![]() |
יעקב שמש (צילום: מתוך חדשות ערוץ 2) |
לאחר שנים רבות של מאבק משפטי, ולאחר שבחודשים האחרונים חלה הרעה משמעותית וקשה במצבו, שוחרר יעקב שמש בחלוף 32 שנות מאסר. שמש הורשע בשנות השמונים ברצח מפקד כלא רמלה, רוני ניצן, יחד עם הרצל אביטן ואמנון דוד, כמו גם ברצח מאבטח במפעל תכשיטים ברמת גן.
שמש נידון לשני מאסרי עולם חופפים ומאוחר יותר עונשו נקצב ל-45 שנה. הוא הורשע בשני מעשי רצח - של דוד אשורי, מאבטח במפעל תכשיטים שנרצח במהלך שוד, ושל מפקד הכלא ניצן בשנת 1981 - יחד עם שותפיו.
את שמש ייצג במשך שנים רבות עו"ד אבי עמירם, הסנגור של שותפו וחברו המיתולוגי הרצל אביטן. בעבר נדחתה בקשתו של שמש לשחרור מוקדם; גם אז ביקש להשתחרר בשל החמרת מצבו הרפואי, אולם ועדת השחרורים דחתה את בקשתו. עתירה נוספת שהוגשה לבית המשפט המחוזי התקבלה, והוא שוחרר שחרור זמני. בערעור שהגישה הפרקליטות לבית המשפט העליון, התהפכה ההחלטה והדיון הוחזר לוועדת השחרורים, לקיום דיון בנושא שחרורו הזמני או הקבוע מהכלא.
מספר חודשים חלפו מאז, ומצבו הרפואי של שמש הורע עוד יותר. פרקליטיו הנוכחיים, עוה"ד אייל בסרגליק ורינת פרידמן, הציגו חוות דעת ומסמכים חדשים אשר העידו כי נותרו לו עד כחודשיים לחיות וביקשו את שחרורו. המדינה, אשר מתנגדת גם בתיקים בהם יש תוחלת חיים נמוכה יותר, לא התנגדה לבקשה החדשה, לאחר שהוצגה בפניה חוות דעת חדשה אשר סותרת חוות דעת קודמות ואומרת כי לא ניתן לעשות דבר עבור שמש, למעט להקל על כאבו.
![]() |
![]() |
עו"ד רינת פרידמן | עו"ד אייל בסרגליק |
עו"ד רינת פרידמן נפגשה עם שמש באגף קשישיםצ בכלא מעשיהו, ובמהלך חופשות שקיבל. "ההתרשמות שלי היתה של אדם אשר מודע למצבו הבריאותי הקשה, ברור לו שלא נותר לו זמן רב לחיות", היא אומרת. "יעקב הביע בפני חרטה על דרך החיים שהוא בחר בה, והוא אמר את זה גם בבית המשפט טרם קבלת ההחלטה על שחרורו". לטענתה, ככל שהיא התרשמה, "אין לו יותר קשרים של ממש עם עבריינים בכירים וארגוני פיעה, צריך לזכור שהוא עבריין מנדטורי מהטריו המיתולוגי של הרצל ושמעיה, הוא הצלע השלישית במשולש הזה".
עו"ד פרידמן היתה סנגורית צעירה שעבדה במשרדיהם של עורכי הדין, אבי עמירם ומשה שרמן, כאשר נטלה חלק בייצוג של שני המרכיבים הנוספים בשלישיית הפשע שקטפה את כל הכותרות בשנות השמונים. את אביטן היא ייצגה במשרד עמירם והיתה קרובה לאירוע הטראומטי בו הוא נפטר במקרה על שולחן הניתוחים בעת ניתוח גב. את שמעיה אנ'ל היא ליוותה בימיו האחרונים בעת שעבדה במשרדו של עו"ד שרמן, שייצג את אנג'ל בבקשה לשחרר אותו למות בביתו עקב מחלת הסרטן בה הוא לקה בכלא.
עו"ד בסרגליק הביע שביעות רצון מההחלטה וציין: "אנו שמחים כי המדינה קיבלה את עמדתנו, ולפיה ראוי במצבו הבלתי הפיך, ולאור חלוף הזמן, לתת לו לנסות ולחיות בערוב חייו, כאדם חופשי, ולנסות ולקבל את הטיפול הרפואי הטוב ביותר, להאריך את תוחלת חייו, ככל שניתן. אין כל הצדקה שיישאר בין כותלי בית הסוהר, ולו לדקה נוספת".