכים להארכת מעצר גם של מרשו. עו"ד כבהא השיב כי הוא סבור כי כשיציג את הטיעונים, החשוד ישוחרר. לדבריו, בשנה האחרונה נפרד סקאללה מהאחים ופתח משרד אחר, ואין בידי היחידה החוקרת להוכיח כי הוא, ולא האחרים במשרד הקודם, ביצע את זיוף הדוחות למע"מ. השופטת הורתה בסופו של הדיון על שחרור למעצר בית: "עוצמת החשד הסביר לגבי מעורב זה, היא דלה ביותר... מדובר בעבירות מס שבוצעו בשיטתיות במשך תקופה ממושכת, מתוך המשרד אשר בו עבד החשוד. יחד עם זאת, אין חולק כי החשוד אינו עובד במשרד זה כבר מאז נובמבר 2017. היקפן של העבירות, שיטת הביצוע והמאפיינים העולים מן החומר, לא השתנו לפני ואחרי מועד עזיבתו של החשוד את המשרד, כך שקשה להניח שעצם העובדה כי עבד תקופה מסוימת באותו משרד מהווה חשד סביר בעוצמה מספקת לקשירתו לעבירות שבוצעו לכאורה. בנסיבות אלה, מצאתי כי אין מנוס מלהורות על שחרורו של החשוד בתנאים מגבילים, הגם שיש לקבוע תנאים קפדניים שיהיה בהם כדי לסכל כל אפשרות לשיבוש החקירה".